Opatrunek gipsowy. Czy warto go stosować?

Opatrunek gipsowy. Czy warto go stosować?

Opatrunek gipsowy to w Polsce najczęstsza metoda stabilizacji w przypadku urazu ortopedycznego. Gipsuje się wszystko. Począwszy od złamań kości, przez zwichnięcia i skręcenia stawów, a nawet urazy więzadeł. Gipsownie w sezonie zimowym pękają w szwach, a popyt jest tak duży, że ciężki biały gips zastępuje się nawet lekkim, syntetycznym zamiennikiem. Czy słusznie? Czy opatrunek gipsowy na pewno jest najlepszym i jedynym rozwiązaniem w przypadkach urazów ortopedycznych?

 

Dlaczego stosuje się opatrunki gipsowe?

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego w przypadku prawie każdego urazu ortopedycznego, z którym zjawiacie się nagle w Szpitalnym Oddziale Ratunkowym najczęstszą metodą leczenia jest właśnie wizyta w gipsowni? Sprawa jest banalnie prosta. W takich przypadkach nad możliwościami i nowymi metodami leczenia przeważają zawsze względy ekonomiczne. Wygląda to następująco: lekarz chirurg (zazwyczaj bez specjalizacji z ortopedii) bada pacjenta, który przybył na SOR po urazie np. kolana na nartach, czy stawu skokowego podczas meczu piłki nożnej. Badanie wstępne polega zazwyczaj na bardzo lakonicznym wywiadzie, szybkiej palpacji miejsc bolesnych i wysłaniu szczęśliwca kilka pięter wyżej do pracowni rentgenowskiej. Nie ma się co dziwić. Na oddziale ratunkowym zawsze jest co robić, a zwykły upadek na nartach lub skręcenie stawu skokowego raczej nie zagraża życiu pacjenta.

Wspomniany szczęśliwiec po kilkudziesięciu minutach spędzonych w poczekalni wraz z jemu podobnymi sportowcami wraca ze zdjęciem RTG do punktu wyjścia, czyli na SOR. Lekarz ogląda zdjęcie i jeśli znajdzie złamanie, którego przyczepy są ustawione stabilnie zarządza włożenie kończyny w gips i wysyła gościa do domu. Jeśli złamania nie znajdzie, a obrzęk i krwawy wylew wskazują na inne, duże uszkodzenia również zarządza gips. Tyle, że na krótszy okres czasu, po którym zaleca kontrolę w przychodni w pobliżu miejsca zamieszkania. Wytłumaczenie takiego postępowania jest równie proste, jak zastosowana metoda.

Lekarz na Oddziale Ratunkowym nie ma czasu na rozmyślanie nad nowymi technologiami stabilizacji uszkodzenia. Ma jak najszybciej przyjąć pacjenta, udzielić mu pierwszej pomocy (takiej żeby nie zrobił sobie za łatwo ponownie krzywdy) i odesłać go do domu. Oprócz tego zazwyczaj nie dysponuje on w szpitalu państwowym specjalistycznymi ortezami, którymi można zastąpić opatrunek gipsowy, a nie może przecież pacjenta wypuścić bez udzielenia pomocy. Nie oznacza to jednak, że zastosowanie akurat gipsu jest dla pacjenta najlepszym wyjściem w tej sytuacji.

 

Kiedy warto rozważyć opatrunek gipsowy?

Może to dziwne, ale ta metoda stabilizacji uszkodzenia tak na prawdę bardzo rzadko ma zastosowanie w ortopedii nawet w przypadku złamań. Jeśli złamanie jest bardzo poważne zazwyczaj kończy się zabiegiem stabilizującym z zastosowaniem elementów metalowych, po którym nie stosuje się już gipsu. Jeśli jest to złamanie stabilne często wystarczy odpowiednio dobrana orteza, która jest wygodniejsza (i lżejsza) od opatrunku gipsowego, a daje możliwość wcześniejszego rozpoczęcia rehabilitacji i przyspieszenia powrotu do zdrowia. Każdy inny uraz typu zwichnięcie, skręcenie, uszkodzenie łąkotki lub więzadeł ABSOLUTNIE NIE kwalifikuje się do leczenia opatrunkiem gipsowym. Zastosowanie tej metody w takich przypadkach jest błędem, który nie powinien mieć miejsca w medycynie XXI wieku.

W takim razie kiedy powinno stosować się opatrunek gipsowy? Znajduje on swoje miejsce w leczeniu złamań u dzieci, które są bardziej nieprzewidywalne niż dorośli oraz u osób, u których inny rodzaj stabilizacji może nie wystarczyć ze względu na brak współpracy z lekarzem (osoby z niepełnosprawnością psychiczną, demencją starczą, osoby nie stosujące się stricte do zaleceń lekarza prowadzącego).

gips na 3d

Nowoczesny „gips” wytworzony dzięki technologii 3D można dopasować idealnie do potrzeb pacjenta. 

 

Jakie mogą być skutki długotrwałego unieruchomienia kończyny w gipsie?

Krótko mówiąc „opłakane”. Spójrzmy na przykład urazu stawu kolanowego bez towarzyszącego złamania kości. Standardem postępowania np. po skręceniu kolana z uszkodzeniem struktur takich jak więzadło krzyżowe, więzadło poboczne lub łąkotka jest jak najszybsze rozpoczęcie rehabilitacji. Dobry fizjoterapeuta wie co robić z pacjentem w stanie ostrym po urazie aby nie pogorszyć jego stanu i zmniejszyć skutki uszkodzenia.

Niestety, założenie takiemu pacjentowi gipsu w pierwszej dobie po urazie na 3-6 tygodni to rozbój w biały dzień. Struktury, które mają się zagoić faktycznie to zrobią, ale brak ruchu spowoduje ich znaczne osłabienie i większą podatność na kolejne uszkodzenia. Regenerujące się więzadła umieszczone w opatrunku gipsowym po wygojeniu są bezużyteczne, nie mówiąc już o powstających przy okazji zanikach mięśniowych i chrząstce stawowej, dla której unieruchomienie jest wyrokiem śmierci. Chrząstka jest jak sportowiec zawodowy, kocha ruch i bez niego nie funkcjonuje prawidłowo.

 

Czym zastąpić opatrunek gipsowy?

Aktualnie na rynku są tysiące różnego rodzaju ortez, walker’ów, usztywniaczy i łusek ortopedycznych, którymi można zastąpić niepraktyczny i szkodliwy dla zdrowia gips. W przypadku skręceń, zwichnięć lub nawet złamań w obrębie stawu skokowego i stopy może to być na przykład wspomniany but typu Walker.

walker

Orteza typu „Walker znakomicie spisuje się w usztywnieniu dystalnych części kończyny dolnej.

Urazy w obrębie stawu kolanowego często zabezpieczane są specjalnymi długimi ortezami (z tzw. „zegarem” lub bez, dla pełnego usztywnienia stawu).

Collage_Fotor

W przypadku uszkodzeń stawu kolanowego stosuje się specjalistyczne ortezy zamiast opatrunku gipsowego.

Przy urazach kończyn górnych stosuje się różnego rodzaju temblaki, sztywne łuski lub ortezy dostosowane do danego uszkodzenia.

Collage_Fotor2

Nowoczesne technologie pozwalają dopasować ortezy do każdego rodzaju uszkodzenia.

Dobór tego rodzaju sprzętu leży w obowiązku fizjoterapeuty, oczywiście w porozumieniu z lekarzem prowadzącym. Pamiętajcie również, że sama orteza nie załatwi sprawy i jest tylko dodatkowym zabezpieczeniem. Główną rolę w powrocie do sprawności odgrywa celowana i dobrze prowadzona fizjoterapia, uwzględniająca fazy gojenia się poszczególnych tkanek.

Udostępnij:
Share on Facebook
Facebook

183 komentarze

  • terman
    30 maja 2016 at 23:44

    Przed 3miesiacami złamałem kość lodeczkowata bez przemieszczenia, lekarz wrzucił mnie w rekawiczke gipsowa która w pierwszych 48h mnie uciskala tak ze nie dało się spać dopiero po tych dwóch dniach zszedł obrzęk i było ok ale taki gips był ciężki kruszył się i utrudnial choćby kąpiel, a po 6 tygodniach i tak dostałem orteze po zniżce za 25 zł– przyjemna w użytkowaniu która była lżejsza, ładniejsza no i umożliwiała choćby regulacje usztywnienia i lepsze dbanie o higienę na dodatek w gipsie w przeciwieństwie do ortezy nie mogłem wykonywać magnetotrapi wiec juz nigdy nie dam sie wpakowac w gips.

    • Piotr
      Piotr
      31 maja 2016 at 20:42

      Dlatego też powstał ten artykuł. Dość już bezsensownie zakładanych opatrunków gipsowych (które źle założone np na nadgarstek mogą powodować np. Zespół Sudecka). Żyjemy w XXI wieku i taka też powinna być współczesna medycyna. Pozdrawiam!

  • Ewa
    3 czerwca 2016 at 07:10

    A w przypadku zastosowania ortez podczas złaman, zaleca się, aby kończyna cały czas była ustabilizowana w ortezie? Tj 24/7 przez odpowiednią ilość tygodni?
    Pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      3 czerwca 2016 at 19:29

      Wszystko zależy od rodzaju złamania i zastosowanej ortezy, ale zakłada się je głównie po to, aby kończyna nie musiała być 24h/7dni w unieruchomieniu. Pozdrawiam!

  • Małgorzata
    9 lipca 2016 at 08:19

    Dzień dobry. Pięć dni temu złamałam kość łódkową w stopie bez przemieszczenia , po kłótniach z lekarzem zamiast gipsu mam założoną orteze typu Walker. Noga jest spuchnieta ale mocno nie boli. Moje pytanie brzmi – czy mogę ściągać orteze na noc do spania? Ile średnio tygodni trwa proces zastąpią takiego złamania?

    • Piotr
      Piotr
      9 lipca 2016 at 09:43

      Witam serdecznie. Na noc nie ściągamy Walkera. Ewentualnie do mycia (bardzo uważać żeby nie obciążyć ani nie uderzyć w coś nogą) lub rehabilitacji (pole magnetyczne przyspieszające zrost, laser itp.). Proces zrastania jest dość indywidualny, ale zazwyczaj jest to około 4-8 tygodni. Z tego co pamiętam kość łódkowata dosyć trudno się zrasta, więc okres może być faktycznie długi. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

      • Małgorzata
        9 lipca 2016 at 17:21

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Agata
    15 listopada 2016 at 07:21

    Witam skręciłam staw kolanowy ortopeda wsadził mi nogę w longete gipsową czy to ma jakikolwiek sens dla wyjaśnienia to jest kolejny uraz tego samego kolana pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      16 listopada 2016 at 21:52

      Witam. Nie, nie ma to żadnego sensu. 🙂 Lepszą opcją byłaby orteza z zegarem i wczesne rozpoczęcie rehabilitacji. Pozdrawiam!

      • Marta
        20 marca 2018 at 22:16

        Lekarz założył mi na skręcone kolano szynę z bandazem Ale nie określił dokladnie ile mam ją nosić tylko powiedział że jego zdaniem powinno się ją nosić trzy tygodnie. I mam iść do przychodni od 3-5dni ale nie mają terminów a minęło dopiero dwa dni skąd mam wiedzieć ile mam te szynę nosic

        • Piotr
          Piotr
          24 marca 2018 at 18:49

          Witam,
          proszę się po prostu skonsultować z innym lekarzem skoro pierwszy nie powiedział pani podstawowych rzeczy. Tak naprawdę taka szyna nie ma kompletnie sensu i powinna być zamieniona na dobrą ortezę, którą dobiera fizjoterapeuta lub lekarz. Pozdrawiam!

  • Katarzyna
    17 listopada 2016 at 14:16

    Dzień dobry, w tym roku już drugi raz skręciłam staw skokowy ( jeżdżę wyczynowo na deskorolce). Za pierwszym razem (prawa kostka) udałam się do szpitala, gdzie stwierdzono,że jest to skręcenie z naderwaniem więzadeł i torebki stawowej. Lekarz kazał nosić stabilizator przez 2 tygodnie. W sklepie medycznym kupiłam zalecony stabilizator ( z łuskami i elastycznym paskiem),ale okazał się chyba źle dopasowany, bo przez niego tylko wzrastał obrzęk. Ból i obrzęk kostki utrzymywał się przez 2,5 miesiąca. Tydzień temu znów skręciłam staw skokowy ,ale lewy. Przez 4 dni odczekałam z wizytą na sorze, żeby zmniejszyć obrzęk, bo był ogromny. Pojechałam do najbliższego, innego szpitala. Znów naderwanie więzadeł i dodatkowo infrakcja szyjki k. skokowej. Lekarz zdecydował ,żeby nosić 3 tygodnie gips. Teraz już sama nie wiem, co robić… Gips bardzo obciąza moją drugą nogę. Nie chcę też,aby znów tak długo utrzymywał się ból i chciałabym szybciej wrócić do sprawności. Rozważam zdjęcie na własną ręke gipsu po 2 tygodniach i noszenie stabilizatora reszte czasu. Chciałabym też się wtedy zapisać na przynajmniej kilka zabiegów magnetronikiem i laserem( w przypadku kolan pomagały). Bardzo proszę o poradę, czy uważa Pan ,że takie postępowanie byłoby lepsze czy jednak robić to, co zdecydował lekarz? Pozdrawiam serdecznie

    • Piotr
      Piotr
      19 listopada 2016 at 14:22

      Witam serdecznie,
      przed zdjęciem gipsu skonsultowałbym to napewno z innym lekarzem lub fizjoterapeutą, który stricte zajmuje się leczeniem urazów ortopedycznych (skąd Pani jest? Może uda mi się kogoś polecić). Przede wszystkim musi Pani zacząć porządną rehabilitację, a nie tylko laser i magneto, które leczy skutki, a słaba stabilizacja stawu skokowego pozostaje. Tu potrzebne jest po prostu prawidłowe leczenie fizjoterapeutyczne! Jeśli jest złamanie kości skokowej to nie ryzykowałbym samemu zdejmowania gipsu, bo może się to wszystko przemieścić w niepożądany sposób. Pozdrawiam!

      • Katarzyna
        19 listopada 2016 at 21:12

        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Studiuję w Warszawie, więc większość czasu właśnie tu spędzam. W najbliższy piątek mam wizytę kontrolną w szpitalu solec, mam nadzieję,że na takiej wizycie będzie zrobione jeszcze raz rtg. Chętnie skorzystałabym z fachowej pomocy,ale przyznam szczerze… taką na bardziej studencką kieszeń 🙂 Wiem ,że na publiczną służbę zdrowia nie mam co liczyć,bo tam najbliższe wolne terminy są minimum za pół roku. Pozdrawiam serdecznie

        • Piotr
          Piotr
          20 listopada 2016 at 20:50

          Powodzenia w takim razie! Pozdrawiam serdecznie. 🙂

  • Anna
    20 grudnia 2016 at 00:54

    Witam serdecznie, wspomniał Pan o opatrunku gipsowym u dzieci, osób z demencją, itd. Co z osobami starszymi w pełni sprawnymi umysłowo, ale z zaburzoną motoryką po udarze? Mam tu na myśli konkretny przypadek (K, 70 lat, po udarze, złamanie w okolicach kostki).

    • Piotr
      Piotr
      20 grudnia 2016 at 07:24

      Jest to sprawa indywidualna i mocno zależy od wielkości niedowładu, możliwości motorycznych. W takich przypadkach nie ma schematów. 🙂

  • Magdalena
    24 marca 2017 at 13:40

    Witam. Mam od dwóch tygodni rękę w gipsie od dłoni po pachę z powodu złamania kości za nadgarstkiem. Czy mogłaby byc tu zastosowana orteza? Czy gips to jedyne wyjście?

    • Piotr
      Piotr
      25 marca 2017 at 10:54

      Witam serdecznie,
      to wszystko zależy od rodzaju złamania i jego wielkości. Jeśli ma Pani tak długi gips to ciężko go pewnie będzie zastąpić ortezą. Zdejmowanie go w tym momencie może być ryzykowne dla powstającego zrostu kostnego. Pozdrawiam!

  • Marcelina
    4 kwietnia 2017 at 22:26

    Witam
    Miałam 3 miesiące temu wypadek i złamanie kości piszczelowej (10 śrub i blacha) i strzałkowej. Nie ma zrostu nadal. Ćwiczę w domu i obciążam nogę. Co jeszcze przyspieszy zrost ? Czy powinnam dalej spać w walkerze ?

    • Piotr
      Piotr
      5 kwietnia 2017 at 11:44

      Witam,
      jeśli nie ma zrostu to postępuje Pani dalej zgodnie z zaleceniami lekarza (jeśli Walker był zalecony to jak najbardziej). Można spróbować przyspieszyć zrost polem magnetycznym lub lekkim obciążaniem nogi w wodzie. Pozdrawiam!

  • Krzysztof
    31 maja 2017 at 23:41

    Witam. Wczoraj na meczu prawdopodobnie skrecilem kostke i zerwalem wiezadla. Napisalem prawdopodobnie poniewaz lekarz u ktorego dzisiaj bylem przeprowadzil badanie w okolo 30 sekund, bez zadnego przeswietlenia. Mam gips na trzy tygodnie i zastrzyki w brzuch, chociaz prosilem ze nie chce gipsu. O ortezie dowiedzialem sie z internetu. Wydaje mi sie ze mam zerwane/naderwane wiezadla piszczelowo strzalkowe tylne poniewaz gips mnie uciska i tam wlasnie boli. Mysli Pan ze smialo moge zastosowac orteze? Oczywiscie po wizycie u innego lekarza, mam nadzieje bardziej „na czasie”. Pozdrawiam – ciekawy blog, mozna sie sporo dowiedziec.

    • Piotr
      Piotr
      1 czerwca 2017 at 05:26

      Witam,
      koniecznie orteza po konsultacji z innym ortopedą. 🙂 Polecam od razu rozpocząć rehabilitację z dobrym terapeutą manualnym i nie tracić 3 ważnych dla gojenia tkanek tygodni w gipsie. Strzałkowo-skokowe tylne zrywa się rzadko, częściej jest to jednak strzałokowo-skokowe przednie i strzalkowo-piętowe. Ból za kostką może wynikać z naciągnięcia mięśni strzałkowych lub obrzęku w pochewce ścięgnistej w tamtej okolicy. Powodzenia w leczeniu!

      • Krzysztof
        1 czerwca 2017 at 06:44

        Dziękuje za radę. Czy zna Pan godnego polecenia manualnego terapeute w Lublinie?

        • Piotr
          Piotr
          5 czerwca 2017 at 17:38

          Niestety nie mam tam nikogo poleconego na razie. Pozdrawiam.

  • Olga
    27 czerwca 2017 at 07:04

    Witam,
    Panie Piotrze, co zaleca Pan w przypadku złamania V kości śródstopia (Jones’a)?
    Od tygodnia mam założony gips. Lekarz zlecił zgłoszenie się na konsultację za kolejne 4 tygodnie, clexane i jedzenie więcej białka;)

    • Piotr
      Piotr
      27 czerwca 2017 at 19:41

      Napewno pozbyłbym się gipsu na rzecz ortezy w stylu Aircast Walker. Pozdrawiam!

  • Anka
    2 lipca 2017 at 09:01

    Witam
    Sym zlamal na dzien przed wyjazdem na urlop kosc promieniowa i ma zalozony gips na przedramię. Zlamanie bez przemieszczenia (na zdjeciu z profilu widac, ze jest to „tylko” zlamanie do polowy przekroju kosci). W gips wlozyl syna chirurg w dniu wyjazdu, nie chcial nawet sluchac o ortezie, a nam nie udalo sie juz umowic wizyty u ortopedy. Udalo nam sie kupic orteze przed wyjazdem, ale sie zastanawiamy obecnie, czy postąpić wbrew opinii chirurga? Co Pan o tym sadzi. Jestesmy 2 dzien w cieplych krajach na urlopie, 3 dzien od zalozenia gipsu, 4 dzien od urazu, syn ma 10 lat.

    • Piotr
      Piotr
      3 lipca 2017 at 18:34

      Witam,
      napewno nie ruszałbym gipsu w takim przypadku samemu bez specjalisty. Pozdrawiam!

  • Wojtek
    8 lipca 2017 at 10:49

    Panie Piotrze, zdjęcie RTG wskazuje na uraz skrętu stawu skokowego prawego i awulsyjne uszkodzenie przyczepu więzadła skokowo-strzałkowego przedniego od kości strzałkowej. Czy w tym przypadku musi być gips??? Za tydzień mam urlop i wylot do tzw. ciepłych krajów. Czy wpuszczą mnie do samolotu?

    • Piotr
      Piotr
      9 lipca 2017 at 19:10

      Witam,
      z gipsem spokojnie Pana wpuszczą. Ciężko powiedzieć jak duże jest złamanie awulsyjne, więc napewno co najmniej but typu Aircast Walker, a pewnie niestety gips w polskich warunkach. Pozdrawiam.

      • Wojtek
        10 lipca 2017 at 21:12

        Bardzo Panu dziękuję za odpowiedź.

  • Marcin
    15 lipca 2017 at 01:57

    Witam,
    doszło u mnie do złamania kostki bocznej bez przemieszczeń, usg wykazało po za złamaniem – więzadła piętowo i poszczelowo-strzałkowe I/II stopień naderwania, wydolne czynnościowo, szuflada przednia niestabilność I stopień, reszta bez zmian pourazowych. Po wizycie u ortopedy został mi założony gips na 6 tygodni. Czy jest możliwość zastąpienia gipsu ortezą już po pierwszym tygodniu i wcześniejszym rozpoczęciu rehabilitacji np w 3 czy 4 tygodniu czy też odczekać 6 tygodni w samym gipsie i dopiero rozpoczynać rehabilitacje?
    Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      17 lipca 2017 at 14:38

      Witam,
      przy złamaniach nie da się tego tak internetowo określić. Jeśli ortopeda zadecydował o gipsie to już bym w nim pozostał ze względu na złamanie przez 6 tygodni. Pozdrawiam!

  • Paweł
    3 września 2017 at 20:53

    Panie Piotrze,
    1,5 tygodnia temu złamałem trzon V kości śródstopia.
    Nie sypiam w walkerze, zgodnie z zaleceniem i chodzę(po domu, zakupy) jak zalecano,
    jednak powolny chód.
    Czy aby na pewno to nie zaszkodzi? Takie maksymalne 2 kilometry,
    Czy obecnie można uprawiać jakiś sport? (basen? tylko jak z przemieszczeniem w szatni:)?)
    Może ćwiczenia jakiekolwiek w domu? Jakie?
    Kiedy można powrócić do innych aktywności (rower, pływanie)?
    Kiedy warto zrobić kolejne RTG?
    pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      5 września 2017 at 06:47

      Witam,
      nie wiem jak wygląda Pana złamanie, więc ciężko mi się do niego ustosunkować. Proszę po prostu kierować się zaleceniami specjalisty, który Pana diagnozował. Rower/pływanie po zagojeniu się złamania. O Rtg decyduje lekarz, zazwyczaj po 4 tygodniach je zleca. Pozdrawiam.

  • Bartek
    5 września 2017 at 08:23

    Witam,
    niestety nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, gdy jej szukałem trafiłem w to miejsce. Panie Piotrze 3 tygodnie temu w starciu z przeciwnikiem na meczu złamałem kość strzałkową (kilka lat temu była już złamana w tym miejscu). Lekarz na SOR zrobił RTG na którym widać złamanie z niewielkim przemieszczeniem. Na pytanie o nastawienie kości usłyszałem, że nie ma takiej potrzeby bo przemieszczenie nie jest duże. Po 1,5 tygodnia zgłosiłem się z „lekkim” gipsem na zmianę, niestety lekarz odmówił ponieważ stwierdził, że za 1,5 tyg. i tak będzie musiał zmienić na inny więc to nie ma sensu – posłuchałem. Wczoraj na wizycie po niewielkiej sprzeczce (pielęgniarka starała się uświadomić lekarzowi, że zmiana jest niekonieczna bo mają dużo pacjentów) zmieniono mi gips na tzw. „napoleoński”, niestety nie zastosowano żadnego podkładu przez co gips skleił się z włosami i przy każdej zmianie ruchu wszystko ciągnie. Czy takie praktyki są dopuszczalne przy tego typu gipsowaniu? Czy brak jakiegokolwiek podkładu to może „uprzejmość” z ich strony w związku z moją stanowczością co do zmiany gipsu? Czy można przy takim złamaniu zastosować coś innego niż gips? Zostały jeszcze 3 tyg. noszenia. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

    • Piotr
      Piotr
      6 września 2017 at 21:41

      Witam serdecznie,
      odpowiedź wysłałem już w wiadomości prywatnej na fanpage. Pozdrawiam!

  • Justyna
    30 września 2017 at 11:57

    Witam złamałam kostkę boczna. Noga standardowo włożona w ciężki biały gips. Uniemożliwia codzienne funkcjonowanie. Szukając odpowiedzi znalazłam ta stronę. Proszę o poradę co robić. Nie wierze ze nie ma żadnych innych sposobów leczenia niż założenie gipsu na kostkę na 6 tygodni !!! Gips jest tak ciężki ze przy każdym
    Wstawaniu obciąża kostkę. Do złamania doszło podczas chodzenia i wykręcenia kostki. Myślałam ze skończy się tylko na zwichnięciu ale po RTG okazało się ze jest złamana. Czy nie lepszym wyjściem byłaby orteza lub gips lekki ? Będę tez wdzięczna za polecenie jakiegos lekarza który ma nowoczesne podejście do leczenia. Jestem dość mocno przytłoczona takim podejściem i wykluczeniem z życia codziennego na 6 tygodni.

    • Piotr
      Piotr
      2 października 2017 at 21:59

      Witam,
      skąd Pani jest? Oczywiście odpowiednia orteza (np. typu Walker jeśli złamanie nie jest skomplikowane) lub lekki gips to dużo korzystniejsze wyjście. Postaram się kogoś polecić. Pozdrawiam!

  • Justyna
    3 października 2017 at 20:50

    Witam dziękuje za odpowiedz jestem z Gliwic. Będę wdzięczna za polecenie kogoś zaufanego. Obecnie trafiłam do lekarza który ściągnął gips. Mam orteze na kostkę w postaci „dwóch desek” ochraniających kostkę pod orteza bandaż elastyczny. Ruch stopy góra dół możliwy. Lekarz uznał ze złamanie nie jest skomplikowane a bezpieczny ruch będzie wskazany dla stopy żeby się nie zastała. Złamanie bez przemieszczenia. Końcówka kości kostki bocznej. Mam jednak obawy czy to prawidłowe leczenie. Zatem będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.

    • Piotr
      Piotr
      7 października 2017 at 09:15

      Witam,
      wybrałbym się do Fizjo Fit Gliwce. Bardzo dobra placówka, powinni Pani pomóc. Pozdrawiam.

  • Emil
    6 października 2017 at 23:38

    Witam.
    Jakies 1.5 tygodnia temu doznalem urazu stawu skokowego prawego. Przyjeto mnie na sor z podejrzeniem zwichniecia… niestety okazalo sie ze to zlamanie tylnej czesci powierzchni kosci piszczelowej (rotacja kolana do wewnstrz z duzym obciazeniem) Nie wspomne ze nie zrobiono mi rtg srodstopia, ale teraz to malo wazne. Zlamienie stabilne bez przemieszczenia. I dodam ze noga mnie teraz nie boli, przy napieciu miesni i minimalnych ruchach ktore moge robic, bo wywalilem z tamtad wate☺ Jesli juz cos czuje to krwiaka na ktorego nieraz naciska mi gips. Czy orteza to dobre rozwiazanie, bo intuicja podpowiada mi ze powinienem sie pozbyc gipsu i odrzucic kule?
    P.S zlamaniu ulegl maly fragment gdzies 1/4 nasady kosci piszczelowej w stawie skokowym. Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      8 października 2017 at 07:55

      Witam,
      w przypadku złamania jeśli został Panu polecony gips na pewno bym go nie zdejmował. Tym bardziej w przypadku złamania kości piszczelowej. ryzyko niezrośnięcia się kości jest dużo większe niż straty mięśniowe i zaburzenia biomechaniczne spowodowane gipsem. Pozdrawiam.

  • Monika
    21 października 2017 at 16:16

    Córka (12 lat, 140cm wzrostu i 35kg wagi) w poniedziałek uległa wypadkowi. Ma złamanie spiralnetrzonu kości piszczelowej prawej. Miała operacje (Warszawski Szpital Dziecięcy na Kopernika) i założone ma 4 śruby.
    Teraz ma założoną longetę gipsową stopowo-udową. 30 października mamy iść na zdjęcie szwów i założenie pełnego gipsu. Przy wypisie poinformowano mnie ze nie ma możliwości przyjścia z własnym lekkim gipsem bo go nie zakładają…takie nie bo nie.
    Córka bardzo dobrze radzi sobie o kulach, już dzisiaj (dopiero 5 doba) radzi sobie ze wszystkim samodzielnie. Boję sie że włożenie jej w pełny cięzki gips unieruchomi ją na 4 tygodnie zupełnie.
    NIe chcę rezygnować z leczenia na Kopernika bo tam jest szybka i pełna rehabilitacja. Co robic? Myślę o tym żeby normalnie iść na wizytę a potem pójść prywatnie na zmianę ciężkiego gipsu na lekki? Ale czy takie przekładanie nie zaszkodzi?

    • Piotr
      Piotr
      23 października 2017 at 16:51

      Witam,
      nie wiem. Musiałaby Pani zapytać lekarza prowadzącego lub lekarza, który miałby zmienić gips na lekki. Pozdrawiam.

  • Marcin
    6 listopada 2017 at 00:31

    Witam .2 tygodnie temu złamałem kość pięty .Złamanie jest na tyle delikatne że obyło się bez drutów(brak przemieszczenia)Lekarz wsadził całą nogę w gips (za kolano).Po 2 tygodniach stwierdził że jest wszystko ok i dalej 2 tygodnie .Czy przy złamaniu pięty nie można dać ortezy tylko gips ?Bo człowiek się męczy strasznie w tym gipsie .Pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      6 listopada 2017 at 19:07

      Witam,
      to zależy od rodzaju złamania, ale w większości przypadków zdecydowanie można dobrać dobrą ortezę zamiast gipsu. Proszę pytać lekarza, może się „zreflektuje” i zamieni gips na ortezę sztywną. 🙂 Pozdrawiam!

  • lukas
    27 listopada 2017 at 08:15

    Czy prze zlamaniu v kosci srodrecza moge po 3 tygodniach zdjac gips i zalozyc orteze ? podobno w norwegii jest taka zasada ze po 3 tygodniach zmienia sie opatrunek z gipsu na bardziej przyjazny. Na rtg kosc sie juz nie przemieszcza i nic juz nie boli.

    • Piotr
      Piotr
      13 grudnia 2017 at 20:45

      O tym decyduje lekarz prowadzący. Jeśli zalecił takie rozwiązanie to jest ono bezpieczne. Pozdrawiam!

  • Teresa
    28 listopada 2017 at 08:52

    Witam
    Moja mama lat 73 złamała sobie rzepkę kolanowa z przemieszczeniem, leczona jest w szpitalu w Gliwicach. Na dzień
    dzisiejszy czeka na zabieg, potem ma być założona orteza lub gips. Co wg. pana jest lepszym rozwiązaniem, czy kolano musi być całkowicie usztywnione czy nie? Czy rehabilitacja powinna byc rozpoczęta od razu? Jaka orteza byłaby najlepsza w tym wypadku? Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      16 grudnia 2017 at 21:43

      Witam,
      wszystko zależy od rodzaju złamania i rodzaju zastosowanej stabilizacji tego złamania. Nie da się tego określić przed operacją. Pozdrawiam.

  • Robert
    27 grudnia 2017 at 11:08

    Witam, podczas skoku na desce snowboardowej uszkodziłem prawą stopę. Rozpoznanie rentgenowskie to dostawowe złamanie nasady i przysady dolnej prawej kości piszczelowej bez przemieszczeń i odłamów (na zdjęciu widać jako pęknięcie kości). Na pogotowiu założono gips. Czy w takim przypadku alternatywne metody usztywnienia wchodzą w grę? Minimum chciałbym sie pozbyć tego gipsu np na rzecz lekkiego. Co może wspomóc szybsze gojenie? Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      27 grudnia 2017 at 21:53

      Witam,
      tu decyduje ortopeda niestety, ale myślę, że lekki gips wchodzi w grę jeśli zapyta pan lekarza. Nie wiem na ile skomplikowane było złamanie i jakie jest ryzyko przemieszczenia w momencie zmiany usztywnienia. Może Pan przyspieszyć gojenie i spróbować np. pola magnetycznego już trakcie noszenia gipsu. Pozdrawiam!

  • Robert
    29 grudnia 2017 at 12:22

    Witam Panie Piotrze, dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj była wizyta u ortopedy. Zlecił ponowne prześwietlenie żeby się upewnić jak się kości mają tzn czy nie ma przemieszczeń. Na dzień dzisiejszy jeszcze 5 tygodni w gipsie, ale nie jest wykluczony gips lekki za jakiś tydzień, dwa (swoją drogą lekarz pytał czy faktycznie chcę lekki bo wg niego tradycyjny jest lepszy – jedyna wada to ciężar???). Zaczynam więc myśleć o rehabilitacji. Czy ma Pan jakieś propozycje kiedy i od czego zacząć?
    Pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      31 grudnia 2017 at 08:37

      Witam ponownie,
      myślę, że już powinien Pan zacząć pracować nad mięśniem czworogłowym i mięśniami kulszowo-goleniowymi, które pewnie zanikają aktualnie w szybkim tempie. Można już dorzucić do tego pole magnetyczne, które miejmy nadzieję przyspieszy zrost kostny. Resztę zabiegów niestety będzie Pan mógł prawdopodobnie zacząć dopiero po zdjęciu gipsu. Pozdrawiam!

  • Robert
    2 stycznia 2018 at 17:47

    Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
    Robert

  • Klaudia
    10 stycznia 2018 at 08:58

    Witam. Wczoraj grając w siatkówkę doznałam urazu. Miałam prześwietlenie i wykazano stluczona kosc. W okolicach nadgarstka. Mam szyne gipsową od palców do łokcia. Czy jest możliwość zamiana szyny gipsowej na coś innego? Jutro mam wizytę u bije się, że wsadza mi ręke w gips.

    • Piotr
      Piotr
      10 stycznia 2018 at 13:44

      Witam,
      jeśli kość nie jest złamana to myślę, że jak najbardziej odpowiednia orteza wystarczy. Pozdrawiam!

  • Marek
    13 stycznia 2018 at 15:04

    Witam. 10 dni temu porządnie skręciłem kostkę grając w siatkówkę. Na szczęście RTG nie wykazało złamania i mam ortezę. Smaruję Altacetem, moczę w wodzie z szarym mydłem i leżę trzymając nogę uniesioną na poduszkach. Generalnie opuchlizna ze stopy zeszła tylko sama kostka ma sporą gulę. Problem pojawia się gdy wstaję (oczywiście chora noga nie dotyka podłogi) ale czuję tak jakby szybko wzrastało w niej ciśnienie i wtedy bardzo boli. Czy to normalny objaw po 10 dniach od skręcenia ? (btw. super blog – bardzo pomocny)tedy

    • Piotr
      Piotr
      14 stycznia 2018 at 14:11

      Witam serdecznie,
      jak najbardziej to normalny objaw. Jeśli nie było złamania może Pan również częściowo obciążać staw skokowy w granicy bezbólowej. Warto byłoby już zacząć rehabilitację, można w tym okresie robić już wiele dobrego ze skręconym stawem skokowym. Pozdrawiam!

  • Marta
    23 stycznia 2018 at 21:21

    Dzien dobry, syn zlamal I kosc srodstopia, bez przemieszczenia. Lekarz zalecil orteze walker. Czy mozna chodzic w ortezie (lekarz sugerowal, ze o ile w gipsie nie, w ortezie- tak). Czy codzienne zdejmowanie walkera by zalozyc/zdjac skarpetke jest dopuszczalne, czy lepiej unikac zdejmowania? Pozdrawiam serdecznie, Marta

    • Piotr
      Piotr
      24 stycznia 2018 at 18:30

      Witam,
      jeśli lekarz zalecił ortezę i powiedział. że syn może w niej chodzić to może w niej chodzić. 🙂 Osobiście zdejmowałbym ją jak najrzadziej. Pozdrawiam!

  • Anka
    24 stycznia 2018 at 10:04

    Witam..
    Chciałam zapytać czy orteza zmniejsza ryzyko powstania zespołu Sudecka..

    • Piotr
      Piotr
      24 stycznia 2018 at 18:27

      Witam,
      w jakim sensie i kiedy stosowana orteza? Po pojawieniu się Zespołu Sudecka?

  • Marek
    26 stycznia 2018 at 15:33

    Witam

    Podczas jazdy na nartach zwichnąłem staw barkowy prawy. Staw został nastawiony i zostałem zagipsowany w opatrunek DESAULTA. Nie mam żadnych powikłań, mrowienia itp. Po powrocie do domu udałem się do ortopedy i chciałem aby zamienił mi opatrunek gipsowy na orteze typu DESAULT. Tu bez żadnych dodatkowych badan (rtg czy cokolwiek innego) odmówiono mi bo nie „można podważać stanowiska innego lekarza”. Mam chodzić w gipsie min 7-8 dni a potem ewentualnie może będę mógł zmienić na orteze. Czy to jest prawidłowe rozwiązanie? Bede wdzięczny za komentarz.

    • Piotr
      Piotr
      26 stycznia 2018 at 18:03

      Witam,
      7-8 dni nie zrobi Panu krzywdy, chyba że chodzi o 7-8 tygodni. Proszę szukać naprawdę dobrego ortopedę, który stosuje nowoczesne metody leczenia, a nie „broni” się niemożnością podważania decyzji. Gips bez złamania nie ma żadnego uzasadnienia. Pozdrawiam!

  • Robert
    4 lutego 2018 at 18:05

    Witam Panie Piotrze po 6 tygodniach (złamanie nasady dolne kości piszczelowej), Gips zdjęty, kość zrasta się dobrze ale wciąż są prześwity więc lekarz zalecił jeszcze ortezę bez obciążania stopy. Ortezę noszę w ciągu dnia a na noc moge ją zdjać. Czy w takim stanie mogę jakoś zapobiegać dalszej degeneracji mięśni łydki (trochę się już zmnijeszyła)? Czy można jakoś wspomóc stopę – obecnie zakres ruchu jest niewiele gorszy od zdrowej stopy i nie chciałby tego stracić. Mogę też chodzić markując prawidłowy ruch chorej stopy.

    Pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      6 lutego 2018 at 20:28

      Witam serdecznie,
      myślę, że tak. Jednak bezpieczne ćwiczenia musiałby Panu dobrać dobry fizjoterapeuta po zapoznaniu się dokładnie z badaniami i zdjęciem RTG. Pozdrawiam!

  • Magda
    8 lutego 2018 at 20:22

    Dzień dobry! 4 dni temu skręciłam lub zwichnęłam dwa palce prawej dłoni (lekarz nie sprecyzował, jakiego rodzaju to uraz, w każdym razie nie ma złamań, palce nie były nastawiane). Palce unieruchomiono dzień po urazie (szyna plus bandaż) i zalecono unieruchomienie przez trzy tygodnie. Palce unieruchomione na szynie zaczęły boleć bardziej, zaczęły też boleć palce obok i nadgarstek, więc zdjęłam opatrunek, po zdjęciu opatrunku ból zelżał. W chwili obecnej opuchlizna już trochę zeszła, pojawiły się siniaki, ból czuję już tylko przy naciśnięciu na staw lub próbie zginania palców. Niestety nie jestem w stanie samodzielnie założyć ponownie opatrunku, ale znalazłam w internecie ortezę zapinaną na rzepy, z którą powinnam sobie poradzić. Problem w tym, że mieszkam w małej miejscowości i ortezę muszę zamówić przez Internet, więc dotrze do mnie za około 5 dni, czyli 9 dni po urazie. W chwili obecnej palce mają ograniczony zakres ruchu, nie mogę ich do końca zgiąć, ale nie mogę też do końca wyprostować, więc nie wiem, czy byłabym w stanie założyć ortezę (sądzę, że zakłada się ją na wyprostowane palce?). I najważniejsze – czy jest sens zakładać ortezę 9 dni po urazie?

    • Piotr
      Piotr
      11 lutego 2018 at 20:59

      Witam,
      jeśli uraz był duży i została założona szyna wcześniej to jest sens. Nie wiem czy poradzi sobie Pani z tym sama, lepiej jeśli zrobi to specjalista, ale jeśli nie ma takiej możliwości to proszę usztywnić palce przynajmniej na kilka dni. Pozdrawiam!

  • Łukasz
    15 lutego 2018 at 09:35

    Dzień dobry. Panie Piotrze proszę o poradę. Syn lat 10. Uraz kolana przy zabawie. Po tygodniu nie dał rady zginać i prostować nogi. Chodził ze zgiętą nogą w kolanie. Trafiliśmy do ortopedy dziecięcego. Lekarz stwierdził przykurcz i kazał założyć szynę gipsową i po tygodniu zgłosić się na kontrolę. Syn chodzi do szkoły – lekarz stwierdził że może chodzić. Dziś mija 3 dzień od założenia szyny. Syn odczuwa ból nogi po szkole. Moje pytanie brzmi, czy taka metoda leczenia przykurczu jest normalna? Co później po zdjęciu szyny? Niestety ta przychodnia państwowa do której trafiliśmy nie ma dobrych opinii. Dziękuję i pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      19 lutego 2018 at 21:09

      Witam,
      to raczej nie najlepsza metoda leczenia czegokolwiek, a na pewno nie przykurczy w stawie kolanowym. Konsultowałbym z innym lekarzem. Pozdrawiam!

  • Klaudia
    20 lutego 2018 at 18:18

    Witam, skręciłam kolano podczas jazdy na nartach. Mam podejrzenie uszkodzenia łąkotki, rtg nie wykazało złamania. Lekarz zalecił opatrunek gipsowy na 2 tyg, ponieważ stwierdził że może występowac mikropękniecie nie widoczne na zdjęciu rtg. Noga mnie nie boli. Czy mogę pozbyć się gipsu na rzecz jakiegoś innego rozwiązania?? Jak postępować w sytuacji takiego urazu? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    • Piotr
      Piotr
      21 lutego 2018 at 21:21

      Witam,
      nawet musi się Pani pozbyć gipsu na rzecz ortezy w takim przypadku jeśli RTG nie wykazało złamania. Warto byłoby się wybrać albo do innego ortopedy, albo do dobrej placówki rehabilitacyjnej, która poprowadzi proces leczenia w prawidłowy sposób. Pozdrawiam!

  • Agniezzka
    21 lutego 2018 at 04:30

    Dzień Dobry. tydzień temu złamałam noge: jest to zlamanie trojkostkowe bez przemieszczenia. dodam że jestem w 34 tygodniu ciąży. gips od palców po pachwiny sprawia okropny dyskomfort. Na STR udzielono mi informacji, że skrócenie gipsu nastąpi po 4 tygodniach. dziś po tygodniu od zdarzenia, podczas kontroli u ortopedy dostałam informacje że obcinamy gips poniżej kolana pod koniec następnego tygodnia. będzie to ok 3 tyg od złamania. ucieszyłam się ale też trochę obawiam czy uwolnienie stawu kolanowego nie nastąpi zbyt szybko? ż góry dziękuję za odpowiedź.

    • Piotr
      Piotr
      24 lutego 2018 at 16:50

      Witam,
      jesli lekarze podjęli taką decyzję to znaczy, że nie za szybko. 🙂 Pozdrawiam.

  • Gosia
    22 lutego 2018 at 11:19

    Witam
    Panie doktorze uszkodziłam nadgarstek podczas jazdy na snowboardzie. Na sor po zrobieniu Rtg stwierdzono ze jest to skręcenie dostałam do noszenia orteze oraz skierowanie do poradni ortopedycznej, gdzie lekarz stwierdził podejrzenie złamania kości lodeczkowatej i założono na 2 tygodnie gips prawa ręka. Bardzo mi to utrudnia życie , nie mogę pracować . Jutro mam iść na zdjęcie gipsu zrobią zdjęcie i zobaczą czy jest to złamanie. Chce wrócić do ortezy jeśli okaże się ze to skręcenie to wiem ze można a jak jest przy złamaniu nadgarstka tez można nosić orteze ?
    Proszę o odpowiedz

    • Piotr
      Piotr
      24 lutego 2018 at 16:55

      Witam,
      zależy to od złamania, ale w większości przypadków jak najbardziej wystarczy odpowiednia orteza, więc proszę nalegać. 🙂 Pozdrawiam!

  • Konrad
    27 lutego 2018 at 22:53

    witam Panie Piotrze,
    mam naderwane rozlegle ok. 11 cm mięśnie brzuchate łydki lewej achilles i wiazadła całe. co by Pan jako specjalista zalecał?

  • Robert
    28 lutego 2018 at 19:40

    Witam Panie Piotrze, (ciag dalszy historii złamanej nasady dolne kości piszczelowej). W 9 tygodniu lekarz odstawił ortezę (8 tygodni w usztywnieniu) i pozwolił obciązac nogę.
    W 10 tygodniu (teraz) chodze już bez kul, ale stopa trochę boli i chód jest z utykaniem, ale już mogę w miarę normalnie funkcjonować. Mam pytanie czy są jakieś przeciwwskazania do intensywnego chodzenia? Ile może potrwać powrót do normalnego chodzenia?
    btw. w piątek mam wizytę kontrolną więc spodziewam się dalszych zaleceń rehabilitacyjnych (ćwiczeń), ale może Pan cos doradzi na doskonalenie chodu?
    Pozdrawiam
    Robert

    • Piotr
      Piotr
      3 marca 2018 at 23:10

      Witam,
      tu nie lekarz, a dobry fizjoterapeuta po badaniu powinien Panu zalecić ćwiczenia, dlatego proszę się do takowego udać. Nie ma przeciwwskazań do chodzenia skoro lekarz odstawił kule. Pozdrawiam!

  • Basia
    15 marca 2018 at 09:45

    Witam, 12 dni temu miałam mały wypadek na nartach, złamanie bliższej nasady kości piszczelowej, z niewielkim przemieszczeniem.
    2 dni temu ortopeda zmienił mi szynę gipsową na ortezę na sztywno, orteza wydaje się lżejsza i wygodniejsza (szynę miałam od palców u stopy do pośladka), ale zaczęła sinieć i puchnąć mi stopa, kiedy spędzam jakiś nawet niedługi czas z nogą w dół, proszę o informację czy to normalne? czekam na wizytę u kolejnego ortopedy (chce porównać opinie), nie wiem czy to może czekać jeszcze 4 dni, opuchlizna i sinienie schodzą w momencie położenia nogi i poluźnienia ortezy. Mam też krwiak w okolicach kostki-pięty – zdaniem lekarza to krwiak zszedł na dół i nie należy się tym przejmować. Czy ta orteza w tak niedługim czasie to dobry pomysł? szyna gipsowa też już nie nadawała się do noszenia, bo pękała pod kolanem.

    • Piotr
      Piotr
      17 marca 2018 at 09:52

      Witam,
      to zdecydowanie dobry wybór, a objawy są na razie normalne. lekarz ma 100% racji. Pozdrawiam!

  • Aga
    16 marca 2018 at 17:13

    Dzień dobry. Rozpoznanie to zwichnięcie, skręcenie i naderwanie stawu i więzadeł stawu skokowego prawego. Obrzęk kostki bocznej. Staw stabilny. Założono longetę. Za 10-14 dni usg i wizyta u ortopedy. Kule. Wielu znajomych po podobnych urazach mówi że to za długo w usztywnieniu. Jestem mamą dwójki dzieci i nauczycielem wychowania fizycznego. Nie wiem jak postąpić by szybko wrócić do pełnej sprawności. Potrafi Pan coś doradzić?

    • Piotr
      Piotr
      17 marca 2018 at 10:29

      Witam,
      wizyta u dobrego fizjoterapeuty, zdjęcie longety na rzecz stabilizatora stawu skokowego i natychmiastowe rozpoczęcie prawidłowej rehabilitacji. Pozdrawiam!

  • Joanna
    3 kwietnia 2018 at 10:35

    Panie Piotrze, badanie RTG wykazało nieprzemieszczone złamanie guzowatości V kości śródstopia. Lekarz założył łuskę stopowo-goleniową (wcześniej chciał założyć gips) i zalecił chodzenie o kulach przez pierwsze dwa tygodnie.
    Ponieważ mam duży problem z tymi kulami i mieszkam sama, mam pytanie czy mogłabym wcześniej zastąpić tę łuskę ortozą walker typu air? Jeśli tak, to czy mogłabym wtedy delikatnie wspierać się na tej nodze, bez konieczności męczenia się z kulami?

    • Piotr
      Piotr
      6 kwietnia 2018 at 05:40

      Witam,
      zastąpić pewnie by się dało, ale wspierać i tak się pani nie będzie za bardzo mogła, więc niewiele to zmieni, dopóki lekarz nie da zielonego światła do obciążania. Pozdrawiam!

  • Irena
    11 kwietnia 2018 at 14:30

    Witam,
    Syn jest dwa tygodnie po rekonstrukcji ATFL i CFL stawu skokowego. Ma założoną kotwicę 5mm Biomet. Zalecono chodzenie o kulach lokciowych z odciążeniem kończyny przez 6 tyg. Unieruchomienie w bucie Walker przez 6 tyg. Jutro idziemy na zdjęcie szwów. Gdy rozmawiałam z operującym syna lekarzem, powiedział że na tej nodze nie może stawać. Po co w takim razie but Walker?
    Kontrolę w poradni ortopedycznej mamy za 2 tygodnie. Kiedy można będzie rozpocząć rehabilitację, czy można w tej chwili już wykonywać jakieś ćwiczenia. Proszę o radę.

    • Piotr
      Piotr
      15 kwietnia 2018 at 19:56

      Witam,
      walker po to, żeby syn nie zrobił sobie krzywdy w przypadku np. potknięcia. można już wykonywać wiele ćwiczeń, ale muszą być one zalecone przez fizjoterapeutę na wizycie po badaniu. Pozdrawiam!

  • Joanna
    12 kwietnia 2018 at 06:26

    Zwichnęłam cztery dni temu łokieć . Nastawiono mi go na sorze i włożono w temblak. Niestety pojawiła mi się ogromna opuchlizna aż po palce ręki i kolejny lekarz wsadził rękę w gips na 3 tygodnie. Czy to najlepsze rozwiązanie?

    • Piotr
      Piotr
      15 kwietnia 2018 at 19:58

      Witam,
      niestety najgorsze. Warto byłoby ustabilizować to ortezą i zacząć pracować nad łokciem z fizjoterapeutą. Pozdrawiam!

  • mariusz
    16 kwietnia 2018 at 12:14

    Czy ktoś w Polsce zajmuje sie drukowaniem np. nowoczesnego gipsu jak na zdjęciu powyżej. Gdzie można zamówić tego typu gips/ ortezę ?

    • Piotr
      Piotr
      18 kwietnia 2018 at 20:44

      Aktualnie chyba nikt niestety. Pozdrawiam!

  • Wojtek
    18 kwietnia 2018 at 18:42

    A czy jest jakaś alternatywa w moim przypadku? Założono mi opatrunek gipsowy po zabiegu zszycia przeciętego prostownika długiego palca I stopy. Dziękuję.

    • Piotr
      Piotr
      21 kwietnia 2018 at 16:49

      Witam,
      prawdopodobnie tak, np. but ortopedyczny, ale musiałby się jeszcze wypowiedzieć lekarz operujący. Tylko On wie jak wyglądało to przy zabiegu i co dokładnie zrobił. Pozdrawiam!

  • Daro
    21 kwietnia 2018 at 19:40

    Witam 10 dni temu zlamalem palca V ręki z przemieszczaniem zamknietym. Palec był nastawiony, po kontrolnym zdjęciu bardzo dobrze się ustawił, założono szynę. Po 7 dniach kontrolnego zdjęcia RTG wszystko jest w porządku, ale zalecenia lekarza aby dogipsowac rękę na jeszcze 3 tygodnie. Zapytałem lekarza czy nie mógłbym w tej sytuacji założyć np. Ortezy gdyż jestem sportowcem u zależy mi na wielu czynnikach aby uniknąć w przypadku noszenia gipsu. Oczywiście powiedział że mam mieć gips …
    Moje pytanie czy w takim razie próbować jednak prywatnie zastosować moja koncepcję ? Po konsultacji z innym lekarzem
    Drugie pytanie co mógłbym już stosować jako fizjoterapie?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Piotr
      Piotr
      23 kwietnia 2018 at 20:21

      Witam,
      jeśli lekarz upiera się przy gipsie to pewnie zostawiłbym jednak gips przynajmniej na 3-4 tygodnie. Można w takim przypadku dołączyć coś z fizykoterapii na zrost kostny (np pole magnetyczne), ale nie spodziewałbym się spektakularnych efektów. Pozdrawiam!

  • Agata
    23 kwietnia 2018 at 22:28

    Witam serdecznie. Dwa dni temu podczas gry w siatkówkę skręciłam i naderwałam staw skokowy. Wizytę u ortopedy mam dopiero za 3 tygodnie, a lekarz nogę wsadził w szynę. Zastanawiam się nad ściągnięciem jej, bo lekarz stwierdził, że obrzęk jest mały i teoretycznie szyna nie jest konieczna, ale ”aby sprawa nie skończyła się w sądzie nogę wkłada w szynę”.

    • Piotr
      Piotr
      24 kwietnia 2018 at 12:15

      Witam,
      zdjąć ją obowiązkowo jak najszybciej i fizjoterapeuta lub lekarz powinien dobrać ortezę. Pozdrawiam!

  • Ewa
    27 kwietnia 2018 at 21:26

    Panie Piotrze. Jestem 3 tyg po zabiegu usunięcia kości dodatkowej łódkowatej ze stopy. przez 2 tyg miałam gips, przez kolejne 2 tyg mam chodzić o kulach. Chodzę o kulach , ale stopę obciążam, by już pracowała. niestety czje ból i stopa jest obrzęknięta.czy zacząć zatem ją odciążać? czy już jest pora na ewentualną fizykoterapię? 4 dni temu miałam ściągnięte szwy. Proszę o odpowiedź, czy to normalne po operacji. dziekuje

    • Piotr
      Piotr
      27 kwietnia 2018 at 22:02

      Witam,
      juz zdecydowanie pora na fizjoterapię, im szybciej tym lepiej. Na razie to normalne po zabiegu. Pozdrawiam!

  • Ania
    28 kwietnia 2018 at 11:02

    Dzień dobry.
    Moja 12 letnia còrka ma złamanie nadkłykciowe prawej kości ramiennej bez przemieszczenia. Przez 5 dni miała założoną szynę. Po tym czasie lekarz zdecydował o założeniu gipsu (tradycyjnego) – na 4 tygodnie. Gips założył na szynę.
    Moje pytanie – czy gips powinien być założony na szynę?, Czy lekarz powinien poinformować mnie o gipsie lekkim?
    Proszę o odpowiedź

    • Piotr
      Piotr
      29 kwietnia 2018 at 19:08

      Witam,
      ciężko mi to stwierdzić, nigdy nie widziałem gipsu zakładanego na szynę i wydaje mi się to dość irracjonalne. Skonsultowałbym to jeszcze z innym ortopedą. Lekarz nie musi Pani informować o lekkim gipsie, ale mógłby to zrobić. Pozdrawiam!

  • Ewa
    28 kwietnia 2018 at 17:23

    Dziękuję za szybką odpowiedź. A kiedy próbować dociążać nogę i na niej stawać? co robić, by zmniejszyc opuchliznę?

    • Piotr
      Piotr
      29 kwietnia 2018 at 19:17

      Musiałbym obejrzeć wszystkie badania żeby określić zakres obciążania. Co do opuchlizny można zastosować drenaż limfatyczny lub np. kinesiotaping. Pozdrawiam!

  • Agnieszka
    4 maja 2018 at 18:11

    Dzień dobry,
    26 kwietnia złamałam V kość stopy poprzez złe stąpnięcie. Zrobiono RTG i zalecono gips lub ortezę. Wybrałam ortezę. Nie wiem jakiego rodzaju jest to złamanie. Ortezę mam na stopie cały czas, zdejmuję tylko do mycia i zmiany skarpetek. W chodzeniu pomagam sobie kulami, jednak na dworzu ich nie używam (muszę chodzić po zakupy i mięć wolną rękę na wózek). Wizytę w poradni ortop. mam 10 maja. Moje pytanie jest następujące: czy przejscie w ortezie ok.100 metrów bez podpierania się kulami bardzo szkodzi? Nadmieniam, że lekarz w ogóle nie proponował mi kul, sama je wypożyczyłam ze szpitala. Ponadto odczuwam skurcze mięśni stopy pomimo zwiększonej dawki magnezu. Bardzo proszę o poradę i wskazówkę, czego się spodziewać po tej wizycie w poradni, czy domagać się już skierowania na jakieś ćwiczenia.

    • Piotr
      Piotr
      6 maja 2018 at 16:49

      Witam,
      nie jestem w stanie odpowiedzieć Pani na to pytanie nie wiedząc jaką ortezę Pani nosi, jak wygląda złamanie i czy pojawiają się dolegliwości bólowe podczas chodzenia. Każde złamanie jest inne, nie da się ich ogólnie wrzucić do jednego worka z zaleceniami. Pozdrawiam!

      • Agnieszka
        7 maja 2018 at 19:23

        Dziękuję za odpowiedź.

        • Agnieszka
          28 maja 2018 at 13:29

          Dzień dobry,
          Panie Piotrze, ciąg dalszy mojej kontuzji: dziś lekarz na podstwie II RTG określił, że są cechy zrostu V kości śródstopia. Zalecił jeszcze przez 7 dni ortęzę, a następnie ostrożne chodzenie z jedną kulą. Moje pytanie: jakie obuwie należy nosić przez nastepne tygodnie, tzn.czy podeszwa musi byc płaska i twrada, czy może być to np. sandał ze skóry na 1-3 cm.podeszwie lub adidas. Bardzo proszę o wyrażenie swojego zdania, bo lekarz powiedział o obuwiu „wygodnym”.

          • Piotr
            Piotr
            28 maja 2018 at 21:13

            Witam,
            szerokie, nieuciskające adidasy. 🙂 Pozdrawiam!

  • Dorota
    5 maja 2018 at 07:42

    Dzień dobry, Panie Piotrze córka (8 lat), 2 tygodnie temu złamała dalszą nasadę kości promieniowej lewej ręki przy upadku na łyżworolkach, zlamanie bez przemieszczenia – kontrola RTG 7 dni po urazie, na SOR zagipsowano jej kończynę od nasady palców do połowy ramienia. Jest cieplo, córka narzeka na swędzenie i gips zaczął też brzydko mówiąc śmierdzieć. Czy można złamaną kończynę ustabilizować inną metodą niż gips? Jeśli tak, do kogo należałoby się z tym zgłosić – ortopeda, fizjoterapeuta ? Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      6 maja 2018 at 16:55

      Witam,
      nie zajmuję się rehabilitacją dzieci. Niestety nie jestem w stanie pomóc. Pozdrawiam!

  • Anna
    6 maja 2018 at 10:47

    Dzień dobry. Dwa dni temu upadłam na rolkach myślałam że to stłuczenie ale wczoraj ból był nie do wytrzymania. Po 9 h spędzonych na sor doktor mnie przyjechał rentgen szyna gipsowa diagnoza skręcenie stawu skokowego. Szyna jest złe dopasowana i jest bardzo ciezka. + Nadgarstek mocno podliczone co utrudnia podnoszenie sie. Za 5 dni ściągam już szynę i teraz pytanie. Czy poczekać do piątku i wtedy dla pewności założyć jeszcze orteze czy już to zrobić? Dodam iż za 6 dni wyjeżdżamy na wesele kilkaset kilometrów

    • Piotr
      Piotr
      6 maja 2018 at 17:04

      Witam,
      prosze znaleźć wcześniej dobrego ortopedę, który zdejmie Pani tą szynę i od razu założy ortezę. Skoro to tylko skręcenie to szyna nie ma żadnego uzasadnienia. Pozdrawiam!

  • Joanna
    10 maja 2018 at 18:01

    Witam. Po złamaniu z przemieszczeniem mam złożoną kość promieniową za pomocą płytki 6cm i wkrętów. Puki co czekam na kontrolę w poradni.zwolnienie mam na 6 tyg. Jak długo będę” dochodzic do siebie” i czy reka bedzie tak sprawna jak przed złamaniem? Czy przez cale 6 tygodni bedzie mi potrzebna szyna gipsowa? I czy ta płytka zostanie ze mną czy. Kiedys trzeba ją wyciągnąć? Pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      10 maja 2018 at 19:47

      Witam,
      postępowania są różne. Zazwyczaj sama kość goi się około 4 tygodni, czasem nawet do 6. Płytki zazwyczaj się już nie wyciąga, po dobrej rehabilitacji ręka powinna być w prawie 100% sprawna jeśli wszystko przebiegło zgodnie z planem. Cała rehabilitacja minimum 3 miesiące od zabiegu. Pozdrawiam!

  • nina
    13 maja 2018 at 04:12

    Witam , mam 75 lat i stwierdzona osteoporoze,13 dni temu upadłam i po zrobieniu rentgena okazało sie złamanie dalszej kosci promieniowej nadgarska bez przemieszczenia załozono szyne gipsowa na nadgarstek do połowy przedramienia .Na 5 czerwca mam zaplanowany zabieg ciesni nadgarstka z powodu ciesni nie moge trzymac reki do góry jak zalecił lekarz gdyz bardzo mnie boli i cierpnie i sinieja mi palce jest to uraz prawej reki ,jestem praworeczna inie moge poradzic sobie z codziennymi czynnosciami ,moje pytanie czy moge szyne gipsowa zastapic orteza/ bede wdzieczna za odpowiedz

    • Piotr
      Piotr
      15 maja 2018 at 20:29

      Witam,
      nie wiem jak wyglądało złamanie. Musiałby się wypowiedzieć ortopeda w tym przypadku po obejrzeniu wszystkich badań. Pozdrawiam!

  • Kamila
    14 maja 2018 at 19:25

    dobry wieczór. mam zapytanie dotyczące złamania kłykcia przysrodkowego kości piszczelowej. Nie miałam operacji na kolano bo lekarz stwierdził ze jest to minimalne złamanie i przesuniecie sie kości. 3 tyg. temu załozono mi gips i stąd moje pytanie czy mogę zażyczyć sobie zmiany na orteze po konsultacji z ortopedą? Opuchlizna mi zeszła i gips się zsunął więc teraz czuje bol w kostkach niż w kolanie .. do tego biodro mnie boli przy chodzeniu..

    • Piotr
      Piotr
      15 maja 2018 at 20:58

      Witam,
      jeśli Pani poprosi lekarza może będzie skory zamienić gips na ortezę. Mi ciężko odpowiedzieć na to pytanie bez badań. Pozdrawiam!

  • Marcin
    15 maja 2018 at 08:02

    Mój 5 letni syn ma złamanie nadkłykciowe lewej kości ramiennej z przemieszniem (ktore zostało nastawione), ma założony tradycyjny gips od 1,5 tygodnia, czy są jakieś alternatywne sposoby unieruchomienia? Czy mógłby Pan polecić jakiegoś ortopedę w Poznaniu?

    • Piotr
      Piotr
      15 maja 2018 at 21:01

      Witam,
      nie zajmuję się rehabilitacją dzieci. Nie jestem w temacie specjalistów tej dziedziny. Pozdrawiam!

  • Rafal
    22 maja 2018 at 18:43

    Dzień dobry mam problem złamalem w Holandi dwa tygodnie temu nogę w kostce prawdopodobnie z przemieszczenie wstawili mi sruby z prawej strony i jakas blache z lewej . Jedna rzecz mnie dziwi lekarz powiedział że gips nie jest konieczny tylko nałożył mi skarpete elastyczną i powiedział że bym czasami nie stawał na ta nogę i tyle . Kiedy zapytałem o te śruby czy będą mi je wyciągać i kiedy to odpowiedział że jak nie Będzie powikłań to tam zostaną. Mam pytanie czy to jest normalne

    • Piotr
      Piotr
      23 maja 2018 at 20:43

      Witam,
      normalne. Pozdrawiam!

  • Ola
    24 maja 2018 at 08:49

    Witam miałam wypadek na rowerze, przeleciałam przez kierownice i uderzyłam kolanem, nie bolało jakoś specjalnie,było tylko obdarte więc wróciłam na rowerze do domu. Po godzinie już trochę spuchło i ciężko się chodziło było coraz gorzej ale jakoś się przemieszczałam. Na drugi dzień pojechałam na sor. Młody lekarz raczej nie ortopeda (nie było na pieczątce) zrobił rtg, które nie wykazało złamania zasugerował, że dobrze by było nogę usztywnić i założył mi szynę gipsową na całą długość nogi i kazał po siedmiu dniach zgłosić się na kontrolę do poradni. Szynę mam od niedzieli wieczora ale jakoś miałam mieszane uczucia czy w ogóle powinnam ją nosić, dla mnie to ona jeszcze bardziej obciąża nogę. Noga po zdjęciu szyny, bo zdejmuje do kąpieli i jak muszę ja przewiązać jest słaba. Dodam, że kolano mnie nie boli czasami czuję jakieś kłucia z tyłu kolana. Dziś trafiłam na pana artykuł i stwierdziłam, że ją zdejmuję bo jeszcze bardziej mogę sobie zaszkodzić, proszę mi poradzić czy dobrze zrobiłam i co mam dalej z nią robić, czy mam wykonywać jakieś ćwiczenia żeby przywrócić jej sprawność. Bardzo dziękuję za poradę i pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      28 maja 2018 at 20:53

      Witam,
      szyna w takim przypadku zazwyczaj faktycznie nie ma kompletnie żadnego sensu. Proszę się udać do fizjoterapeuty, który popracuje nad nogą i pokaże ćwiczenia. Pozdrawiam!

  • Marta
    27 maja 2018 at 16:09

    Witam,
    Złamałam V kość śródstopia w dwóch miejscach. Na SOR oczywiście noga od razu w gips. Czy mogę od razu zamienić gips w ortezę typu Walker?
    Czy przy ortezie potrzebne zastrzyki przeciwzakrzepowe?

    • Piotr
      Piotr
      28 maja 2018 at 21:08

      Witam,
      prawdopodobnie można to zamienić na ortezę, ale tu musi się wypowiedzieć ortopeda w zależności od złamania. Jeśli nie dostała Pani przeciwzakrzepowych to nie są one potrzebne. Pozdrawiam!

  • Krzysztof
    28 maja 2018 at 21:46

    Witam 4 dni temu zlamalem kosc promienna nasade bez przemieszczenia..Na sor zalozyli gips z szyna na dole tzw pol gips…Kazali chodzic 3 tyg i pozniej rehabilitacja. Dzis bylem u lekarza sportowego i powiedzial ze po 11 dniach juz sciagnac gips i nosic w teblaku do 3 tyg…Pytanie jaka to roznica w teblaku czy gipsie ? Kiedy bede mogl wrocic do treningow na rowerze bo trenuje kolarstwo ?

    • Piotr
      Piotr
      31 maja 2018 at 20:09

      Witam,
      różnica jest taka, że w temblaku może Pan już ruszać i rehabilitować rękę, w gipsie nie za bardzo. Powrót do sportu zależy od samego gojenia się złamania, nie jestem w stanie tego przewidzieć (chyba nikt nie jest). Standardowo około 2 miesiące. Pozdrawiam!

  • mzbo
    31 maja 2018 at 22:35

    Witam! Mam 20 lat, mieszkam w Zabrzu i w lutym doznałam wieloodłamowego złamania kości podudzia lewego typu pilon. Skończyło sie to 9 śrubami i płytką. Przez 9 tygodni nosiłam gips, poniewaz było to bardzo skomplikowane złamanie. Następnie przez 4 tygodnie miałam orteze typu walker. Obecnie poruszam się już bez ortezy i chodzę na rehabilitację. Z początku mogłam wykonywac tylko ćwiczenia ruchowe, a dopiero po dwóch tygodniach od ściągnięcia gipsu zaczęłam stopniowo obciążać noge. Na rehabilitacji głównie miałam masaże, laser i prądy. Teraz dopiero zaczynam wykonywać na rehabilitacji więcej ćwiczeń. Nogę mogę już obciążać na całkowitą mase ciała. Zastanawiam się czy na rehabilitacji nie powinnam głównie mieć ćwiczeń, zamiast masaży, prądów itp? I mam jeszcze pytanie- czy po takim urazie wspinaczka w wysokich górach będzie jeszcze kiedyś możliwa?

    • Piotr
      Piotr
      4 czerwca 2018 at 11:42

      Witam,
      PRZEDE WSZYSTKIM powinna mieć Pani terapię manualną i ćwiczenia, nie masaże i inne głupoty/dodatki. Proszę o to zadbać jak najszybciej. Powrót do wspinaczki myślę, że jak najbardziej możliwy, ale wszystko zależy od dobrej rehabilitacji. Pozdrawiam!

      • MZBO
        4 czerwca 2018 at 16:27

        Dziękuję bardzo za odpowiedź! Pozdrawiam i ogromny szacunek za tak świetnego bloga 🙂

  • Katarzyna
    1 czerwca 2018 at 16:40

    Tydzień temu dostałam urazu – diagnoza zwichnięcie stawu lokciowego prawego bez złamania, nastawiono staw i włożono w szynę gipsowa na 2 tyg. Zastanawiam się czynię mogłabym mieć ortezy. Obecnie są upały, czuję że ręka puchnie. Czy czekać te 2 tyg.?

    • Piotr
      Piotr
      4 czerwca 2018 at 20:52

      Witam,
      jesli nie było złamania to myślę, że jak najbardziej sensowne byłoby zmienić gips (bez sensu) na dobrą ortezę. Pozdrawiam!

  • Marek
    4 czerwca 2018 at 12:26

    Witam cztery dni temu podczas rozładunku ( rozerwałem mięsień łydki ) lód , leki , nie chodzić . Dziś bandaż gipsowy na 2 dni i w środę na kolejne 2 dni . Co dalej ? Ile to się leczy ?problem z chodzeniem.Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      5 czerwca 2018 at 06:24

      Witam,
      co oznacza „rozerwałem mięsień łydki”? W łydce mamy kilka mięśni, uszkodzenie mogło być duże lub małe. Nie da się tego określić po Pana opisie. Standardowo samo leczenie tkanek miękkich to 6-12 tygodni. Pozdrawiam!

  • Rafał
    12 czerwca 2018 at 11:10

    Dzień dobry,

    Czy przy przezstawowym złamaniu nasady dalszej kości promieniowej i złamaniu podstawy wyrostka rylcowatego kości łokciowej bez przemieszczeń i odłamów orteza z kciukiem to dobry pomysł? Od kilku dni mam założoną szynę, nie chcę pakować ręki w gips 🙂 Pozdrawiam,

    • Piotr
      Piotr
      17 czerwca 2018 at 17:47

      Witam,
      to wszystko zależy od tego jak wygląda złamanie, ale nie kombinowałbym jesli lekarz zalecił taką stabilizację. 🙂 Pozdrawiam!

  • Krzysztof
    18 czerwca 2018 at 11:11

    Dzień dobry,

    po skręceniu kostki (niezbyt poważnym) lekarz zapisał mi ortezę, co się chwali; dostałem zalecenie noszenia jej przez 3 tygodnie.

    Lekarz nie poinstruował mnie jednak co do szczegółów noszenia ortezy. Czy powinienem ją nosić przez cały czas, czy tylko gdy gdzieś wychodzę? Czy muszę nosić ją przez noc? Mam problem ze znalezieniem takich informacji w Internecie. Pozdrawiam 🙂

    • Piotr
      Piotr
      25 czerwca 2018 at 21:30

      Witam,
      może Pan ją zdejmować jak jest Pan w domu i nie chodzi pan za wiele. W nocy również nie ma sensu jej zakładać. 🙂 Jeśli skręcenie było niegroźne, a bólu nie ma to można ją ograniczać do wychodzenia na zewnątrz, ale musi pan być również pod kontrolą fizjoterapeuty. Pozdrawiam!

  • Emilia
    22 czerwca 2018 at 15:37

    Dzień dobry,

    Mam złamaną 5 kość śródstopia bez przemieszczenia. 8 dni temu nogę wsadzono w gips (spód i bok stopy) + łuskę na łydkę. Na wizycie kontrolnej spytałam czy mogę zamienić na buta – ortezę. Lekarz się zgodził, ale dość niechętnie (lekarz zdecydowanie wiekowy). Kupiłam buta typu Protect CAT Walker, ale wciąż zastanawiam się czy już mogę przenieść się sama do tego buta czy jeszcze się wstrzymać ? Cały czas chodzę o dwóch kulach.

    Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      25 czerwca 2018 at 22:15

      Witam,
      dobrze byłoby gdyby przynajmniej zdjęcie gipsu i założenie ortezy odbyło się u specjalisty (ortopeda lub fizjo). Pozdrawiam!

  • Ania
    24 czerwca 2018 at 13:00

    5 dni temu, coś mi przeskoczyło w stopie. Po zdjeciu RTG pan doktor założył mi longete. Obecnie chodzę bez kul, nic mnie nie boli. Kontrole mam za 5 dni. Czy to możliwe że ortopeda zdejmie mi wtedy ten opatrunek gipsowy ? Dodam jeszcze że w trakcie pobytu na sorze nie miałam żadnej opuchlizny na nodze ani krwiaka

    • Piotr
      Piotr
      25 czerwca 2018 at 22:24

      Witam,
      jeśli nic nie znaleziono to nie rozumiem po co gips. Jeśli ortopeda nie zdejmie go za 5 dni osobiście sam zdjąłbym go od razu. Pozdrawiam!

  • tamara
    27 czerwca 2018 at 16:41

    mam złamanie nasady bliżej kości promieniowej, na zdjęciu wygląda jak pęknięcie bez szczelin, bez przemieszczenia, lekarz zapisał mi ortezę, na 90 stopni przez 1 – tydzień (T- Scop Elbow Premier), od nadgarstka do ramienia, potem zmieniać ustawienia przygotowując rękę do prostowania, czy to dobra metoda?, dodam, iż ból jest odczuwalny, drugi dzień po złamaniu. Serdecznie proszę o wskazówki. Dziękuję.

    • Piotr
      Piotr
      2 lipca 2018 at 12:16

      Witam,
      skoro lekarz taką zalecił to znaczy, że prawdopodobnie dobra. 🙂 Pozdrawiam!

  • Hanna
    6 lipca 2018 at 15:35

    5 tyg temu źle stanęłam i noga zsunęła mi się z krawężnika. Stwierdzono awulsyjne złamanie kości piętowej i zerwanie torebki stawowej. Nogę umieszczono w ortezie. Wszystko byłoby ok ale dwa dni temu noga zaczęła puchnąć. Czy to jest normalne? Nie odczuwam już bólu ale niepokoi mnie ten obrzęk. Dodam że nie przechodzę obecnie żadnej rehabilitacji.

    • Piotr
      Piotr
      10 lipca 2018 at 22:04

      Witam,
      to zależy jak wielka jest opuchlizna. Na wszelki wypadek może Pani to skonsultować jeszcze z ortopedą, może będzie chciał wykonać RTG. Pozdrawiam!

  • Paulina
    9 lipca 2018 at 14:26

    Witam , proszę mi pomóc doradzić co zrobić. Obecnie mieszkam w uk. Dzis rano idąc bardzo szybko stanęłam nogą na zabawkę syna pośpiech niestety. Ból kostki i ogolnie całej stopy straszny, gwiazdki zobaczyłam. Czekam na męża i myślę że będę musiała udać sie do lekarza ból bardzo utrudnia mi chodzenie i jest silny, kiedy siedzę lub leżę ból jest mocny pulsujacy. Tabletki i maści nie pomagają.Co to może być dodam że opuchlizny nie widać. Gdy przyrownuje jedna noge do drugiej nieniei różni sie dużo kiedy dotykam w niektorych moejscach czuje wybrzuszenia przy kostce od zewnatrz oraz pod kostka od wewnatrz. Boli juz od 6godzin. Proszę mi napisać znajac medycyne w uk czy mogą mi ją włożyć w gips obawiam sie iż wrócę do domu z paracetamolem. Nie widać urazu ale za to ból jest straszny a boje sie że mogę na przyszłość mieć problem z ta nogą.

    • Piotr
      Piotr
      10 lipca 2018 at 22:26

      Witam,
      proszę się po prostu udać do lekarza. Nie da się przez internet powiedzieć co sobie Pani zrobiła. Pozdrawiam!

  • Mariola
    12 lipca 2018 at 07:38

    Dzień dobry. Mam złamaną dalszą nasadę kości promieniowej. Czym mogę zastąpić gips, który mam założony do łokcia? Oglądałam różne produkty, ale nie wiem co ewentualnie mogę zastosować. Mojego lekarza w tej chwili nie ma i nie mogę się skonsultować. Inni lekarze mówią, że jak założony gips to „ma nosić”. Upały nie służą dobremu samopoczuciu. A przede wszystkim nie mogę wejść do wody. Bardzo proszę o poradę 🙂

    • Piotr
      Piotr
      16 lipca 2018 at 23:00

      Witam,
      na „własną rękę” nie zdejmowałbym tego gipsu nawet z własnej ręki. 🙂 Tu musi decydować lekarz. Pozdrawiam!

  • Joanna
    19 lipca 2018 at 21:48

    Witam 5lipca złamałam 5 kość srodstopia bez przemieszczenia. Zalozono mi szyne gipsową ponad kostkę. 17 lipca kontrolna wizyta, szyne mam nosic do 14 sierpnia, lekarz nie zgodził sie na orteze poniewaz stwierdził, że takowych nie ma albo ze sa zbyt ciężkie. Czy mogę założyć jednak orteze? Czy tak długi okres noszenia szyny nie przyniesie wiecej złego niz dobrego? Dziekuje z góry za odp.

    • Piotr
      Piotr
      23 lipca 2018 at 19:33

      Witam,
      zazwyczaj w takich przypadkach nosi się ortezę typu Walker. Proszę skonsultować to z innym ortopedą. Nie rozumiem wytłumaczenia, że orteza jest zbyt ciężka, skoro jest lżejsza od szyny gipsowej. Pozdrawiam.

  • Rafal
    22 lipca 2018 at 13:06

    Dzień dobry. Stałem na bramce podczas meczu, nierozgrzane nadgarstki. Mocno kopnięta piłka trafiła na wprost wyciągnięty lewy nadgarstek. Na SOR lekarz na podstawie RTG stwierdził stłuczenie i uraz skrętny. Wyszedłem z ręką w gipsie aż za łokieć (longeta). Opatrunek mam nosić 10 dni. Po 3 dniach stwierdzam, że ból i opuchlizna słabną. Czy można szybciej ściągnąć gips i dbać o stłuczenie np. okładami z altacetem? Czy można ściągnąć taki gips samemu? Czy należy zamienić gips na ortezę, czy można usztywnić bandażem uciskowym?Z góry dziękuję za odp.

    • Piotr
      Piotr
      23 lipca 2018 at 19:43

      Witam,
      powinien to obejrzeć inny ortopeda lub fizjoterapeuta, bo ten gips prawdopodobnie nie ma większego sensu, a na pewno nie ma go jeśli nie było złamania. Nie radzę zdejmować go na własną rękę, ale sensowny ortopeda na pewno to zrobi. Pozdrawiam!

  • Weronika
    24 lipca 2018 at 13:15

    Witam
    Mam 18 lat i 10 lipca doznałam złamania nadgarstka i mam rękę w gipsie po łokieć juz 2 tygodnie. Konsultowałam się ze znajomą fizjoterapeutką, która zaleciła zdjęcie gipsu i delikatne ruchy ręka oraz oklepywamie miodem. Na zdjęcie gipsu bylam umówiona na 5 tygodni po złamaniu i tu moje pytanie czy bezpiecznie jest zdjąć gips szybciej i zastosować delikatny ruch lub inne unieruchomienie? Dodam, że ręka w ogóle mnie nie boli i mimo iż jest w gipsie wykonuje nią wiele czynności oraz bez problemu ruszam palcami.
    Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      2 sierpnia 2018 at 09:01

      Witam,
      nie. Zdejmowanie gipsu samemu szybciej jest zawsze niebezpieczne. Pozdrawiam!

  • bejnar77
    28 lipca 2018 at 11:17

    Witam! Mój problem to pęknięta kość strzałkowa. Na sor zalecili 3 tygodnie Walkera ( długi, do kolana). Byłem również u dwóch ortopedów i dwie skrajne opinie. Pierwszy stwierdził, że Walker jest niepotrzebny, ponieważ nienaruszona kość piszczelowa jest naturalnym stabilizatorem strzałki, zalecił nieobciążanie nogi oraz kontrole z RTG za 3 tygodnie. Drugi ortopeda natomiast zalecał używać Walkera, również z nim spać i także kontrole za 3 tygodnie. Pytanie- co robić. Mam wrażenie, że Walker wcale nie stabilizuje mi nogi w miejscu pęknięcia. Noga jeśli nie jest obciążana nie boli.

    • Piotr
      Piotr
      2 sierpnia 2018 at 16:19

      Witam,
      jeśli jeden z ortopedów stwierdził, że Walker nie jest potrzebny pewnie bym go nie nosił, ale uważałbym na nogę i faktycznie na razie jej nie obciążał. Pozdrawiam!

  • Agata
    9 sierpnia 2018 at 18:02

    Dzień dobry, trzy dni temu na treningu zwichnęłam rzepkę, którą nastawiono mi dopiero na SORze. Na rtg brak uszkodzeń struktur kostnych, na zdjęciu osiowym cechy przyparcia bocznego. Mam założony gips, który na kontroli za tydzień mogę mieć zmieniony na łuskę Adama, jeśli ją zakupię. Według lekarza skoro to pierwsze pełnoprawne skręcenie kolana, to trzeba dać szansę na zagojenie się bez operacji troczków, który prawdopodobnie są uszkodzone. Czy leczenie przez usztywnienie ma sens? Czy lepiej prywatnie pójść do ortopedy? I czy ortopeda w prywatnym gabinecie zdejmie mi gips i założy ortezę czy to coś co musi być zrobione w szpitalu?

    • Piotr
      Piotr
      11 sierpnia 2018 at 06:08

      Witam,
      zdecydowanie już powinien Pan chodzić w ortezie zamiast gipsu. Lekarz ma rację, a gips założył pewnie tylko dla tego, że nie miał innego wyjścia na SOR. Jak najszybciej proszę udać się do lekarza, który go zdejmie. Jesli jest to pełny gips to pewnie nie zrobi tego w gabinecie prywatnym, bo nie będzie miał do tego sprzętu, ale może pokieruje Pana na odpowiedni oddział, gdzie to zrobią i zmienią na ortezę wyprostną. Pozdrawiam.

  • J.
    11 sierpnia 2018 at 17:26

    Trzy dni temu skrecilem nogę w stawie skokowym. Diagnoza. Zerwanie ATFL + oderwany maly fragment korowki. Mam założona orteze Aircast na gola nogę. Czy sciagac ja teraz i zakladac skarpetke? Noga mrowi i trochę cierpnie. Co jakis czas spuszczam powietrze, czy to prawidlowy sposob postępowania. Dzięki za odp?

    • Piotr
      Piotr
      13 sierpnia 2018 at 20:40

      Witam,
      możesz spróbować założyć ją przez skarpetę skoro czujesz, że noga Ci się „odparza”. Jeśli skonsultujesz się jak najszybciej z dobrym fizjoterapeutą on pokaże dokładnie co możesz, a czego nie możesz w Twoim przypadku. Pozdrawiam!

  • Magda
    16 sierpnia 2018 at 20:57

    Dzień dobry,
    Na skutek urazu stopy doznałam uszkodzenia warstwy podchrzęstnej górnej kości stawu skokowego. W opisie badania rezonansem napisano, że warstwa ta jest minimalnie wgnieciona, kość jest obrzęknieta, a chrząstka ponad obszarem uszkodzenia jest zachowana ale ma nierówne zarysy i sygnał, co wskazuje na zaawansowaną chondromalację. Stopa boli przy dłuższym obciążeniu. Czy powinnam mieć założony gips.

    • Piotr
      Piotr
      20 sierpnia 2018 at 19:08

      Witam,
      prawdopodobnie prawidłowo dobrana ortez w zupełności by wystarczyła. Gips raczej nie ma uzasadnienia w większości przypadków ortopedycznych. Pozdrawiam!

  • Monika
    19 sierpnia 2018 at 20:16

    Witam,
    8 sierpnia miałam operacje –
    pęknięty kłykieć boczny kości piszczelowej, mam dwie śruby.
    Teraz mam nogę w gipsie, ale 24 sierpnia mają zdjąć mi szwy, czy noga nadal musi być w gipsie , czy też mogła by to byc orteza ?

    • Piotr
      Piotr
      20 sierpnia 2018 at 19:27

      Witam,
      skoro zrobili Pani zespolenie (wnioskuję po szwach) to po co ten gips? O zastąpieniu go ortezą decyduje lekarz, ale osobiście pewnie próbowałbym go do tego namówić. Pozdrawiam!

  • MaRaS
    23 września 2018 at 15:32

    Witam Mam pytanie. Doznałem urazu kolana prawego. Skręcenie i naderwanie (strzałkowego i piszczelowego) więzadła pobocznego kolana. Objawy łekotkowe. Została założona szyna Tutorowa I. Czy nie lepszy był stabilizator kolana. Kolano od wczoraj boli noga drętwieje. Dziękuje Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      24 września 2018 at 11:23

      Witam,
      zdecydowanie odpowiedni stabilizator byłby lepszym pomysłem. Pozdrawiam.

  • Damian
    6 listopada 2018 at 01:01

    Witam,
    tak sobie leżę w lubelskim szpitalu i czytam z niedowierzaniem.
    9 dni temu na schodach polamalem obie boczne kostki w stawie skokowym, z przemieszczeniami – lewa stopa przy upadku powedrowala na zewnatrz pod kątem 90 st i z powrotem.
    4 dni temu operacja i śruby z płytką po stronie zewnętrznej, ‚druty’ od wewnętrznej.
    Oczywiscie gips i lekarz nawet nie komentował moich pytań o otrezę, ew kiedy itd.
    Mam spory obrzęk, opatrunki i w perspektywie 2 tyg zdjęcie szwów.
    Gips na 6-8 tyg…
    Mi ‚marzy się’ orteza, jak najprędzej, but takiego typu: https://www.olx.pl/oferta/but-ortopedyczny-aircast-rozmiar-m-CID628-IDvEnEv.html
    Co Pan o tym sądzi, co radzi?
    Pozdrawiam
    Damian

    • Piotr
      Piotr
      8 listopada 2018 at 13:20

      Witam,
      w przypadku złamań radzę jednak na razie zaufać lekarzom prowadzącym. Pozdrawiam!

  • Magda
    9 listopada 2018 at 13:15

    Witam. Jestem po operacji złamanego wyrostka łokciowego, zespolenie popręgiem Webera. Jak długo trwa rehabilitacja i jakie metody rehabilitacji mogą być stosowane?. I jeszcze jedno pytanie, czy wyciągną mi ten ,, drut” jeśli przeszkadza np w opieraniu się ręką o np blat stołu. Dodam jeszcze że nie ma pełnego wyprostu ręki. Pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      11 listopada 2018 at 09:15

      Witam,
      powinna mieć Pani standardowo terapię manualną. Czas trwania rehabilitacji jest indywidualny i zależy od tego jak wygląda złamanie i jak szybko zgłosi się Pani do fizjoterapeuty. proponuję jak najszybciej skoro nie ma Pani wyprostu (nie pisze Pani ile czasu minęło po zabiegu). Drut śródszpikowy finalnie i tak się wyciąga. Pozdrawiam!

  • Marcin
    7 grudnia 2018 at 20:59

    Witam. Mam longetę po pęknięciu kości srodręcza. Czy mogę ściągnąć ją np. do mycia. Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Piotr
      Piotr
      7 grudnia 2018 at 22:26

      Witam,
      jeśli lekarz na to nie pozwolił to nie. Pozdrawiam!

  • Przemek
    3 stycznia 2019 at 10:28

    Witam,
    po urazie narciarskim kolana na stoku trzy dni temu założono mi tego samego dnia na SOR longetę gipsową w ramach standardowej procedury „szybko, tanio i do przodu”, którą Pan opisał. Oczywiście było RTG – bez złamań. Jedynie potencjalnie na plus jest to, że obejrzał kolano oprócz internisty także ortopeda, który akurat się pojawił. Zalecenie dwa tygodnie w longecie („Niech się ustabilizuje”) i do ortopedy.
    Według mojej oceny opuchlizna umiarkowana, ale duża bolesność przy skręcaniu. Na stoku dałem radę wstać na nodze wyprostowanej, ale próba zrobienia kroku zakończyła się ponownym upadkiem z bólem.
    Po przeczytaniu wpisów wcześniejszych umówiony jestem już do dobrego ortopedy – wizyta wypada 7 dni po urazie.
    Czy longeta to w moim przypadku to takie zło, że warto ja usunąć (zastapić) przed tą zaplanowaną wizytą – potencjalnie mogę jeszcze odwiedzić szybciej jeszcze jakiegoś „bardziej przypadkowego” ortopedę w tym celu.
    Rozumiem, że szybko – ale jak bardzo szybko – potrzebna jest terapia manualna?
    Pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      4 stycznia 2019 at 17:14

      Witam,
      czy zdejmie ją Pan w 4, czy 7 dniu nie ma większego znaczenia. Oby ktoś zdjął ją w najbliższym czasie. Terapię manualną można zazwyczaj wprowadzać od razu po urazie jeśli nie było złamania, ale zależy to od ilości i stopnia uszkodzonych tkanek. Pozdrawiam!

  • Adriana
    10 stycznia 2019 at 09:55

    Dzień dobry,
    doznałam złamania skrętnego głowy Vtej kości śródstopia z przemieszczeniem. Niestety tydzień chodziłam bez konsultacji, proces zrastania się rozpoczął i kiedy trafiłam do chirurga nie było możliwości by zaingerować. Nałożono mi gips od palców po niemal kolano. Ciężki, tradycyjny gips. Moje pytanie dotyczy możliwości zmiany gipsu tradycyjnego na lekki. Czy w trakcje leczenia (gips mam 2 dni ale już przód mi się kruszy) mogę poprosić o to chirurga, a jeśli tak to na jakim etapie leczenia.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      10 stycznia 2019 at 21:46

      Witam,
      tak naprawdę jak najszybciej można poprosić chirurga ortopedę o zmianę gipsu na ortezę lub jeśli to niemożliwe na lekki gips. Pozdrawiam!

Napisz komentarz

PARTNERZY