Kwas hialuronowy w ortopedii. Kiedy warto go stosować?

Kwas hialuronowy w ortopedii. Kiedy warto go stosować?

Kwas hialuronowy w medycynie XXI wieku to substancja prawie tak popularna jak tabletki przeciwbólowe. Każda licząca się firma farmaceutyczna ma w swojej gamie leków preparaty na bazie hialuronianu (soli kwasu hialuronowego). Leki na bazie tego składnika znajdują zastosowanie nie tylko w ortopedii, ale również między innymi w medycynie estetycznej, dermatologii czy okulistyce.

Oczywiście ze względu na tematykę bloga nie będę rozwodzić się nad wygładzaniem zmarszczek i kroplami do oczu. Iniekcje i doustne suplementy zawierające kwas hialuronowy są powszechnie stosowane również jako wspomaganie rehabilitacji w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, przewlekłego bólu po zabiegach operacyjnych, a nawet w przypadku uszkodzenia łąkotki. Czy słusznie?

Czy warto zainwestować pieniądze w preparaty na bazie hialuronianu? Na jakiej zasadzie działają i w jakich przypadkach mogą być skuteczne? Poniżej znajdziecie krótkie „ABC” zastosowania kwasu hialuronowego w ortopedii.

 

Kwas hialuronowy jest substancją znakomicie wiążącą cząsteczki wody.

 

Kwas hialuronowy. Co to takiego?

Nie rozwodząc się nad chemiczną budową hialuronianu można napisać, iż substancja ta jest jedną z najważniejszych składowych odżywczych dla ludzkiej skóry oraz mazi stawowej. Cząsteczki hialuronianu potrafią rewelacyjnie wiązać wodę, dlatego są one głównym „dostawcą” tej substancji do bardzo słabo ukrwionej chrząstki szklistej (pierwotnej) w stawach ludzkiego organizmu.

Kwas hialuronowy jest substancją lepką, dzięki czemu podany za pomocą zabiegu wiskosuplementacji (wstrzyknięcia dostawowego) jest w stanie wytworzyć swoistą warstwę ochronno/odżywczą dla chrząstki stawowej. Dzięki temu, iż jest to również substancja naturalnie występująca w organizmie ludzkim jej iniekcje praktycznie nie wywołują skutków ubocznych.

Żeby jednak nie było tak pięknie i kolorowo trzeba również wspomnieć, że sam kwas hialuronowy nie jest cudownym lekiem odbudowującym chrząstkę szklistą, a jedynie spowalniają jej procesy degeneracyjne np. w przypadku wczesnych zmian zwyrodnieniowych. Minusem preparatów na bazie hialuronianu jest również fakt, iż ich działanie jest ograniczone czasowo i dla utrzymania pozytywnego efektu zabiegu w przypadku iniekcji (zastrzyków) trzeba go powtarzać co około 12 miesięcy.

 

Wiskosuplementacja to zabieg wstrzyknięcia dostawowego kwasu hialuronowego.

 

Kiedy warto zastosować wiskosuplementację?

Jak już wspomniałem kwas hialuronowy jest substancją znakomicie wiążącą wodę, dlatego najczęstszymi wskazaniami do jego zastosowania dostawowego są choroby związane z dehydratacją poszczególnych tkanek. Leczenie wczesnych zmian zwyrodnieniowych chrząstki stawowej, pourazowych uszkodzeń chrzęstnych, czy przeciążeniowych urazów łąkotki w skutek jej odwodnienia może być wspomagane wiskosuplementacją.

Trzeba jednak zaznaczyć, iż sama iniekcja kwasu hialuronowego bez odpowiedniej rehabilitacji nie usunie przyczyny powstania poszczególnych urazów, a może jedynie zmniejszyć ich skutek w postaci bólu, krepitacji („chrzęszczenia” w stawie) czy stanu zapalnego błony maziowej. Nie łudziłbym się również, że sam hialuronian jest w stanie odbudować uszkodzoną chrząstkę szklistą (z tym mają problem nawet komórki macierzyste), a jedynie zabezpieczyć ją przed dalszą, szybko postępującą degeneracją.

Z własnego, fizjoterapeutycznego doświadczenia mogę dodać, iż zastosowanie kwasu hialuronowego w przypadku niewielkich uszkodzeń chrząstki (np. towarzyszących urazom ACL, MCL lub łąkotek) ma bardzo dobre efekty przeciwbólowo/przeciwzapalne. Swoiste odżywienie stawu oraz poprawa jego „smarowania” przekłada się na jego lepszą pracę i mniejsze dolegliwości bólowe podczas powrotu do sprawności. Trzeba jednak wspomnieć, iż w przypadku rekonstrukcji więzadeł (np. ACL, czy MCL) nie powinien być on podawany wcześniej niż po pół roku od operacji ze względu na procesy przebudowy tych tkanek.

 

Jaki rodzaj kwasu hialuronowego wybrać?

Uważam, iż w przypadku ortopedii nie ma większego sensu inwestowanie w suplementy zawierające hialuronian w postaci tabletek. Jeśli chcesz mieć pewność, że substancja ta trafi akurat w bolesny staw kolanowy, barkowy, czy biodrowy to wprowadzanie go w okolice chrząstki stawowej poprzez układ pokarmowy, a później krwionośny nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. To jak jazda bez mapy pierwszy raz po Nowym Jorku: może trafisz tam gdzie chcesz, a może zginiesz po drodze w jakimś getcie w Queens, albo ukradną Ci samochód.

Wiskosuplementacja wydaje się jedynym sensownym sposobem dostarczenia kwasu hialuronowego w miejsce docelowe. Jest praktycznie bezbolesna (nie licząc samego wbicia igły), omija inne układy i narządy w organizmie oszczędzając im dodatkowej roboty, a substancja zaaplikowana miejscowo w dużym stężeniu daje większą gwarancję działania. Pacjenci często dostrzegają jej efekty praktycznie od pierwszych dni po zabiegu, jednak pełne działanie hialuronianu pojawia się zazwyczaj po 2-3 tygodniach od podania.

Aktualnie na rynku można by się doliczyć pewnie dziesiątek różnych rodzajów kwasu hialuronowego. Osobiście mam doświadczenie z pacjentami ostrzykniętymi preparatami Synvisc (3 zastrzyki podawane w odstępach czasowych), SynviscOne (jeden, skondensowany zastrzyk) oraz Biovisc Ortho Single (najwyższe stężenie 3%, pojedynczy zastrzyk). W mojej ocenie dwa ostatnie z wymienionych zdecydowanie są warte swojej ceny i sam pewnie zdecydowałbym się na któryś z nich.

 

Czy miałeś styczność z kwasem hialuronowym w ortopedii? Może masz pytania dotyczące zastosowania wiskosuplementacji? Chętnie przeczytam Twoje doświadczenia z tym sposobem leczenia i postaram się pomóc w przypadku wątpliwości jeśli zostawisz komentarz poniżej. 🙂

Udostępnij:
Share on Facebook
Facebook

303 komentarze

  • Pati
    20 lutego 2017 at 20:34

    Miałeś może jakieś doświadczenia z osoczem bogatopłytkowym pod kątem wstrzykiwania do stawu oczywiście; )

    • Piotr
      Piotr
      22 lutego 2017 at 08:14

      Osobiście uważam, że PRP nie ma większego zastosowania dostawowego. Sprawdza się bardzo dobrze w entezopatiach, nie zwyrodnieniu chrząstki.

      • Piotr
        9 listopada 2017 at 11:27

        W entezopatii nie sprawdza się! Wiem to z autopsji

        • Piotr
          Piotr
          10 listopada 2017 at 06:48

          Nie wszystkie przypadki są takie same. To, co nie sprawdza się u jednego pacjenta może być najlepszym rozwiązaniem u innego. Pozdrawiam!

      • Alina
        6 czerwca 2018 at 13:42

        Miałam PRP do bioder-wcześniej brałam kwas dostawowo i nic nie pomagało a po dwóch PRP już pomogło a po trzecim nie pamiętam,że bolały mnie biodra!!!

        • Piotr
          Piotr
          10 czerwca 2018 at 07:44

          Cieszę się. 🙂 Pozrawiam!

    • Tadeusz
      17 września 2018 at 11:51

      Świetny artykuł! Czy autor albo ktoś z czytelników może sprawdzał produkt Condrotide? Ostatnio na niego natrafiłam i opis wygląda zachęcająco…

      • Piotr
        Piotr
        17 września 2018 at 12:21

        Witam,
        osobiście nie znam. Pozdrawiam!

        • Jarek
          2 listopada 2018 at 07:52

          Panie Piotrze mam pytanie ? Czy zastrzyki z kwasu hialuronowego trzeba stosować w dawkach np.1-3 iniekcji czy powinien wystarczyć jeden. Ja mam problem z biodrami od 2016 i wtedy ortopeda chciał mi wstawić w lewe biodro endoprotezę nie proponując alternatywy. Odpuściłem temat ponieważ nie czułem się aż tak tragicznie aby zdecydować się na tak radykalny krok. W 2018 zaczęło mnie boleć prawe biodro i zdecydowałem się na konsultację u innego ortopedy. Po zrobieniu RTG miednicy stwierdził że mam poważne uszkodzenia bioder i one kwalifikują się na endoprotezy ale jednocześnie zasugerował mi zastrzyk z kwasu hialuronowego o nazwie
          Synolis VA 40/80. Zastrzyk w prawe biodro został wykonany w dniu 27.10.18 ale niestety nie zadziałał. Lekarz wcześniej nie poinformował mnie że może być taka opcja aby wykonać nie tylko jeden zastrzyk ,a 2 lub więcej. Ten zastrzyk nie jest tani bo kosztuje 500zl . W internecie znalazłem inny tego typu zastrzyk 3 razy tańszy np.Biolevox HA. za 153 zł. Co Pan na temat tego leku sądzi i co by mi Pan polecił w dalszym leczeniu. Dziękuję i pozdrawiam.

          • Piotr
            Piotr
            2 listopada 2018 at 19:34

            Witam,
            jeśli pierwszy nie dał praktycznie żadnego rezultatu to raczej nie ma sensu podawać kolejnych. Tu skupiłbym się na prawidłowo dobranej rehabilitacji stawów biodrowych, może przynajmniej zmniejszy dolegliwości i odwlecze przymus wykonania zabiegu. Pozdrawiam!

  • Daśka
    20 lutego 2017 at 21:01

    Witam 🙂 kwas hialuronowy polecam bardzo! Przetestowane na sobie ;P 12 lat sportu od małego spowodowało to, że moje stawy w wieku lat 20 i kilku były w marnej kondycji. Gdy przestałam trenować kolana były w coraz gorszym stanie. Nie pomogło w sumie nic poza kwasem i basenem dla odciążenia. 3 zastrzyki w odstępie tygodnia i spokój na 2,5 roku przy aktywnym trybie życia. Teraz mam ponownie problem z kolanek, zrobiłam rezonans i kwas to najlepsze wyjście. Nie jest tragicznie, aby się pchać na stół, ale dobrze też nie jest. Jednak same zastrzyki nie pomogą jeżeli jednocześnie nie wdrożymy leczenia uzupełniającego i po prostu nie będziemy o kolana dbać. Mam tylko wątpliwość jedną i tu proszę o radę. Mam dopiero 29 lat, miałam już 6 zastrzyków w jedno kolano (2×3 zastrzyki), ale co dalej? Jak to będzie np za 20 lat? Co ze stawem? Jakie są efekty uboczne tak naprawdę, bo o tym mało się mówi…

    • Piotr
      Piotr
      22 lutego 2017 at 08:13

      Jeśli kolano jest naprawdę zniszczone to proces ten będzie postępować (wolniej lub szybciej). Warto pomyśleć o zabezpieczeniu ubytków i poszukaniu przyczyny tych zmian. Czy to zaburzenie osi stawu, czy duży ubytek? Dobry ortopeda znajdzie przyczynę i skupi się na niej w leczeniu, nie tylko na skutku w postaci zwyrodnienia. polecam dr Konrada Słynarskiego, jest światowej klasy specjalistą w prewencji zmian zwyrodnieniowych kolana. Pozdrawiam.

  • Karolina
    20 lutego 2017 at 21:37

    A iniekcja z Optivisc plus ? Czy jest to dobry kwas ? Ile iniekcji trzeba przyjąć. Lekarz powiedział mi że 5 zastrzykow muszę przyjąć w odstępach tygodniowych. Na razie jestem o dwóch i przy 2 zemdlalam i boję się zwyczajnie iść na następny. Mam chondromalacje 4 stopnia i jestem 4 miesiące po zabiegu

    • Piotr
      Piotr
      22 lutego 2017 at 08:09

      Nie miałem z tym kwasem styczności, niestety nie jestem w stanie się wypowiedzieć czy to dobry preparat. Pozdrawiam.

  • Joanna
    21 lutego 2017 at 06:23

    Chciałabym się do czegoś przyczepić – tak w ramach dyskusji, ale nie bardzo jest o czym dyskutować, bo artykuł wpasowuje się (nie wszystkie artykuły jak dostać) w moje spojrzenie na kwas hialuronowy (KwH). Mam dobre doświadczenia z kwasem (podanym w bolusie – 1×6-12mcy) jako pacjent i jako lekarz oceniający stan chrząstki przed i po zastosowaniu wiskosuplementacji. Osobiście – odczuwam „poprawę” po zastosowaniu KwH – zwłaszcza, że obciążam okresowo kolana bardziej (sport), pacjenci rownież potwierdzają pozytywne efekty (9/10 pacjentów), rownież wygląd chrząstki ulega prawie (wygładzenie) u około 6/10 pacjentów. Dobry artykuł! Tak właśnie tłumaczę sprawę swoim pacjentom (może w nieco skróconej wersji 😉 )

  • Adam
    21 lutego 2017 at 08:49

    Cześć Piotr. Dzięki za artykuł. Mógł byś rozwinąć twierdzenie, że nie podał być kwasu hialuronowego do pół roku po reko ACL? Jestem ciekaw dlaczego, ponieważ ja dostałem taki zastrzyk po dwóch miesiącach. Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      22 lutego 2017 at 08:07

      Jestem zwolennikiem nie zaburzania procesów gojenia/przebudowy w przypadku operacji. Nowy ACL rozpoczyna przebudowę około 6 tygodnia, więc podawanie mu dodatkowej jakby nie patrzeć „chemii” w jego okolice wg mnie nie ma większego sensu. 6 miesięcy to czas, w którym ACL jest już zagojony (jego faktyczna przebudowa trwa 3 lata, ale po 6 miesiącach jest już dość stabilna) i dlatego taki czas. pozdrawiam.

  • Magdalena
    28 marca 2017 at 16:55

    A co Pan sądzi o zastrzyku hialuronowym w przypadku chondromalacji rzepki? Czy w tym wypadku po powrocie do ciężkich treningów na siłowni również będzie trzeba ponownie wykonać zabieg po 12 miesiącach?
    Pozdrawian

    • Piotr
      Piotr
      28 marca 2017 at 20:35

      Witam,
      chondromalacja to tylko skutek. Przede wszystkim trzeba znaleźć przyczynę jej powstania i nią się zająć. Można oczywiście wspierać leczenie kwasem, ale nie jest to docelowy środek leczenia takich zmian. Kwas nie zatrzyma postępu, jedynie go spowolni. Pozdrawiam!

  • Ania
    7 maja 2017 at 18:56

    Witam,
    mam pękniętą chrząstkę (opis rezonansu: ” (…) przy przyśrodkowej krawędzi rzepki widoczne jest linijne uszkodzenie chrząstki długości 5-6 mm, obejmujące prawie całą grubość chrząstki. Poza tym chrząstki obu powierzchni stawu rzepkowo-udowego są gładkie i jednorodne. Wyraźny obrzęk w górno-bocznym fragmencie ciała Hoffy – jak w przebiegu konfliktu z więzadłem rzepki. Po stronie bocznej ciała Hoffy widoczna jest nietypowa struktura średnicy 3-4 mm, przebiegająca skośnie od przyczepu piszczelowego ACL do troczka bocznego rzepki tuż poniżej krawędzi rzepki – obraz sugeruje obecność nietypowego ganglionu. (…) Rozległy i nasilony obrzęk w tkankach przed rzepką i przed więzadłem rzepki – obraz sugeruje obecność procesu zapalnego, związanego z jedną kaletek przedrzepkowych. (…)”

    Ortopeda poradził zastrzyki z kwasu hialuronowego (lub kolagenu) i rehabilitację, choć stwierdził, że operacja prawdopodobnie prędzej czy później będzie konieczna ze względu na takie uszkodzenie chrząstki. Chciałabym spróbować zastrzyków, lecz jest jedno ale.. jestem młodą matką karmiącą swoje dziecko piersią. Czy karmiąc mogę dostać zastrzyki? Jeśli nie to na ile musiałabym odstawić dziecko od piersi, aby mieć pewność, że karmionemu dziecku to nie zaszkodzi?
    Nikt nie jest w stanie dać mi konkretnej odpowiedzi. Będę wdzięczna za każdą informację.

    • Piotr
      Piotr
      9 maja 2017 at 06:54

      Witam,
      niestety ja też nie mam tak dużej wiedzy z zakresu farmakologii żeby odpowiedzieć pani na to pytanie. Moim zdaniem zastrzyk powinien być totalnie bezpieczny, ale proszę nie brać tego jako 100% pewność. O tym powinien zadecydować lekarz (np. pediatra). Pozdrawiam.

  • Jagoda
    9 maja 2017 at 01:35

    Jagoda
    Mam pytanie co dalej? 14 lustopada mialam zabieg lekotki przysrodkowej. Zabieg zostal zrobiony dobrze. Nadtepnie 5 rechabilitacji. W styxzniu zaczelam cwiczyc rowniez dodatkowe cwiczenia. Przeciazylam kolao, spuchlo I okropnie piekno. Wrocilam na terapie, po 4 zabiegagach kolano przrstalo bolec, po 8 bol powrocil, tak trwa do dzisiajszego dnia. Doctor podal zastrzyk Hydrocortisone. Oouchlizna zeszla, ale bol towarzyszy kazdemu krokowi. Nastepnie seria 3 zasttzykow z kwasu hulainowego, w odstepach tygodniowych. Nie ma zadnej poptawy. Nie moge chodzic bez stabilzatora, czuje kazdy krok. Prosze o kontakt

    • Piotr
      Piotr
      9 maja 2017 at 07:13

      Zrobiłbym ponowne MRI i sprawdził, czy nie rozwaliła Pani szycia łąkotki po zabiegu. Jeśli w styczniu już ostro Pani obciążała kolano jest to prawdopodobne. Pozdrawiam.

  • Rafał
    9 maja 2017 at 18:39

    Hey Piotr,
    W jakim odstępie czasowym od operacji częściowego usunięcia łąkotki przyśrodkowej można podawać kwas? zabieg miałem 16.12.2016 usunięto 1/3 masy pękniętej łąkotki. Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      10 maja 2017 at 19:37

      Tu nie ma ograniczenia czasowego tak naprawdę. Po ACL jest to 6 tygodni, więc jeśli zabieg był w grudniu napewno można już podać kwas. 🙂 Pozdrawiam!

  • lukasz
    18 maja 2017 at 15:58

    Co sadzisz o iniekcji kwasu hialuronowego w staw w barkowy w przypadku ciasnoty barkowej? Znasz może dobrego ortopede który leczy barki? Najlepiej z woj. Dolnośląskiego, wielkiepolskiego lub opolskiego?
    Dzisiaj dostałem skierowanie na zastrzyki z kwasu, musze tylko kupic ampułki i jesli to nie pomoże to artroskopia według ortopedy.

    • Piotr
      Piotr
      20 maja 2017 at 20:38

      Witam,
      może lepiej zamiast kwasu wprowadzić sensowną rehabilitację tego barku? W wielkopolskim specjaliści w Reha Sport w Poznaniu lub OMT Reha Centrum (dwóch Marcinów, właścicieli szczególnie polecam). Pozdrawiam!

      • Łukasz
        21 maja 2017 at 07:31

        Bark już od kilku miesięcy leczę i efektów żadnych, niestety…

        • Piotr
          Piotr
          23 maja 2017 at 06:31

          Proponuję spróbować u innych specjalistów, może tu leży problem. Pozdrawiam.

          • Łukasz
            25 maja 2017 at 09:53

            Byłem u 3 różnych, każdy pokazuje mniej więcej te same ćwiczenia, tylko dają inny przedział serii i powtórzeń, a jeden nawet powiedział aby robił do momentu aż czuję dyskomfort ból, a chodzenie ciągle do inne specjalisty i szukanie to niestety nie na moją kieszeń 😉

  • janusz
    13 czerwca 2017 at 08:22

    Pytanie w kwesti stężenia kwasu hialuronowego w polecanych preparatach . Biovisc ortho single ma 3 % inne preparaty 2 % , różnią się tez objętością 2/4/6 ml. Jakie ma to znaczenie dla mnie jako pacjenta ? Pomijam ze cena ortho single to jakaś abaeracja .

    • Piotr
      Piotr
      14 czerwca 2017 at 05:56

      Witam,
      to pytanie raczej do lekarza, nie do fizjoterapeuty. Pozdrawiam!

  • Dorota Bryda
    19 czerwca 2017 at 17:29

    Hej. Jestem 3 miesiące po rekonstrukcji acl. Rzepka stoi pomimo ćwiczeń i rehabilitacji. Lekarz zaproponował zastrzyk z kwasu hialuronowego. Chondromalacja na poziomie 2. Dodatkowo uszkodzona łąkotka przyśrodkowa która nie była szyta ani usuwana bo pęknięcie małe a po „zrobieniu” acl kolano stabilne. Próbować ?

    • Piotr
      Piotr
      21 czerwca 2017 at 20:32

      Napewno nie zaszkodzi, może trochę pomoże. Próbować. Pozdrawiam!

  • Jacek
    19 czerwca 2017 at 18:53

    Witam,
    Mam pytanie ortopeda po badaniu usg powiedział ze mam zwyrodnienie barku a dokładniej części obojczykowo barkowej. Zalecił mi kwas hialuronowy. Ja jeszcze planuje zrobić rezonans. Ale do rzeczy nie mieszkam na stałe w pl i to jest problem. W Irlandii niestety inacEj to wyglada ale będę w Polsce na urlopie przez miesiąc i chciałbym pójść na rehabilitacje do jakiegoś specjalisty od urazów? Czy mozesz kogoś polecić w Warszawie?

    • Piotr
      Piotr
      21 czerwca 2017 at 20:34

      Witam,
      osobiście sam przyjmuję pacjentów w Warszawie (szczegóły w zakładce „kontakt”), ewentualnie proszę napisać w której dzielnicy Warszawy Pan szuka specjalisty to polecę kogoś jakościowego. Pozdrawiam.

  • Piotr
    26 czerwca 2017 at 20:58

    Witaj Piotr,

    4 dni temu mialem wstrzykniéty w dwa kolana kwas. Od tego czasu w kolanach mam uczucie pelnosci,rozpierania,dopiero w stanie spoczynku dochodza do siebie. Uczucie podobne do torbieli Bakera. Czy to minie czy powinienem udac sié do ortopedy?
    Pozdrawiam,Piotr,Swarzedz

    • Piotr
      Piotr
      27 czerwca 2017 at 09:28

      Witam,
      minie wkrótce. Pozdrawiam!

    • kinga
      24 lipca 2017 at 16:20

      Witam….a co sadzicie o arthrum 2,5%

  • Piotr
    28 czerwca 2017 at 20:57

    Dzieki 🙂

  • Patrycja
    5 lipca 2017 at 21:56

    Witam. Jestem 10 miesięcy po rekonstrukcji ACL, w lutym miałam wstrzykiwany kwas. I lekarz powiedział żeby właśnie teraz w lipcu również go wstrzyknac. Czy jest to konieczne? Czy mogę sama sobie kupić taki kwas?

    • Piotr
      Piotr
      6 lipca 2017 at 07:33

      Nie jest to konieczne, ale napewno dodatkowo odżywi to staw. Raczej nikt nie sprzeda Pani takiego specyfiku bez recepty. Pozdrawiam.

      • Piotr
        26 marca 2018 at 15:27

        Na kwas nie trzeba recepty

        • Piotr
          Piotr
          28 marca 2018 at 19:42

          Prawda, mój błąd! 🙂 Pozdrawiam!

  • Karol
    9 lipca 2017 at 12:58

    Witam, jestem 4 miesiące po rekonstrukcji ACL. Niestety mimo codziennej rehabilitacji, mam przykurcze. Przykucz kulszowo-golwniowy oraz przykurcz uda przy rzece. Mimo rehabilitacji nie mogę sie ich pozbyć. Znacznie utrudniają nomalne funkcjonowanie. Czy mógłby Pan polecić coś żeby przykurcz puścił. Ćwiczenia bądź zastrzyki? Jestem już zmartwiony,cała sytuacja.

    • Piotr
      Piotr
      9 lipca 2017 at 19:13

      Witam,
      bez badania kolana nie jestem w stanie nic Panu zalecić. Nie wiem z jakiej przyczyny ma Pan przykurcze. Pozdrawiam!

  • Your name
    20 lipca 2017 at 15:02

    Witam !Mam usunięta rzepkę 20 lat temu po wypadku zmiany zwyrodnieniowe gonarthrosis osteofity kłykci piszczelowych i zniekształcenia guzków międzykłykciowych ,czy w moim przypadku kwas hialuronowy pomoże czy tylko operacja kolano mnie boli i żadne maści niepomagają. Pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      21 lipca 2017 at 14:36

      Można spróbować z kwasem hialuronowym, ale proszę nie oczekiwać od tej metody nie wiadomo jakich cudów. Pozdrawiam!

  • Jacek
    25 lipca 2017 at 19:20

    Witam
    Dzisiaj otrzymałem opis MRI z czego wynika „W centralnej części rzepki rozległe obszary chondropatii II/III st. oraz ognisko chondropati IV st. wielkości 6mm, drobne osteofity przyśrodkowej krawędzi zagłębienia międzykłykciowego Czy zastrzyki w takim stanie mają jaki kolwiek sens. Jaką forme rehabilitacji, widział by Pan w tym przypadku.

    • Piotr
      Piotr
      26 lipca 2017 at 16:06

      Witam,
      jeśli będą to zastrzyki z kwasu hialuronowego to pewnie spowolnią proces zużycia chrząstki. Rehabilitacja: terapia manualna, trening funkcjonalny. Pozdrawiam!

  • Szymon
    5 sierpnia 2017 at 14:46

    Czy dolegliwosci bolowe w okolicach przysrodkowej strony kolana moga powstawac z powodu zrostów? Jestem prawie 6 miesiecy po rekonstrukcji acl, stabilizacja jest bardzo fajna o wiele lepsza niz przed zabiegiem, ale dolegliwosci bólowe wciąż są i wystepuja podczas siedzenia lub normalnych dziennych czynnosciach. Fizjo ciągle mowi że to zrosty,a ja juz nie wiem 🙁 mam zamiar pojsc z tym do lekarza (nie operującego bo on to od razu mi kwas hialuronowy zaproponował i nie wiem czy chce sie na to decydować ). Zakładając ze są to zrosty to jak się z nimi walczy? Kolejna operacja? Jeżeli tak to orientuje sie pan ile moze ona kosztować? Oprócz objawu bólu w czesci przysrodkowej kolana mam takze pewne blokowanie podczas napinania dwójki.

    • Piotr
      Piotr
      6 sierpnia 2017 at 19:48

      Witam,
      zrosty powodują raczej bolesny brak pełnego zakresu, nie miejscowy ból. Przede wszystkim trzeba sprawdzić co jest przyczyną tego bólu, a nie „strzelać” z diagnozą zrostów. Swoją drogą kwas hialuronowy nie jest złym pomysłem. Pozdrawiam.

  • Agnieszka
    9 sierpnia 2017 at 09:44

    Mam pytanie. 3 miesiace temu mialam zlamana kostke (zlamanie trojkostkowe+ zwichniecie stawu) Dzisiaj lekarz polecil mi zastrzyki z kwasu hialuronowego w staw. Czy jest sens to robic? Czy zakres ruchu w stawie sie powiekszy? Najwiekszy problem jest z obciagnieciem stopy. Dziekuje za odpowiedz.

    • Piotr
      Piotr
      11 sierpnia 2017 at 12:10

      Witam,
      po kwasie zakres ruchu napewno się nie powiększy, mogą zmniejszyć się delikatnie dolegliwości bólowe, ale nie spodziewałbym się cudów. Wg mnie większy sens ma w tym przypadku kontynuacja dobrej rehabilitacji. Pozdrawiam!

  • Piotr
    12 sierpnia 2017 at 21:25

    Witam Piotr,

    jestem po wstrzyknieciu kwasu hialuronowego w dwa kolana . Bylo to 1.50 miesiaca temu. Poprawa w 70 procentach,
    Podczas biegania czasem jednak jeszcze boli. Czy mozna zaaplikowac kolejna serié zastrzykow?
    Pozdrawiam
    Piotrek,Swarzedz

    • Piotr
      Piotr
      15 sierpnia 2017 at 08:04

      Witam,
      po 1,5 miesiąca raczej nie ma to jeszcze sensu. Pozdrawiam!

  • Piotr
    21 sierpnia 2017 at 17:18

    Witaj Piotr,
    dziekuje za odpowiedz. Czyli jest szansa,ze kwas dopiero zaczal proces naprawczy i moze byc lepiej?
    Pozdrawiam,
    P

    • Piotr
      Piotr
      23 sierpnia 2017 at 20:50

      Jak najbardziej. Pozdrawiam!

  • Rafał
    23 sierpnia 2017 at 21:39

    Witam. W listopadzie 2015 miałem usunięte 2/3łąkotki w prawym kolanie. 4tyg temu bigajac na plaży prawdopodobnie uszkodziłem drugą łąkotkę. Spuchło kolano zebral sie w nim płyn,lekko ciepłe praktycznie bez bólu czasem lekkie zakłucie ale bardziej dyskomfort. RM wykazal pourazowe uszkodzenie łąkotki przyśrodkowej z obecnością w jej obrębie poziomej szczeliny pęknięcia która dochodzi lokalnie do powierzchni stawowej górnej łąkotki. Czy kwalifikuje się to automatycznie do operacji czy też są szanse na „wyleczenie” poprzez rehabilitacje/kwas/leki…? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Rafał, 36lat.

    • Piotr
      Piotr
      29 sierpnia 2017 at 20:53

      Witam serdecznie,
      to zależy od bardzo wielu czynników, między innymi osi kończyny, planowanego uprawiania sportu, dolegliwości bólowych, zakresu ruchu nogi. Nie da się niestety tego ocenić bez badania. Pozdrawiam.

  • Piotr
    27 sierpnia 2017 at 09:58

    Dziekuje ,pozdrawiam

  • Krzysiek
    29 sierpnia 2017 at 10:53

    Witam,

    A co Pan powie o „Leczenie chrząstki stawowej metodą komórek macierzystych Vivostat Prf”, warto się poddać zabiegowi?
    (link do materiału TVN: http://tnij.at/172815 )

    • Piotr
      Piotr
      29 sierpnia 2017 at 21:37

      Witam,
      niestety nie miałem styczności z tą metodą w pracy zawodowej. Nie jestetm w stanie obiektywnie jej ocenić. Pozdrawiam!

  • MATEUSZ
    30 sierpnia 2017 at 21:38

    Witam! Pięć miesięcy temu poddałem się zabiegowi artroskopii kolana, po zabiegu okazało się że miałem pękniętą łąkotkę przyśrodkową w tylnym rogu, łąkotka została zszyta. Po ostatniej kontroli w sierpniu ortopeda stwierdził że mam jeszcze słabe mięśnie, że są głębokie blizny pooperacyjne które rzeczywiście doskwieraja mi poprzez ból szczególnie podczas przysiadu oraz przenoszeniu ciezaru na noge. Oczywiście uczęszczam na rehabilitację celem wzmocnienia mięśni. Cały czas chodzi mi po głowie wykupienie zastrzykow z kwasem hialuronowym i podaniem ich do stawu ale chciałbym najpierw się upewnić czy na pewno na tym etapie i po takim czasie zastosować dane zastrzyki? Co Pan o tym sądzi? Pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      31 sierpnia 2017 at 07:20

      Witam,
      po 5 miesiącach spokojnie można wykonać taki zastrzyk, nie ma tu żadnych przeciwwskazań. Pozdrawiam!

  • Dominika
    5 września 2017 at 19:28

    Dzień dobry,
    Mam problem z jednym z kolan- przy dłuższym chodzeniu zaczyna boleć wewnętrzna część, przy np.wstawaniu z łóżka bardzo skrzypi, w pozycji leżącej nie mogę wyprostować w górze kolana- jest sztywne i bardzo skrzypi. Wg. USG -chondromalacja rzepki I/II stopień. Juz jakiś czas temu lekarz zalecił kwas hialuronowy, jednak postanowiłam jesxcze chwile zaczekac i spróbować rehabilitacji i jazdy na rowerze. Niestety nie pomoglo. Czy w moim przypadku kwas hialuronowy to dobre rozwiązanie? Jeśli chodzi o przyczyne: nie przypominam sobie urazu, żaden z lekarzy również nie ma pomysłu co przyczyniło się do uszkodzenia. Czy może Pan polecić dobrego ortopeda z okolic Łodzi, który będzie w stanie zdiagnozować przyczynę i przepisać skuteczne leczenie? Zaznaczę jeszcze, że mam 28 lat, kolano dawało o sobie znać juz od jakiegoś czasu, jednak od ok. 2 lat problem się nasilil

    • Piotr
      Piotr
      6 września 2017 at 21:47

      Witam serdecznie,
      jesli nie wiemy co jest przyczyną nie można stwierdzić, czy kwas hialuronowy jest dobrym rozwiązaniem. Polecam wybrać się pod Łodzią do Columna Medica do Rafała Plucińskiego. Zbada kolano i oceni, czy takie leczenie ma sens. Jeśli nie to na pewno wskaże drogę postępowania. Pozdrawiam!

  • Kasia
    7 września 2017 at 06:46

    Witam wczoraj miałam podany zastrzyk w konalo z kwasu i dziś odczuwam spory dyskomfort w postaci bólu wokół kolana i ból przy prostowaniu nogi jakby cos przeszkadzało mi nad rzepką. Czy to efekt rozpierania i dodatkowej substancji jaka pojawiła sie w kolanie?

    • Piotr
      Piotr
      9 września 2017 at 06:58

      Witam,
      tak. Może się to pojawiać w pierwszych dniach po wstrzyknięciu kwasu hialuronowego. Pozdrawiam.

  • Beata
    14 września 2017 at 08:54

    Witam,
    Mam niestety IV stopień uszkodzenia chrząstki stawowej w kolanie, aktualnie jestem w trakcie kuracji kwasem hialuronowym (iniekcje). Od 25 lat uprawiam sport, nadal intensywnie pomimo ciągłego w zasadzie już teraz bólu. Odkąd zaczęły się poważniejsze problemy z moim koanem, dużo ćwiczę w kierunku zmiany/poprawy biomechaniki mojego układu ruchu, staram się też rozluźniać napięte struktury poprzez rollowanie itp. Mam pytanie, czy na tym etapie warto jeszcze dodatkowo inwestować w terapię manualną, czy poprzestać na rehabilitacji i prewencji dalszych uszkodzeń poprzez odpowiednie ćwiczenia? Zastanawiam się, czy terapia manualna cokolwiek jeszcze zmieni/pomoże, bo problem nie dotyczy już tylko tkanek miękkich … Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      17 września 2017 at 07:57

      Witam,
      to wszystko zależy od biomechaniki kolana. Chrząstka uszkodziła się z jakiejś przyczyny, może jest nią strukturalne zaburzenie osi stawu (np. koślawość lub szpotawość kolana), którą najpierw warto byłoby się zająć. Na pewno doświadczony terapeuta manualny oprócz pracy ręką pokieruje również jakie są możliwości leczenia przyczyn uszkodzenia. Pozdrawiam!

  • Magda
    20 września 2017 at 12:22

    Witam
    Biorę co tydzień już 3 zastrzyk Synocrom Forte i dopiero teraz boli mnie staw i mięśnie co ogranicza trochę ruch. Czy to normalne? Oczywiście nie czuje już chrupania w kolanie.mam jeszcze 2 zastrzyki.

    • Piotr
      Piotr
      24 września 2017 at 19:41

      Witam,
      normalne. Pozdrawiam!

  • Tomala
    22 września 2017 at 08:10

    Witam,
    dolega mi nierówny zarys kostny krawędzi przyśrodkowej rzepki oraz troczek przyśrodkowy po przebytym urazie o niejednorodnej echogenicznosci, ubytki warstwy podchrzestnej rzepki. Gram amatorsko w piłkę nożną i boli podczas gry szczególnie podczas dynamiki. Czy na to schorzenie przyda mi się kwas?? Jeżeli tak to ile zastrzyków i czy lepiej będzie zrobić taki zabieg od razu na dwóch kolanach.

    • Piotr
      Piotr
      24 września 2017 at 19:52

      Witam,
      ciężko mi powiedzieć, na pewno kwas w tym przypadku kolanu nie zaszkodzi. Jeśli z drugim kolanem nic się nie dzieje nie stosowałbym tam kwasu. 🙂 Pozdrawiam!

  • Zuza
    26 września 2017 at 18:40

    Witam, czy ostrzykiwanie kwasem hialuronowym możliwe jest także przy degeneracji stawów biodrowych i krzyżowo-biodrowych? Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      27 września 2017 at 18:54

      Witam,
      biodrowych jak najbardziej, w krzyżowo-biodrowe nie słyszałem żeby ktoś podawał, ale to nie znaczy, że nie można. Po prostu mogę o tym nie wiedzieć. 🙂 Warto zapytać o to dobrego ortopedę. Pozdrawiam!

  • Ania
    2 października 2017 at 17:38

    Dzień dobry,
    Od jakiś 15 lat mam bóle kolan (mam 38 lat). Te dolegliwości są mniejsze i większe.Ostatnio coraz bardziej bolesne i czuje drętwienie od kolana aż do kostki włącznie. Próbowałam leczyć się u ortopedów, reumatologów,ale żaden rtg i żadne badanie nic nie wykazywało.Dopiero teraz został mi zlecony rezonans kolana, w którym stwierdzono: Chrząstka stawowa rzepki o niejednorodnym sygnale, z obecnością zmian bliznowatych na poziomie jej wypukłości, na tym poziomie oraz w obrębie pow. przyśrodkowej części rzepki o nierównym zarysie z pęknięciami obejmującymi ok. połowy grubości chrząstki.”
    Ortopeda stwierdził,ze to nie jest aż taki problem ale zalecił zastrzyk z blokadą w kolano oraz polecił kwas hialuronowy.Czy może on pomóc i jeśli tak, to jaki?
    Czy mogłaby pomóc rehabilitacja w regeneracji? Lubię jeździć na rowerze oraz biegać (nie wyczynowo tylko typowo rekreacyjnie,ale lekarz zabronił tego drugiego a rower tylko bardzo powoli. Czy naprawdę nie będę mogła się już nigdy wybrać na wycieczkę rowerową albo pojeździć na rowerze treningowym? Czy rehabilitacja też nie jest w stanie wspomóc kolan?

    • Piotr
      Piotr
      6 października 2017 at 12:32

      Witam,
      jak najbardziej rehabilitacja jest tu najlepszą opcją według mnie. Proszę udać się do dobrego fizjoterapeuty, który oceni problem funkcjonalnie i sprawdzi, czy problem na pewno jest w strukturze. Pozdrawiam.

  • Patrycja
    3 października 2017 at 11:41

    Bolało mnie kolano. Ortopeda stwierdził cho dromalację rzepki. Zalecił zastrzyki z kwasem hialuronowym. Jestem już po pierwszym z nich.
    Czy zastrzyki zalatwią całkowicie sprawę? (mam prawie 18 lat, czasami biegam, regularnie jeżdżę konno)

    • Piotr
      Piotr
      4 października 2017 at 05:50

      Witam,
      nie, proszę skonsultować problem również z fizjoterapeutą. Kwas hialuronowy nie leczy przyczyny problemu tylko jego skutek. Pozdrawiam.

  • Mags
    8 października 2017 at 21:00

    Witam, chcialam zapytac kto moze wykonac takie zastrzyki w kolano? 1.5roku temu mialam rekonstrukcje ACL, ale mam jakis luz w kolanie, ponad to biodra zaczynaja mnie dosc mocno bolec. Niestety nie mieszkam w Polsce, czasem przyjezdzam i ide do mojego chiropraktyka ostatnio „powyciagal” mi nogi bo na 2.5cm „zapadly sie” do miednicy. Kto mi zrobi takie zastrzyki? Nie jestem w stanie przylatywac za kazdym razem do Polski, takze nie wiem czy jest Pan w stanie polecic kogos z Londynu, tu dobrego chiropraktyka czy rehabilitanta niestety ze swieca szukac.

    • Piotr
      Piotr
      9 października 2017 at 07:48

      Witam,
      takie zastrzyki wykonuje praktycznie każdy ortopeda. Może Pani spokojnie wykonać to w Londynie u lekarza. Nogi „zapadły się” do miednicy? to raczej niemożliwe…Pozdrawiam!

  • Agnieszka Gucz
    13 października 2017 at 09:06

    Witam,
    mam niewielkie zwyrodnienia w kregoslupie ledzwiowym, niestety powoduja nacisk na nerw i bol. Ortopeda polecil mi 3 zastrzyki w odstepach tygodniowych z kwasu hialuronowego. W czwartek bed miec pierwszy zastrzyk i zastanawiam sie czy moge od razu po nim wrocic do pracy? Ile czasu po nim moge wrocic do normalnych cwiczen typu pilates i joga? Z gory dziekuje za odpowiedz!

    • Piotr
      Piotr
      15 października 2017 at 12:28

      Witam,
      osobiście zainwestowałbym te pieniądze w rehabilitację, nie w kwas hialuronowy, który nie wyleczy przyczyny bólu. Nie da się z góry określić jak długo zajmie Pani powrót do czynności, o które Pani pyta. Pozdrawiam.

  • Iga
    13 października 2017 at 10:14

    Witam, w związku z chodromalacją rzepki umówiona jestem z ortopedą na trzy zastrzyki z kwasu hialuronowego 2,2% w odstępach tygodniowych. Czy problemem będzie, jeżeli ostatni z nich otrzymam w odstępie dwóch tygodni? Niestety w dniu wizyty wypada święto, co wyklucza wykonanie zastrzyku. Czy w związku z tym będę musiała przenieść całą „kurację” na „po świętach”?

    • Piotr
      Piotr
      15 października 2017 at 12:51

      Witam,
      nie ma to większego znaczenia. Pozdrawiam!

  • Marcin
    18 października 2017 at 15:32

    Witam serdecznie !!!
    Czytam Pana bloga i zaczynam się zastanawiać czy robić rekonstrukcje ACL czy nie ?
    W moim przypadku sytuacja wyglada następująco: W 2013 roku grając w siatkówkę zerwałem całkowicie więzadło krzyżowe przednie, które zostało całkowicie usunięte. Ortopeda powiedział mi, ze można bez tego żyć i funkcjonować i zdecydowałem nie robić rekonstrukcji. Wszystko jest jak najbardziej Okej. Kolano mi nie ucieka w mojej opinii jest dosyć stabilne. Grywam w squasha oczywiście w stabilizatorze. Jadnak ostatnio w rozmowie ze starszym Panem, który miał w moim wieku również zerwane i usunięte więzadło polecił mi je jak najszybciej zrobić. Z wiekiem mówił mi , ze kolano będzie mi uciekało na boki będzie zdeformowane. Przez to , ze obciążał asekuracyjnie 2 nogę niestety tamte kolano bardzo na tym ucierpiało. Mam teraz mętlik w głowie po przeczytaniu Pana bloga czy robić czy nie ? Bywa , ze czasami podczas ruchu kolana „trzeszczy” one albo tak „strzela”. Czy w takim razie iść w kierunku np kwasu hialuronowego?
    Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      21 października 2017 at 13:57

      Witam serdecznie,
      zawsze może Pan monitorować w MRI czy inne struktury w kolanie z roku na rok się pogarszają, czy nie widać w nich zmian skoro kolano jest stabilne. Osobiście pewnie bym tak zrobił. Co roku MRI i porównanie z badaniem poprzednim. Jeśli nie będzie widać postępu zmian to po co kroić kolano? 🙂 Pozdrawiam!

  • lila
    28 października 2017 at 17:56

    panie doktorze, a co pan sądzi o zastrzykach z GO ON i CORTILAGE PLUS? tak mi zaproponowano zamiast SYNVISCu? ponoć taniej i lepiej? pozdrawiam lila

    • Piotr
      Piotr
      31 października 2017 at 09:20

      Witam,
      nie jestem doktorem. Nie znam niestety wszystkich substancji tego typu, więc nie jestem w stanie wypowiedzieć się obiektywnie. Pozdrawiam!

  • Edyta
    2 listopada 2017 at 21:28

    Witam, mam cechy częściowego uszkodzenia PCL, w zakresie przyczepy bliższego, odcinkowe uszkodzenie chrząstki III st. na powierzchni stawowej kłykcia przyśrodkowego k.udowej oraz cechy inkongretencji w st.rzepkowo- udowym. To wszystko dzieje się w moim kolanie po upadku ze schodów. Raczej czeka mnie zabieg operacyjny..? czy zabieg kwasem ( PAP + Synvisc one ) byłby wskazany?? Pomoże? I na jak długo? ….

    • Piotr
      Piotr
      5 listopada 2017 at 08:34

      Witam,
      prawdopodobnie pomoże, ale nie na długo. Pewnie kilka miesięcy, ale nikt tego nie zagwarantuje. Pozdrawiam!

  • Magda
    6 listopada 2017 at 18:03

    Witam…czy kwas hialuronowy pomoże w przypadku torbieli Bakera?

    • Piotr
      Piotr
      6 listopada 2017 at 19:10

      Witam,
      to zalezy jaka jest jej przyczyna. Bezpośrednio na pewno nie. Pozdrawiam!

  • Danuta
    11 listopada 2017 at 09:08

    Mam 60 lat od 10 zmagam się z chorobą zwyrodnieniową stawów
    kolanowych zwłaszcza lewego.Zażywam środki przeciwbólowe ,różne zabiegi niewiele pomagają mam lekką nadwagę chociaż ostatnio udało mi się zrzucić 7 kg.Czy zastrzyki z kwasu hialuronowego mają w moim przypadku sens.

    • Piotr
      Piotr
      11 listopada 2017 at 20:49

      Witam,
      nie da się tego określić nie wiedząc jak zaawansowana jest choroba zwyrodnieniowa. Pozdrawiam!

  • Beata
    26 listopada 2017 at 21:12

    Czy takie zastrzyki mogą byc stosowane przy chorobie Haglunda?

    • Piotr
      Piotr
      13 grudnia 2017 at 20:43

      W okolicy pięty raczej nie mają uzasadnienia. Pozdrawiam!

  • Karol
    1 grudnia 2017 at 22:20

    Szanowny Panie Piotrze,
    mam niespełna 68 lat , waga 74 kg , uprawiam amatorsko ; rower, tenis, pływanie, narciarstwo , streaching.
    Od lat konsultuję z ortopedami stan kolan , od kilkunastu lat zażywam różne suplementy , pamiętając o wapnie,
    magnezie i wspomaganiu witaminami C , D3 oraz od 2 lat dodatkowo K2 .
    Oba kolana spr. rezonansem , które pokazały zużycie w różnym stopniu łękotek . Kolana charakterystcznie
    strzykają, opuchliizna wraz z cystą pojawiła się 1x chyba po 5 dniowych nartach w Alpach.
    Dzisiaj po 6-godzinnej jeździe w Soelden i kolejnej przerwie poczułem wielopunkotowe bóle w obu kolanach.., co
    mnie zaniepokoiło na tyle by niezwłocznie sięgnąć do ..literatury internetowej.
    Z ostrzykiwania kwasami chaliuronowymi również korzystałem ! Funkcje lepszego smarownia spełniały na ok 5-6 tygodni , a cena jednego zastrzyku ..po niejako znajomości 400 zł ..!!
    Dzisiaj doczytałem się o kolejnym ..rewelacyjnym środku prof Mark Millera , czy metodzie Knee Active Plus tj ortezy z magnesami ..
    Świadomość o nikłym wspomaganiu regeneracji tkanek miękkich suplementów , doświadczyłem równiż efekt ostrzykowania . Pana komentarze ostudziły moje nadzieje możliwościach regeneracji kwasami chaliuronowymi , niemniej ich walory i wspomaganie na czas 5-6 dni narciarskich w Alpach doceniam .
    Problem to ich cena ; jeden zastrzyk i to po znajomości w Poznani to 400 zł !!
    Który , polecałby Pan najbardziej z zastrzyków ; Synvisc , SynviscOne czy Bevisc Orthe Sigle ?
    A może inne polecałby Pan i gdzie je można kupić ( zastrzyki wyk były w przychodni Medicover lub prywatnie ..w szpitalu ..) . Ortopedzi odpow , że w/w są nie do kupienia w jakiejkolwiek aptece .
    Z góry dziękuję za cierpliwość w doczytaniu ..jw , oraz za ewentualna poradę/inf

    Z poważa niem

    Karol

    • Piotr
      Piotr
      16 grudnia 2017 at 22:43

      Witam serdecznie,
      niestety nie jestem super specjalistą jeśli chodzi o rodzaj kwasu hialuronowego. Tu decyzja należy do lekarza wykonującego iniekcję. Osobiście nie znam również miejsc, w których można je kupić taniej. Pozdrawiam!

  • lukasz
    3 grudnia 2017 at 10:18

    A czy da radę zamiast 3 jeden zastrzyk wziac na kolano skoczka ? Słyszałem że są takie tylko ze jeden z 800 zł .

    • Piotr
      Piotr
      16 grudnia 2017 at 22:48

      Są kwasy jednofazowe, ale nie wypowiem się czy są one lepsze, czy gorsze. Tu wybór należy do lekarza, nie fizjoterapeuty. Pozdrawiam!

  • Kasia
    13 grudnia 2017 at 22:23

    Witam. Byłam dzisiaj u ortopedy z problemem, z którym borykam się dobrych 7 lat, a mam dopiero 20. Ból w lewym kolanie, jak siedzę, chodzę, kucam, wchodzę po schodach… Ogólnie w każdej sytuacji. Raz czuje jakbym miała wbijaną igłę w kolano a raz ogień..raz jest z boku kolana, a raz w środku. W sumie po wizycie u niego nadal mało co wiem. Zbadał ruchowo kolano i miałam odpowiadać czy mnie boli czy nie. Powiedział, że najprawdopodobniej jest to problem z rzepką, tak jak u mojego brata. I teraz decyzja zależy ode mnie czy robimy rezonans i dalszą diagnostykę czy nie. Stwierdziłam, że tak bo chce wiedzieć dlaczego mnie boli i zapobiegać bólowi. Lekarz powiedział, że możemy zastosować zastrzyk z kwasem hialuronowym, jeżeli chce. Rezonans jak najbardziej zrobię jak najszybciej, a na zastrzyk mogę iść już za tydzień… I nie wiem co robić, czy zastrzyk przed rezonansem i diagnoza? Miałam robiony rezonans 4 lata temu, lekarz obejrzał nagranie i powiedział, że mam za wysoko rzepke bo średnia wysokość ma 1,2 a ja miałam na tamten czas 1,6 ale wszystko będzie wiedział jak dostanie aktualne wyniki. I mam teraz pytania do Pana. Czy rzepka mogła przez te 4 lata, gdy okres dojrzewania się skończył mogła „wrócić” na miejsce i nie być już za wysoko? I co zrobić z tym zastrzykiem z kwasem hialuronowym? Brać go przed wynikami z rezonansu, czy poczekać i wziąć dopiero po? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

    • Piotr
      Piotr
      16 grudnia 2017 at 23:54

      Witam,
      przez te 4 lata mogło się w kolanie wiele zmienić, łącznie z ustawieniem rzepki. Osobiście wstrzymałbym się z kwasem HA przynajmniej do rezonansu. Pozdrawiam!

  • Karolina
    17 grudnia 2017 at 22:33

    Witam,
    problem z kolanem pojawił się u mnie przeszło 3 miesiące temu. Trenuje tajski boks i po kopnięciu w worek z maty zeszłam z bolącym kolanem. Ortopeda zalecił USG. W badaniu wyszła Chondromalacja II st., płyn w stawie, płyn w kaletce brzuchato-półbł.,zmiany w MM. Dostałam skierowanie na fizjoterapie – ultradźwięki. Nie pomogło. Kolano wciąż boli, nie mogę wyprostować nogi. O jakimkolwiek sporcie mogę zapomnieć. Ortopeda wspomniał o zastrzyku z kwasu hialuronowego. Czy jest szansa, że to pomoże? Czy powinnam się wybrać do innego specjalisty? Pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      20 grudnia 2017 at 17:00

      Witam,
      na pewno spróbowałbym po prostu rehabilitacji, ale nie ultradźwięków i innych zabiegów fizykoterapii, a skupiłbym się bardziej na terapii manualnej i doprowadzeniu kolana do prawidłowych zakresów ruchu. Pozdrawiam!

  • Izabella
    27 grudnia 2017 at 14:51

    Witam, jestem po artroskopii kolana, miałam masywny fałd maziowy i ciało tłuszczowe hoffy, zostało to usunięte, jak i również mam cystę bakera. Jestem rok po zabiegu, kolano bez zmian, nadal takie same objawy jak przed zabiegiem, czyli ból i opuchlizna, nie tylko po wysiłku. Mam zlecone zastrzyki z kwasu hialuronowego, proszę o radę, czy jest szansa poprawy? Dodam, że mam dopiero 22 lata.

    • Piotr
      Piotr
      27 grudnia 2017 at 22:07

      Witam,
      może warto byłoby zamiast w kwas zainwestować w dobrego fizjoterapeutę, który poprawi funkcję kolana, nie tylko jego strukturę. Pozdrawiam!

  • Kasia
    27 grudnia 2017 at 20:55

    Witam, pisałam niedawno do Pana o młodym wieku (20 lat) i bólu w kolanie od 7. Odebrałam wyniki z rezonansu i wyszła mi chondromalacja 2°. Ortopeda zalecił zastrzyki z kwasu hialuronowego, min 3, a jak nie będzie poprawy to artroskopie. Mógłby Pan mi wytłumaczyć co to jest ta chondromalacja i po jakim czasie powinnam poczuć poprawę po zastrzyku? Dziękuję serdecznie i pozdrawiam 🙂

    • Piotr
      Piotr
      29 grudnia 2017 at 07:15

      Witam,
      chondromalacja to nic innego jak pojawienie się wstępnych zmian zwyrodnieniowych (rozmiękczenie chrząstki). Nie da się określić z góry w jakim czasie może pojawić się poprawa po kwasie hialuronowym i czy w 100% w ogóle się pojawi, ale może faktycznie warto spróbować. może Pani problem leży w biomechanice kolana i warto również popracować z fizjoterapeutą. Pozdrawiam.

  • Inka
    3 stycznia 2018 at 00:02

    Dzień dobry! Mam 59 lat. Moje kolano nadaje się do w szczepienia endoprotezy, lecz ortopeda stwierdził, że taka operacja wiąże się ze sporym ryzykiem, ponieważ oprócz zniszczonego stawu mam dodatkowo przesunietą rzepkę, którą trzeba by było usunąć. Zasugerował, by spróbować jeszcze jakis czas utrzymać istniejący stan kolana poprzez rehabilitację i kwas hialuronowy. Obecnie chodzę o jednej kuli, od jakiegoś już czasu boli mnie i drugie kolano. Czy Pana zdaniem rehabilitacja jest w stanie pomóc mi utrzymać obecną kondycję stawu? Drugie pytanie brzmi: czy zna Pan Biolevox HA One i jaka jest Pana opinia na jego temat? Z góry dziękuję za choć kilka słów odpowiedzi. Pozdrawiam ?

    • Piotr
      Piotr
      3 stycznia 2018 at 21:44

      Witam serdecznie,
      nie do końca wiem dlaczego lekarz planuje ewentualne usunięcie rzepki, ale na pewno byłaby to już duża operacja ze sporym ryzykiem późniejszych powikłań. Na pewno aktualnie rehabilitacja może przynajmniej w dużej mierze zmniejszyć dolegliwości bólowe stawów koalnowych. Co do tego kwasu to nie miałem z nim styczności, więc niestety nie pomogę. Pozdrawiam!

  • Ula
    4 stycznia 2018 at 11:51

    Witam serdecznie!Mam 52 lata i zwyrodnienie prawego stawu biodrowego podobno w w znacznym stopniu oraza stawu kolanowego w mniejszym, stwierdzone przez ortopedę półtora roku temu. Zlecił zabiegi:krio, mgt i laser jestem po dwóch seriach po 10 zabiegów bez większego rezultatu, zlecił arthryl 1500 mg saszetki i przeciwbólowe-febrofen 200 mg.Po ostatniej wizycie parę dni temu zlecił mi takie same zabiegi jak poprzednio, Struktum kaps. oraz przeciwbólowo Doreta 75mg+650mg tabletki. Staw biodrowy boli, a ponadto doszedł ból kolana dośc częsty utrudniający chodzenie, z tego powodu trochę utykam (choć staram się chodzić prosto) w kolanie chrupie i ten ból w kolanie i biodrze pojawia się przy chodzeniu, ale ostatnio kolano nie dawało mi spać w nocy(kłujący ból).Leki przeciwbólowe pomagają na jakiś czas lecz staram się je brać sporadycznie (bo mają też swoje skutki uboczne). Zapytałam lekarza sama o zastrzyki w kolano, stwierdził że może mi przepisać ale są drogie (ok.1000 za serię kilku zastrzyków) nie podał nazwy, więc nie wiem jakie , czy w moim przypadku te kzastrzyki i jakie najlepiej, coś by pomogły ulżyły przynajmniej na jakiś czas. A może Pan poleciłby mi dobrego ortopedę z mojej okolicy(jestem z okolic Rzeszowa, podkarpackie) a może rehabilitanta, który

    • Piotr
      Piotr
      5 stycznia 2018 at 11:17

      Witam,
      nie wiem na jak dalekim etapie posunięte są zmiany zwyrodnieniowe w kolanie, więc trudno określić, czy kwas hialuronowy na sens. Jeśli chodzi o fizjoterapeutów to polecam Fizjo-Sport. Bardzo dobrzy specjaliści. Pozdrawiam!

  • Aga
    11 stycznia 2018 at 16:27

    Witam
    Co Pan sądzi o kwasie Hialuron Hondro? Taki został mi polecony przez lekarza. Mój wynik MRI:
    Wyższe polozenie rzepki, szczelina pozioma w obrębie rogu tylnego łąkotki przysrodkowej nie dochodzi do powierzchni stawowych łąkotki uszk. II stopnia, pozioma szczelina w rogu w przednim łąkotki bocznej uszk. Ist opinia, chondromalacja IStopnia. Od siebie dodam, że kolano potrafi się zwinąć kilka razy w miesiącu bez większego nadwyrezania. Czy ten kwas coś pomoże na to wyskakiwanie? Czy może poszukać innego specjalisty?

    • Piotr
      Piotr
      11 stycznia 2018 at 18:45

      Witam,
      kwas hialuronowy nie pomoże Pani w przypadku niestabilności kolana. Tu potrzebna jest na pewno konsultacja z dobrym lekarzem i fizjoterapeutą w celu ustalenia dalszego planu działania. leczenie zachowawcze lub zabieg skoro kilka razy w miesiącu ma Pani epizody niestabilności. Pozdrawiam.

  • Natalia
    13 stycznia 2018 at 15:52

    Witam. 🙂
    3 dni temu została u mnie wykonana artroskopia prawego kolana. Wystąpiła u mnie Chondromalacja rzepki II stopnia . Na wizycie kontrolnej lekarz polecił mi wykonanie zastrzyku z kwasu hialuronowego. Jednak nie ukrywam , że kiedy usłyszałam cenę tego zabiegu to ugieły mi się nogi .. 🙁 lekarz u siebie w gabinecie posiada zastrzyki za które musiałabym zapłacić 600 zł. Czy można kupić osobiście taki zastrzyk za niższą cenę ? A jesli tak to czy można zaufać takim lekom kupionym przez internet ? Jestem załamana kosztami leczenia. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. 🙂

    • Piotr
      Piotr
      14 stycznia 2018 at 14:15

      Witam,
      z tego co mi wiadomo można, ale trzeba na nie mieć receptę od lekarza. Te 600 zł może Pani również przeznaczyć na dobrą rehabilitację, która pewnie będzie miała trwalszy efekt, niż czasowe działanie kwasu (zazwyczaj wystarcza na max 6 miesięcy). Nie jest on konieczny, jest tylko dodatkiem do leczenia standardowego. Pozdrawiam.

      • Natalia
        15 stycznia 2018 at 20:25

        Może mi Pan doradzić co bardziej mi pomoże ?
        Dostalam ogólnie trzy propozycje :
        – kwas hialuronowy
        – glukozamina (tabletki)
        – komórki macierzyste
        Czytałam o wszystkich metodach ale potrzebuje porady.
        I oczywiście rehabilitacja również zostanie wdrożona.

        • Piotr
          Piotr
          15 stycznia 2018 at 21:46

          Jeśli wdroży Pani dobrą rehabilitację może sobie Pani na razie odpuścić całą resztę. Pozdrawiam.

  • Agnieszka
    15 stycznia 2018 at 14:08

    Witam,
    Mam 24 lata. W sierpniu ubiegłego roku dostałam wody w prawym kolanie (najprawdopodobniej po jeździe na rowerze). U ortopedy nie zdecydowałam się na jej ściągnięcie, tylko brałam tabletki. Dodatkowo badanie USG wykazało, że mam niewielkie objawy chondromalacji rzepek w obu kolanach. W grudniu zaczęły mnie boleć kolana (głównie przy wchodzeniu po schodach i najbardziej przy kucaniu/klękaniu) i znów dostałam wody, tym razem w lewym kolanie. Wtedy też znów brałam tabletki i po tygodniu obrzęk ustąpił, ale do teraz nie czuję, aby moje kolana były w pełni w dobrej kondycji i boję się chociażby kucnąć. Czy ta woda może pojawiać się przez chondromalację? Dodam, że 3 lata temu dość intensywnie biegałam i jeździłam na rowerze. Myślałam właśnie o zastrzykach z kwasem hialuronowym, ale czy ze względu na niezaawansowaną chondromalację nie lepsza byłaby na przykład rehabilitacja z fizjoterapeutą? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam. 🙂

    • Piotr
      Piotr
      15 stycznia 2018 at 16:20

      Witam,
      obrzęk w kolanie to nie woda, może się pojawiać z różnych przyczyn. Jeśli chondromalacja jest niewielka nie powinna powodować pojawiania się płynu w stawie. Praca z fizjoterapeutą jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż kwas hialuronowy. Pozdrawiam.

      • Agnieszka
        16 stycznia 2018 at 18:49

        Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. No właśnie nie dostałam dokładnego opisu co do stopnia zaawansowania chondromalacji, tylko to, że objawy są niewielkie, ale to rzeczywiście nie jest precyzyjnym określeniem. Umówiłam się już do fizjoterapeuty na konsultacje i ewentualne ćwiczenia. Dziękuję za odpowiedź!

  • Natalia
    16 stycznia 2018 at 10:13

    Może mi Pan doradzić co bardziej mi pomoże ?
    Dostalam ogólnie trzy propozycje :
    – kwas hialuronowy
    – glukozamina (tabletki)
    – komórki macierzyste
    Czytałam o wszystkich metodach ale potrzebuje porady.
    I oczywiście rehabilitacja również zostanie wdrożona.

    • Piotr
      Piotr
      17 stycznia 2018 at 16:51

      Nie jestem w stanie tego stwierdzić bez badania. Tabletki wg mnie są najbardziej bezsensowne jeśli chodzi o te 3 możliwości. Pozdrawiam!

  • Anna
    18 stycznia 2018 at 17:42

    Witam.
    Mam zerwane wiązadło w prawym kolanie i zwyrodnienie stawu biodrowego.
    Ortopeda zaleca zastrzyki z kwasem hialuronowym.
    Zastanawiam się czy mają sens te zastrzyki czy jednak skupić się bardziej na rehabilitacji?
    A przy okazji zna Pan jakiegoś dobrego w Koszalinie, Kołobrzeg lub Białogardzie?
    Dziękuję

    • Piotr
      Piotr
      21 stycznia 2018 at 08:53

      Witam,
      jeśli chodzi o ACL kwas nie ma żadnego zastosowania. Co do biodra to zależy od zaawansowania zmian. Niestety w tamtych rejonach chyba nie mam nikogo poleconego na dzień dzisiejszy. Na pewni skupiłbym się na razie bardziej na rehabilitacji. Pozdrawiam!

  • Wioletta
    18 stycznia 2018 at 21:15

    Witam.
    Opis rezonansu magnetycznego kolana.

    Zmiany przeciążeniowe więzadła krzyżowego przedniego.Więzadło krzyżowe tylne nieco kątowo zagiete,poza tym niepogrubiałe o prawidłowym sygnale i zachowanej ciągłości.

    W rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej zmiany degenerycyjne stopnia 1.
    Rzepka typ rozwojowy 2\3 wg.Wiberga.
    Niewielka ilość wysięku w jamie stawowej.Ślad wysięku w kaletce brzuchato-półbłoniastej.
    Przynasadzie bliższej kości udowej wysepka kostna wielkości 0,3*0,3*1,0 cm.

    Od 2 tygodni boli mnie dość mocno kolano.
    Lekarz ortopeda zalecił zastrzyk z kwaswm hialurynowym SynviscOne oraz zabiegi krioterapia i fonforeza czy to pomoże ,czy to zmniejszy ból kolana?
    Czy skonsultować to z innym ortopedą,biorąc pod uwagę koszt zastrzyku(1100zł)?

    • Piotr
      Piotr
      21 stycznia 2018 at 09:01

      Witam,
      zacząłbym po prostu od fizjoterapii, a anie od zastrzyku. Ten można zrobić zawsze. Proszę dać sobie miesiąc, półtora, popracować indywidualnie z fizjoterapeutą i zobaczyć, czy kolano się nie uspokoi. Pozdrawiam!

  • Wioletta
    21 stycznia 2018 at 10:33

    Dziękuję bardzo za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Wioletta

  • Paweł
    21 stycznia 2018 at 11:09

    Witam, ostatnio przeszedłem meniscektomię łąkotki bocznej, wycięto róg przedni i kawałek trzonu, większość życia grałem w koszykówkę, mam 31 lat i koszykarskie gabaryty. Jeśli chodzi o zmiany zwyrodnieniowe to wiem, że rokowania są kiepskie. Trochę czytałem i wiem, że koszykarzom NBA zostaje po takim zabiegu jakieś 10 lat grania z problemami pod koniec, ale o takiej opiece medycznej jak oni mogę pomarzyć, wiem, że są też przypadki osób które po 2-3 latach nadają się do endoprotezoplastyki, a ostatnio spotkałem człowieka, który biega 2 maratony rocznie z takim kolanem i nic mu nie dolega. Czy mógłby mi Pan powiedzieć z własnego doświadczenia klinicznego jak to najczęściej przebiega? Odpuścić granie i poprzestać na rowerze i basenie? Kwas hialuronowy spowolni zmiany w kolanie z tak zaburzoną biomechaniką? Co jeszcze mogę zrobić żeby zabezpieczyć kolano poza redukcją wagi ciała i codziennymi ćwiczeniami? Jak szybko takie zmiany mogą postępować ? Poczekać kilka lat czy już teraz rozglądać się za przeszczepem czy implantem-które z nich jest lepsze Pana zdaniem?

    • Piotr
      Piotr
      22 stycznia 2018 at 17:25

      Witam,
      na pewno redukcja wagi to rzecz, od której już powinien Pan zacząć. Jeśli nie ma Pan aktualnie dolegliwości, a dobrze zrehabilitował Pan kończynę po zabiegu to nie widzę przeciwwskazań do stopniowego powrotu do sportu, najlepiej pod opieką dobrego fizjoterapeuty. Oczywiście meniscektomia predysponuje do szybszych zmian zwyrodnieniowych, ale siedzący tryb życia również to robi. Kwas może być dobrym uzupełnieniem prewencji. Co do szybkości postępowania zmian nie da się jej określić, zbyt dużo czynników może na nie wpływać (łącznie z czynnikami środowiskowymi). Co do przeszczepu/implantu musiałby się wypowiedzieć chirurg ortopeda po dokładnym zapoznaniu z Pana przypadkiem. Pozdrawiam!

      • Paweł
        24 stycznia 2018 at 21:41

        Ale z własnego doświadczenia może Pan powiedzieć, że spotyka pan ludzi po takim zabiegu, którzy po 3 latach skazani są na alloplastykę czy to raczej kazuistyka? Rozumiem, że ciężko jest przewidywać w konkretnym przypadku, ale chodzi mi raczej o takie ogólne odniesienie do problematyki takiej resekcji łąkotki. Przepraszam, jeśli jestem natarczywy. Pozdrawiam 🙂

        • Piotr
          Piotr
          25 stycznia 2018 at 11:36

          Zaden z moich pacjentów po meniscektomii łąkotki nie miał wykonanej alloplastyki po 3 latach. Myślę, że zmiany faktycznie są większe po meniscektomii, ale na pewno nie obserwowalne w tak krótkim czasie. Pozdrawiam!

  • Mateusz
    23 stycznia 2018 at 12:06

    Witam, mam zdiagnozowaną ostrogę piętową/piętę haglunda, jestem po 3 falach uderzeniowych i po 2 zastrzykach kwasem hialuronowym. Moje pytanie brzmi czy ten kwas rzeczywiście jest potrzebny ? Ostatnio lekarz powiedział, że trzeci zastrzyk powinien być z własnego osocza, czy to dobry pomysł ? Jakie są skutki uboczne kwasu hialuronowego ? Gram amatorsko w piłkę i nie wiem czy to nie osłabi mi ścięgna achillesa, a sezon niedługo się rozpoczyna. Pozdrawiam serdecznie : )

    • Piotr
      Piotr
      23 stycznia 2018 at 21:56

      Witam,
      nie widzę zastosowania kwasu hialuronowego w ostrodze piętowej, która jest entezopatią…mocno naciągana teoria. Z Achillesem się nic nie stanie. Zmieniłbym pewnie specjalistę osobiście. Pozdrawiam!

  • Sylwia
    31 stycznia 2018 at 20:37

    Witam. Pierwszy lekarz stwierdził od razu zespół kinomana bez wykonania zdjęć kolan. Ćwiczyłam przez 2 miesiące i nic to nie dało . Wybralam się do innego lekarza, brałam Stractum i po 4 tyg poszłam ze zdjęciami i stwierdził , że to chrząstka i przepisał kwas Biolevox Ha. Moje objawy to odczucie nacisku w kolanach , zwiększony przy zgięciu , strzelanie . Co Pan o tym sądzi?

    • Piotr
      Piotr
      31 stycznia 2018 at 21:33

      Witam,
      bez diagnostyki i badania nie da się kompletnie nic w tym temacie napisać. Są to obawy na tyle niespecyficzne, że mogą się w różnych jednostkach chorobowych. Pozdrawiam.

  • Barbara
    1 lutego 2018 at 16:15

    Witam, proszę o poradę
    czy zastrzyk z kwasem hialuronowym pomoże w przypadku tzw. łokcia tenisisty? Mam 70 lat i b.duże zmiany zwyrodnieniowe w łokciu , ortopeda stwierdził na podstawie rtg głębokie zużycie stawu, praktycznie powinien być operowany, do tego mam przykurcz przedramienia ok 15 st.( po wieloletniej pracy przy komputerze) , więc tą ręką nie mogę się podpierać jak wyprostowaną, co utrudnia ćwiczenia.
    Łokieć często boli przy zbyt długim zgięciu lub wyciągnięciu. W domu nosze ortezę zabezpieczającą łokieć przed ruchami odchylania. Jak sobie pomóc?

    • Piotr
      Piotr
      4 lutego 2018 at 14:19

      Witam,
      nie jestem przekonany czy kwas hialuronowy w tak zwarty staw cokolwiek zmieni. Na pewno zacząłbym od dobrej rehabilitacji stawu łokciowego i próby uruchomienia go. Pozdrawiam!

  • Mateusz
    6 lutego 2018 at 09:31

    Witam, czy podanie kwasu hialuronowego w stope powinno pomóc przy ostrodze piętowej, pięcie haglund ? Czy jest sens podania np. zastrzyku z własnego osocza w okolice pięty ?

    • Piotr
      Piotr
      6 lutego 2018 at 21:49

      Witam,
      nie wierzę w to, że kwas hialuronowy w okolicę ostrogi może Panu pomóc. Prędzej osocze, ale też raczej szukałbym innych rozwiązań. Pozdrawiam!

  • Irena Janus
    9 lutego 2018 at 08:01

    Dzien dobry mam taki problem mojego męża bardzo boli od trzech miesiecy mięsień czworoboczny ból promieniuje do łokcia i do głowy.Ból byl bardzo dotkliwy mąż nie mógł nawet się położyć tak że cale noce przesiedzial.Lekarz mu zalecił zastrzyki przeciw bólowe olfen nie pomoglo potem diklak nie pomoglo rehabilitacja indywidualna nie pomoglo tak lekarz oropeda zalecił zrobić zastrzyki z kwasu mąż wziął już 3 te zastrzki ostatni 2 tygodnie temu i dalej boli.Nie wiemy już co to dalej robić bardzo Pana proszę o radę bo juz ręce opadają do kogo to iść teraz a jak juz przychodzi noc to masakra caly mokry zaraz z bolu i po spaniu Pozdrawiam proszę o pomoc

    • Piotr
      Piotr
      11 lutego 2018 at 21:05

      Witam,
      proszę szukać dobrego neurologa lub neurochirurga, który zrobi badanie neurologiczne i poszuka przyczyny. Można spróbować również porządnego fizjoterapeuty, nie wiem jak poprzednia rehabilitacja wyglądała, ale na pewno jeszcze działałbym w tą stronę u kogo innego. Pozdrawiam!

  • Kasia
    9 lutego 2018 at 08:09

    Dzień dobry. Dwa razy zwichnęlam rzepkę w prawym kolanie – 17 lat temu i 12 lat temu (mam 30 lat). Ostatnio zwichnęłam rzepkę w lewym, w związku z czym mocno obciązałam kolano prawe. Na MR kolana prawego wyszla chondromalacja w dwóch miejscach (w tym w jednym 3. stopnia). Wcześniej mimo dużej aktywności i regularnego biegania (do 1 h) nie doczuwalam ŻADNYCH dolegliwości – bóle zaczeły sie dopiero po wspomnianej kontuzji. Rozważam zastrzyk z kwasem w prawe kolano. Moje pytania:
    1. Czy to prawda, że staw przyzwyczaja się do zastrzyków i w rezultacie będe ich potrzebowała regularnie?
    2. Czy taki zastrzyk może naprawić zmiany w chrząstce, czy tylko zapobiec dalszemu ścieraniu (lub je spowolnic)?
    3. Czy ćwiczenia, które teraz wykonuje (wzmocnienie głównie głowy przyśrodkowej, wyrównanie toru rzepki, ćwiczenia na równowagę, automobilizacja itp.) moga naprawic te zmiany, czy jak wyżej, tylko spowolnić pogłębianie sie ubytków?
    4. Czy w moim przypadku powinnam zrezgnowac z biegania, skakania itp. (wcześniej robiłam często treningi o wysokiej intensywności i biegałam do 1 h) i przerzucić se na inny rodzaj aktywności (niestety, nie lubię roweru ani basenu)?
    Będę bardzo wdzięczna za porade. 🙂

    • Piotr
      Piotr
      11 lutego 2018 at 21:08

      Witam,
      1. Nie prawda. Mogą być po prostu mniej skuteczne z czasem, ale w takim przypadku przestaje się je stosować.
      2. Może spowolnić zmiany, ale ich nie naprawi (jest to dokładnie napisane w poście).
      3. Nie naprawią, spowolnią.
      4. Tu musiałby się wypowiedzieć specjalista po badaniu i obejrzeniu rezonansu.

      Pozdrawiam!

      • Kasia
        12 lutego 2018 at 07:20

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. 🙂
        Ad. 4 – od czego to zależy, tj. przy jakiej chondromalacji bieganie itp. „są dozwolone”, a przy jakiej nie?

        • Piotr
          Piotr
          15 lutego 2018 at 20:42

          To nie zależy od stopnia chondromalacji, a od biomechaniki kończyny dolnej. Ocenia to fizjoterapeuta na rehabilitacji. 🙂 Pozdrawiam!

          • Kasia
            16 lutego 2018 at 08:17

            Hmmm…w jakim sensie od biomechaniki? Chodzi o to, jak stawiam nogi, stopy, jaki ruch biodrem wykonuję itp.? Fizjoterapeuta (polecony przez Ciebie, świetny specjalista) powiedział, że teoretycznie mogę, ale myślę, że ciężko mu było to ocenić. Chętnie zacznę się przyglądać swojej biomechanice ;-), ale zastanawiam się, na które elementy zwracać uwagę i co ew. korygowac.

            Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

          • Piotr
            Piotr
            19 lutego 2018 at 21:38

            Jeśli jest zielone światło do fizjo to ja bym się nie zastanawiał. 🙂 Trzeba zobaczyć jak pracuje kolano względem stoy i biodra. Ciężko to będzie ocenić samemu bez specjalisty. Pozdrawiam!

  • Jarek
    14 lutego 2018 at 10:11

    Witam, w badaniu USG prawego kolana stwierdzono chondromalacje 2 st. , zmniejszenie płynu maziowego w stawie oraz nieduza torbiel podkolanowa Bakera.
    Dr. Ortopeda zaproponował mi leczenie tego kolana kwasem hialuronowym monovisc 4ml. Dzien po przeprowadzeniu iniekcji zaczela pojawiać się opuchlizna kolana i torbiel podkolanowa zwiekszyla się objetosciowo co w rezultacie pogorszyło zakres ruchomości kolana i pojawiły sie napięcia powodujące ból.
    Czy są to normalne tymczasowe objawy ktore mina po kilku dniach czy może podany kwas spłynął do torbieli powodując dyskomfort i tam już zostanie, pogarszając jeszcze bardziej sytuację?

    • Piotr
      Piotr
      19 lutego 2018 at 20:52

      Witam,
      objawy się uspokoją. U niektórych pacjentów właśnie tak kolano reaguje. Pozdrawiam!

  • Kasia
    16 lutego 2018 at 08:12

    Jeszcze jedno pytanie:-) Zamierzałam wybrac któryś z polecanych przez Ciebie preparatow, ale lekarz ortopeda polecił mi zastrzyk (jednorazowy) Biolexox HA one 2,5% 4,8 ml. Czy znasz ten preparat, polecasz?

    • Piotr
      Piotr
      19 lutego 2018 at 21:21

      Niestety nie miałem styczności. Pozdrawiam!

      • Kasia
        9 marca 2018 at 15:47

        Informacyjnie – zrobiłam zastrzyk ok.1,5 tyg. temu. Nie odczuwam niestety żadnej poprawy. ;-( Lekarz wspomniał, ze w przypadku chondromalacji 3. stopnia (taką mam) zastrzyki mogą nie pomóc.

        • Piotr
          Piotr
          10 marca 2018 at 12:27

          Niestety nie wszyscy reagują na kwas jakoś bardzo pozytywnie. Faktycznie przy dużych zmianach może on nie mieć rewelacyjnego efektu. Pozdrawiam!

  • Monika
    21 lutego 2018 at 11:55

    Witam. Czy warto zastosować taki zastrzyk, jeżeli po artroskopii kolana i złapaniu łękotki kotwiczką zrobiły się zrosty i przykurcz 40 stopni. Więzadło przednie jest też naderwane. Dodam że zrosty trzymają rzepkę gdyż jest nieruchoma.

    • Piotr
      Piotr
      22 lutego 2018 at 15:47

      Witam,
      nie warto jeśli mają na celu poprawę zakresu ruchu. Tu pomoże rehabilitacja. Pozdrawiam!

  • Beata N.
    22 lutego 2018 at 15:44

    Witam, 3 lata temu uszkodziłam sobie kolano przy skrzywieniu nogi (robiłam pielęgnację stóp i chciałam dostać się do tylniej części pięty). Cośzabolał w kolanie, przy bieganiu bolało. Ortopeda zlecił rehabilitację i jakieś tabletki francuskie na odbudowę chrząstki.Pomogło. Pół roku temu uciekałam przed deszczem i znów pojawił się ból, ale większy. Bolało przy chodzeniu, prostowaniu przy zmianie pozycji np. w łóżku. Rehabilitacja pomogła, ale udałam się na ustaloną 3 miesiące wcześniej wizytę u ortopedy. Kolano dawno przestało boleć, nawet przy biegach (bardzo wolnych) na 10 km. Ortopeda zalecił kwas – 4 zastrzyki co tydzień. Kolano czasem lekko czuję, gdy biegnę, ale nic nie boli. Kolano „strzelało”przy zginaniu i prostowaniu. To było w październiku 2017. I teraz nie wiem co robić. Zwyrodnienia w kolanie stwierdzono. Brać ten kwas? Pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      24 lutego 2018 at 16:57

      Witam,
      wg mnie nie ma sensu jeśli nie ma objawów. Zainwestowałbym te pieniądze w regularną rehabilitacje. Pozdrawiam!

  • Magda
    24 lutego 2018 at 10:48

    Panie Piotrze czeka mnie laparoskopia w zwiazku z tym czy 2 miesiace wczesniej moge wziasc zastrzyk w kolano (synvisc one) ? Czy nie bedzie to koligowac z laparo ? Dziekuje z gory za odpowiedz

    • Piotr
      Piotr
      24 lutego 2018 at 17:16

      Witam,
      pisząc laparoskopię rozumiem, że chodzi Pani o artroskopię kolana? Jeśli tak to nie ma przeciwwskazań, ale nie wiem czy jest sens skoro kolano i tak będzie „krojone”. Pozdrawiam.

      • Magda
        24 lutego 2018 at 23:07

        Dzirkuje za tak szybka odpowiedz ale nie chodzi o artroskopie kolana tylko o laparoskopie ginekologiczna…

        • Piotr
          Piotr
          26 lutego 2018 at 18:54

          Nie ma tu żadnych przeciwwskazań. Pozdrawiam!

          • Magda
            26 lutego 2018 at 21:50

            Dziekuje bardzo? pozdrawiam

  • Magda
    25 lutego 2018 at 10:29

    Mam pytanko zrobilam osocze na entezopatie wiezadla kolana. Przymierzam sie do kwasu hialuronowego w kolana z uwagi na chrzastki tzw chrupanie w kolanach. Czy po zabiegu z kwasem szybko wrocic do aktywnosci fizycznych typu fitness rower bieganie?

    • Piotr
      Piotr
      26 lutego 2018 at 20:53

      Witam,
      jak dobrze pójdzie po 2-3 dniach nie ma z tym problemu. Pozdrawiam!

  • adam
    27 lutego 2018 at 08:05

    Witam.
    Bardzo trafiony i obrazowy artykuł. Świetnie przedstawiona budowa i układ stawu kolanowego…
    Osobiście jestem ok. 5 lat po artroskopii pr. kolana.
    Miałem złamanie kłykcia przyśrodkowego i częściowe naderwanie ACL z jego późniejszym ,częściowym odseparowaniem.
    Artroskopia przebiegła pomyślnie i po rehabilitacji oraz przyjęciu serii (4) zastrzyków wspomagających smarowanie kolana , funkcja kolana wróciła prawie w 100%.
    Funkcjonowałem tak przez prawie 5 lat używając stawu wyłącznie do funkcji życia codziennego…żadnego sportu typu bieganie, skakanie czy ekstremalne przeciążanie.
    Jednak z biegiem lat dało się zauważyć niestabilność i wyczuwalne skrzypienie wewnątrz stawu, co w następstwie spowodowało ból , szczególnie podczas zginania nogi. Ból umiejscowiony dokładnie w tylnej części za rzepką, jakby wewnątrz.
    Nie wiem co dalej zrobić , czy może brak mazi stawowej , czy jakieś zwyrodnienie…
    Nadmienię że chodzenie na wyprostowanej nodze i obciążanie jej nie powoduje żadnego bólu -tylko zginanie i prostowanie w pewnym odcinku.
    Proszę o poradę , co mam zrobić w kwestii poprawienia płynności pracy stawu i jego funkcji roboczych…
    Pozdrawiam .
    Adam

    • Piotr
      Piotr
      3 marca 2018 at 22:44

      Witam serdecznie,
      po takim czasie warto jest zrobić MRI i zobaczyć jak wygląda chrząstka stawu rzepkowo-udowego. Może jest tam ubytek, który powoduje Panu takie dolegliwości w zgięciu. Jeśli tak to trzeba sprawdzić jak duży żeby można było określić kierunek działania. Pozdrawiam!

  • Daniel
    27 lutego 2018 at 11:03

    Bardzo fajny, rzeczowy artykuł. Mam pytanie co do mojego, w opinii kilku niezależnych lekarzy beznadziejnego przypadku.

    Oto mój rezonans:
    Dość duża ilość wysięku w jamie stawowej; do 30mm w przedziale bocznym zachyłka nadrzepkowego. Fałdy błony maziowej
    są miejscowo pogrubiałe.
    Szpara stawowa jest zwężona, szczególnie w przedziale bocznym.
    Chrząstki przy tylnych krawędziach kłykci przedziału bocznego i na powierzchni obciążanej kłykcia przyśrodkowego kości
    udowej wykazują obecność skupisk drobnych ubytków powierzchni z punktowymi ogniskami zbliznowaceń śródchrzęstnych
    oraz strefami reaktywnych zmian zwyrodnieniowych szpiku w warstwach podchrzęstnych.
    W rzucie przebiegu więzadła krzyżowego przedniego nie można prześledzić wiązki włókien o zachowanej ciągłości –
    najpewniej stan po resekcji kikuta zerwanego ACL.
    Więzadło krzyżowe tylne o zachowanej ciągłości, jednak jego kształt jest nadmiernie uwypuklony (tzw. więzadło luźne), co
    pośrednio świadczy o niewydolności więzadłowej.
    Łąkotka przyśrodkowa jest znacznie spłaszczona (najbardziej w zakresie trzonu) i zwyrodnieniowo zmieniona, a jej brzeg
    wolny jest przełożony do dołu międzykłykciowego, co jest charakterystyczne dla uszkodzenia typu „rączki od wiadra”.
    Łąkotka boczna jest znacznie spłaszczona, a w jej rogu tylnym występuje skośna szczelina pęknięcia o cechach zmiany
    zastarzałej.
    Więzadło poboczne kolana strzałkowe jest nieco pogrubiałe i niezupełnie jednorodne w okolicy przyczepu bliższego, co
    świadczy o zmianach zwyrodnieniowych.
    Więzadło poboczne piszczelowe, pasmo biodrowo-piszczelowe i ścięgno mięśnia podkolanowego bez cech uszkodzenia.
    Rzepka typu II-go, nieznacznie lateralizująca do boku. Troczki przyśrodkowe są nieco wydłużone i niejednorodne – naciągnięte
    na uwypuklonej przez wysięk torebce stawowej.
    Chrząstki w stawie rzepkowo-udowym wykazują cechy rozlanego obrzęku w przedziale bocznym – na odcinku bezpośredniego
    stykania się. Nie stwierdzono ubytków powierzchniowych ani cech wydzielania się fragmentu chrzestno-kostnego w stawie
    rzepkowo-udowym.
    Przyczep ścięgna mięśnia czworogłowego uda wykazuje dyskretnie podwyższony sygnał, co sugeruje zmiany zwyrodnieniowe.
    Więzadło właściwe rzepki bez zmian. Drobne zbliznowacenia (zmiany pooperacyjne) w głęboko położonej części ciała
    tłuszczowego Hoffy.
    Struktury dołu podkolanowego bez cech patologii; torbieli Bakera nie stwierdzono.

    Przez okres 10 lat bez więzadła i po urazie łąkotki kolano było na tyle stabilne, że z sukcesami grałem w squasha i badmintona. Z roku na rok coraz bardziej zapominałem o defekcie kolana. Spokój niestety zmącił mi uraz na desce snowboardowej ok. 3 tygodnie temu. Kolano boli głównie z przodu od wewnętrznej, bólem przeszywającym. Boli zazwyczaj wieczorem. Daje mi się we znaki na tyle, że wyeliminowałem wszelką aktywność sportową. Od ostatniego urazu chodzę do fizjoterapeuty, miałem wykonany zabieg ostrzyknięcia osoczem mazi, oraz ostatnio pierwszą porcję kwasu hialuronowego (1%). Nie ukrywam, że sytuacja uległa poprawie właśnie po kwasie.
    Pytanie brzmi: czy wobec zwiększonej ilości mazi stosowanie kwasu hialuronowego nie spowoduje wzrostu ciśnienia w kolanie w efekcie marnotrawiąc potencjał kwasu? Jakie będą Twoje zalecenia co do dalszego leczenia kolana?

    • Piotr
      Piotr
      3 marca 2018 at 22:47

      Witam,
      ciężko się do tego odnieść nie wiedząc, czy MRI było zrobione przed, czy po urazie na snowboardzie? Osobiście odczekałbym przynajmniej 8 tygodni z kwasem i skupił się po prostu na rehabilitacji na razie. Pozdrawiam!

  • Magda
    28 lutego 2018 at 19:17

    Od pewnego czasu gdy chcę wykonać przysiad to od pozycji stojącej przez jakieś 30 stopni zgievia kolana nogi zaczynają mi drzec. Jest to dosyć silne drżenie. To samo następuje podczas wstawania w ostatnich 10 stopniach wyprostu. Może wie Pan co to jest?

    • Piotr
      Piotr
      3 marca 2018 at 23:09

      Witam,
      tak, słabość mięśni prawdopodobnie. Pozdrawiam!

  • Adam
    9 marca 2018 at 18:33

    Cześć Piotrze

    Od kilku tygodni przygotowuję się do pierwszego półmaratonu, który odbędzie się 15 kwietnia. Zacząłem biegać w listopadzie średnio 2-3 razy w tygodniu po 5 km. Teraz jest to 3-4 razy w tygodniu po 10-16 km. 2 tyg temu po kilku dniach jazdy na snowboardzie zaczęło boleć mnie lewe kolano. Ortopeda po wykonaniu USG zdiagnozował Chondromalację chrząstki I/II st. głównie w przedziale MFC, widoczne zmiany przeciążeniowe w obrębie więzadła rzepki. Zalecił 4-6 tygodni przerwy i zastrzyki z kwasu hialuronowego. Automatycznie eliminuje mnie to z biegu.
    Czy uważasz, że zastrzyk jest dobrym rozwiązaniem? Jeśli tak to jaki byś polecił?
    Czy myślisz, że jest jednak jakaś szansa wystartowania 15.04? Może zastrzyk, 3 tyg przerwy, ćwiczenia wzmacniające i start?
    Dodam że po tygodniu odpoczynku zrobiłem dyszkę, dzień przerwy i 13km, ale niestety kolano dokucza.
    Dziękuje za odpowiedź

    Pozdrawiam
    Adam

    • Piotr
      Piotr
      10 marca 2018 at 12:34

      Witam,
      myślę, że lepszym rozwiązaniem byłaby praca z fizjoterapeutą. Jeśli nie ma Pan 40 lat to chondromalacja zazwyczaj nie przynosi zbyt wiele bólu i problem może leżeć gdzie indziej (ITBS „kolano biegacza”, może okolice łąkotki lub funkcjonalna koślawość). Leżenie i czekanie nie ma za dużego sensu. 🙂 Pozdrawiam!

  • marcin
    14 marca 2018 at 08:27

    Dzień dobry, od dłuższego czasu choruję na chorobę zwyrodnieniowa stawów ale ostatnio najbardziej dokucza mi ból dużego palucha u prawej stopy.lekarz rehabilitant na podstawie zdjęcia stwierdził uszkodzenie chrząstki i powiedział,że kość w stawie trze o kość.Zaproponował operację zespolenia stawu. Czy można odwlec ten zabieg stosując zastrzyk z kwasu hialurunowego w ten staw albo jakąś inną metodę leczenia? Mam 57 lat i prowadzę aktywny tryb życia, uprawiam sport: regularnie jeżdżę rowerem i biegam,w zimie biegam na nartach,zespolenie tego stawu wg.mnie ograniczy moją aktywność co będzie dla mnie tragiczne.Ze względu na pozostałe zwyrodnienia stawów kręgosłupa muszę ciągle ruszać się,poza tym to lubię .

    • Piotr
      Piotr
      17 marca 2018 at 09:31

      Witam,
      lekarz rehabilitant raczej nie jest idealną osobą do decydowania o artrotomii. 🙂 Osobiście udałbym się do dobrego chirurga ortopedy. Tu Kwas hialuronowy lub np. komórki macierzyste mogą jeszcze być rozwiązaniem, ale musi to ocenić ortopeda. Pozdrawiam!

  • Jarek
    16 marca 2018 at 09:05

    Witam, jestem po artroskopi gdzie naprawiana była łąkotka (grudzień 2017) teraz czekam na rekonstrukcje acl (czerwiec 2018). Ortopeda zalecił mi zastrzyk jeszcze przed operacją, czy warto to zrobić teraz?

    • Piotr
      Piotr
      17 marca 2018 at 10:17

      Witam,
      wg mnie nie. Pozdrawiam!

  • Jessica
    23 marca 2018 at 00:37

    Witam,
    W grudniu miałam wstrzyknięty kwas hial. P – Orthivisc 2 amp w kolano. Uszkodzenia łękotki II stopnia, dodatkowo wewnątrzstawowo i w kaletkach maziowych (za i okolorzepkowych) płyn oraz torbiel w dole podkolanowym 9x31mm. Kolano nie bolało tylko przez dwa dni po zastrzykach. Czy jest jakis inny sposób na ratowanie kolana czy pozostaje tylko operacja?
    Pozdawiam

    • Piotr
      Piotr
      24 marca 2018 at 19:22

      Witam,
      nie wiem. Musiałbym zbadać kolano, ale pewnie na pana miejscu próbowałbym rehabilitacji w pierwszej kolejności. Pozdrawiam!

  • Helena
    23 marca 2018 at 11:26

    Witam, mój mąż ma zdiagnozowany RZS. Czy po wstrzyknięciu radiofarmaceutyku dostawowo (11.01.2018) zastosowanie kwasu hialuronowego jest wskazane, czy niekoniecznie przyniesie poprawę.

    • Piotr
      Piotr
      24 marca 2018 at 19:26

      Witam,
      nie wiem. Niestety nie siedzę w reumatologii na co dzień i nie znam do końca procedur w takich przypadkach. Pozdrawiam!

  • SEBASTIAN
    23 marca 2018 at 16:35

    Witam mam pytanie czy lekarz mógł źle podać kwas w kolano nie miałem żadnej opuchlizny uczucia parcia czy coś takiego a poza tym nie widzę poprawy

    • Piotr
      Piotr
      24 marca 2018 at 19:30

      Witam,
      nie ma takiej możliwości raczej. Pozdrawiam.

  • SEBASTIAN
    24 marca 2018 at 23:58

    To co w takim razie najlepiej zrobić jeżeli od podania minął miesiąc był to kwas 2,5 procentowy ortopeda mówił ze na rok powinno wystarczyć a tu brak efektów spróbować jeszcze raz kwasu czy poleca pan coś innego.

    • Piotr
      Piotr
      25 marca 2018 at 08:19

      Nie zdecydowałbym się już drugi raz na kwas jeśli nie pomógł. Można zastanowić się np. nad komórkami macierzystymi. Pozdrawiam!

  • SEBASTIAN
    25 marca 2018 at 18:02

    A osocze bogatopłytkowe może coś dać. Komórki macierzyste są dość drogie.

    • Piotr
      Piotr
      28 marca 2018 at 19:31

      Niestety są dość drogie, bo są lepsze od PRP, ale może Pan spróbować z osoczem. Pozdrawiam!

  • Agnieszka
    29 marca 2018 at 18:49

    Witam od mniej więcej dwóch lat ćwiczylam trochę w domu i biegalam ok 2 razy w tyg po 5-7 km. W maju ubiegłego roku pojawił się ból w kolanie po stronie środkowej odczuwalny przy cwiczeniu na łyżwiarza tzn. przeskoki z nogi na nogę przypominające jazdę na łyżwach oraz podskokach na jednej nodze. Lekarz stwierdził uszkodzenie łąkotki przyśrodkowej. USG potwierdziło: niewielkie uszkodzenie rogu tylnego. Brałam structum przez 3 mies. Zrobiłam kilku miesięczna przerwę w ćwiczeniach. W tym czasie kolano nie dawało żadnych objawów. Przy próbie powrotu do aktywności przez marszobiegi pojawił się ból ale już inny. Po 20 min aktywności pojawił się ból w przedniej środkowej części kolana. Jakby kolano było zmęczone. Po zakończeniu treningu ból mijał. Również przy próbie ćwiczeń w domu przy np wykrokach czuć nazwałabym to ból zmęczeniowy. W codziennym życiu kolano nie daje żadnych dolegliwości. Czy to może być początek zmian zwyrodnieniowych? Tak sugeruje ortopeda i proponuje zastrzyk. Rtg robione we wrześniu 2017 nic nie wykazało, żadnych zmian. USG tez robione we wrześniu oprócz tej łąkotki wykazało jeszcze tylko odczyn płynowy w kaletce gęsiej stopki.

    • Piotr
      Piotr
      30 marca 2018 at 15:06

      Witam,
      wątpię żeby były to zmiany zwyrodnieniowe. To po prostu ból przeciążeniowy okolicy łąkotki prawdopodobnie. Nie musi być miejscowy, czasem tak się właśnie objawia (często dolegliwości daje kaletka brzuchato-półbłoniasta, której wypełnienie jest następstwem uszkodzenia łąkotki). Pozdrawiam.

      • Agnieszka
        30 marca 2018 at 20:03

        Dziękuje za odpowiedź. Co by mi Pan doradził w takiej sytuacji abym mogła wrócić do aktywności fizycznej? I czy podanie kwasu gdy nie ma takiej potrzeby może zaszkodzić?

        • Piotr
          Piotr
          31 marca 2018 at 10:06

          Jeśli nie przewiduje Pani naprawy operacyjnej to rehabilitacja i modyfikacja aktywności, która nie obciąża zbytnio łakotki. Pozdrawiam!

  • Marcin
    31 marca 2018 at 08:18

    Witam, czy po iniekcji synvisc one do stawu kolanowego sa jakies przeciwwskazania zeby napic sie piwka/innego alkoholu? W ulotce niby nic nie ma…

    • Piotr
      Piotr
      31 marca 2018 at 10:01

      Witam,
      nie ma. 😉 Pozdrawiam!

  • Ewa
    3 kwietnia 2018 at 09:10

    Witam.
    Czy iniekcje kwasu hialuronowego mozna zastosowac na staw w przypadku sztywnego palucha ?

    • Piotr
      Piotr
      5 kwietnia 2018 at 21:26

      Witam,
      tak. Pozdrawiam!

  • Elżbieta Żachowska
    3 kwietnia 2018 at 12:00

    Mam pytanie i pozdrawiam serdecznie. Czy w moim wypadku wstrzykiwanie kwasu hialuronowego uratowałoby sytuację / Czy to naprawdę może pomóc. Od dziecka poruszam się o kulach jest to już ponad 50 lat. A właściwie nie chodzę tylko dźwigam się na rękach i przerzucam obie nogi do przodu. Taki jest mój sposób poruszania się. Cale życie było dobrze i wiele lat dojeżdżałam do pracy. Teraz kompletnie ręce mi wysiadają (głównie łokcie) i mam tzw. zwyrodnienia. Ortopeda daje mi jakieś zastrzyk co kilka miesięcy niby słabsze blokady. Poprawy nie widać a wiadomo w moim wypadku o przemieszczaniu się bez pomocy rąk MOWY NIE MA. Nie chcę wylądować na wózku mam prawie 60 lat. Bardzo proszę o poradę pomoc wskazówkę co mam robić. Z poważaniem Elżbieta Żachowska

    • Piotr
      Piotr
      6 kwietnia 2018 at 05:42

      Witam serdecznie,
      ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie nie znając dokładnie przypadku. Tu pewnie musiałby się wypowiedzieć lekarz prowadzący. Można się oczywiście również wspierać regularną pracą z fizjoterapeutą, która powinna zdecydowanie zmniejszyć dolegliwości bólowe. Pozdrawiam!

  • Krysia66
    10 kwietnia 2018 at 17:40

    Dzień dobry Piotrze,

    problemy zdrowotne zaczęłam odczuwać jakieś dwa lata temu kiedy to skończyłam lat 50. Będąc w odwiedzinach u syna w naszej stolicy dużo zwiedzałam, kiedy wróciłam do domu w Wielkopolsce zaczęłam odczuwać ból w pięcie. Nie od razu poszłam do lekarza ale ból nie ustępował. Po pół roku zdecydowałam się na wizytę u lekarza i teraz odwiedzam go regularnie. I tak ortopeda stwierdził ostrogę piętową, po kilku miesiącach ostroga zaatakowała drugą piętę. W obu przypadkach pomogła fala uderzeniowa. Kiedy wyleczyłam ostrogi zaczęło boleć mnie śródstopie jednej i drugiej stopy. Okazało się, że mam mozele i zrobiły mi się odciski. Wizyta u podolożki, którą zresztą odwiedzam regularnie, zdziałałą cuda. Zrobiłam sobie badanie podoskopowe stóp: mam płaskostopie poprzeczne. Za chwilę siadły mi kolana, zwłaszcza lewe, czuję „trzaski”, mam wrażenie jakby kolano mi się wykrzywiało i generalnie czuję dyskomfort podczas chodzenia a zwłaszcza schodzenia ze schodów. Zrobiłam sobie prześwietlenie kolana, ortopeda stwierdził, że mam zniszczone i generalnie ciągnie mi do rwy kulszowej. Znalazłam dobrego fizjoterapeutę, było ok ale zaczęło doskwierać drugie kolano. Tym razem zrobiłam USG u innego ortopedy: opis: staw kolanowy bez wysięku, bez cech uszkodzenia MM i ML, chrząstka na CFM bez ewidentnych ubytków, wysięk w okolicy ścięgien gęsiej stópki oraz niewielka torbiel w dole podkolanowym. Cechy przyparcia bocznego rzepki. Rozpoznanie: ICD-10, konflikt rzepkowo-udowy, Lekarz przepisał Rantudil Retard i w czasie jego zażywania było ok ale jak tabletki się skończyły ten dyskomfort powrócił. Lekarz coś mówił o zastrzykach, podejrzewam, że miał na myśli kwashialurenowy. Czy Pana zdaniem zainwestować od razu w zastrzyki czy spróbować sobie pomóc fizjoterapią? Mam w swojej miejscowości bardzo dobrego fizjoterapeutę ale mogę sobie pozwolić na niego dwa -trzy razy w miesiącu zresztą Pan się cały czas dokształca i często wizyta ogranicza się do jednej w miesiącu, co Pan radzi Panie Piotrze? W chwili obecnej podczas chodzenia czuję duży dyskomfort, zwłaszcza, że to kolano nadal mi „ucieka”. Z opisu nie wynika aby jego stan był tragiczny i wymagał np. operacji, co mnie przeraża.

    • Piotr
      Piotr
      15 kwietnia 2018 at 19:45

      Witam,
      zdecydowanie fizjoterapeuta w pierwszej kolejności. Pozdrawiam!

  • Sylwia
    10 kwietnia 2018 at 22:44

    Witam,
    mam 26 lat, dwa lata temu zostałam potrącona przez szybko jadący rower we Włoszech. W wyniku tego wypadku doznałam uszkodzenia więzadła krzyżowego przedniego w prawym kolanie. Nie zostało ono zrekonstruowane. Lekarz ortopeda zalecił mi zmianę trybu życia, albo rekonstrukcję, przy czym zaznaczył że operacja nie daje pewności, że wrócę do sprawności sprzed wypadku i możliwe, że więzadło znowu ulegnie uszkodzeniu. W tej chwili intensywnie tańczę, ale zdarza się, że w czasie tańca kolano mi „ucieknie”, że czuję ból przez jakiś czas po 2 godzinach kursu tańca, lub po prostu dyskomfort w czasie wykonywania niektórych ćwiczeń. Kolano zachowuje się w podobny sposób w chwili gdy skoczę na nie (tracę delikatnie równowagę) lub gdy biegnąc na pociąg nie równo postawię nogę. Czy jest szansa, że kwas hialuronowy zastąpiłby rekonstrukcję? Nie chciałabym rezygnować z tańca na rok i szukam alternatywnego wyjścia, które zastąpiłoby rekonstrukcję. Jak postąpiłby Pan w mojej sytuacji?
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,
    Sylwia

    • Piotr
      Piotr
      15 kwietnia 2018 at 19:52

      Witam,
      jeśli tańczy Pani, planuje Pani tańczyć dalej, a aktualnie odczuwa Pani niestabilność to jest to wskazanie do zabiegu. Kwas nie ma tu żadnego sensu. Pozdrawiam!

  • Gosc2
    14 kwietnia 2018 at 19:09

    Witam. Ja osobiście mam dobra opinie o kwasie, po artroskopi kolana dostałam 5 sztuk w odstępach paru miesięcy. Niestety po dwóch latach ból i skrzypienie kolana powróciło. U mnie to jest spowodowane 3 stopniem chondromalacji i mikrozlamaniami w obrębie stawu ale i kości udowej. Mam też krzywe nogi przez co lekarz powiedział mi że bez osteotomi się nie obędzie w niedalekiej przyszłości. Ten zabieg mnie przeraża. Ale nie będzie wyjścia bo chyba wlasnie efekty ścierania Chrząstki stawowej spowodowane są złym ułożeniem kości piszczelowej która mi naciska na kolana??? Czy są jakieś ćwiczenia które prostuje nogi????

    • Piotr
      Piotr
      15 kwietnia 2018 at 20:23

      Witam,
      nie ma niestety jesli są to zmiany strukturalne. Pozdrawiam!

  • Grzegorz
    15 kwietnia 2018 at 11:05

    Panie Piotrze, mam już zdiagnozowane kolano i jestem po zastrzyku z kwasu hialuronowego. Lekarz zalecił rehabilitację kolana. Prosiłbym o Pańską opinię, jakich efektów rehabilitacji mogę oczekiwać np. czy będzie możliwe amatorskie uprawianie jazdy na nartach i chodzenie po górach (aktualnie minimalizuję te aktywności i zabezpieczam kolano miękkim stabilizatorem). Prosiłbym również o informację, czy może Pan polecić jakąś dobrą placówkę i rehabilitanta na Ochocie w Warszawie, bądź bliskim sąsiedztwie.
    Opis z rezonansu magnetycznego. Drobne zmiany niskosygnałowe odpowiadają bliznom lub zwapnieniom w obrębie chrząstki. Obraz chondromalacji w stopniu II/III i wąskie uszkodzenia do IVst. Zmiany przeciążeniowo-degeneracyjne przy przyczepach, entezofit ścięgna mięśnia czworogłowego uda. Reszta bez zmian.
    Opis z RTG. Zdjęcie osiowe rzepek wykazało cechy ich nieznacznego bocznego przyparcia.
    Pozdrawiam Grzegorz

  • Monika
    18 kwietnia 2018 at 13:56

    Witam mam robione zastrzyki z hwasem hliarulonowym miałam dwa a jeśli chodzi o trzeci to był dziś w odstępie od drugiego trzy tygodnie. Lekarka stwoerdzila że to ma znaczenie… Ale jakie znaczenie? Odstęp od zastrzykow nie może być dłuższy niż tydzień? Jak to jest naprawdę.

    • Piotr
      Piotr
      21 kwietnia 2018 at 16:49

      Witam,
      jeśli lekarka tak stwierdziła to prawdopodobnie ma znaczenie. jeśli jest to kwas podawany w trzech turach to warto byłoby stosować się do zaleceń. Nie wiem jaki Pani dostaje. Pozdrawiam!

  • Basia
    24 kwietnia 2018 at 12:01

    Dzień Dobry.
    Wczoraj miałam wstrzykiwany kwas w kolano i o ile wczoraj było znośnie tak dzisiaj nie mogę chodzić! Ortopeda powiedział, że tak może być, ale czy rzeczywiście? Wystąpił też obrzęk kolana i sprawia mi ból przy każdym ruchu. Sam zastrzyk przeszedł moim zdaniem ok.
    Bedę ogromnie wdzięczna za jakąś odpowiedź, bo bardzo się martwię czy to normalne?

    • Piotr
      Piotr
      25 kwietnia 2018 at 20:32

      Witam,
      tak jak powiedział wcześniej lekarz może to być niestety normalne. Pozdrawiam!

  • Kamil
    8 maja 2018 at 09:21

    Witam
    Po wizycie u lekarza dowiedziałem się że mam zużytą chrząstkę stawową w dwóch kolanach, w lewym w mniejszym stopniu w prawym w większym. Przyczyny takiego szybkiego zużycia są genetyczne, mój Tata też ma problem ze stawami. Lekarz zalecił po trzy zastrzyki w każde kolano: w lewe OPTIVISC 1% 20mg w prawe OPTIVISC PLUS 2% 40mg. Bardzo proszę o opinię czy warto zgodzić się na zastrzyki.
    Pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      8 maja 2018 at 21:21

      Witam,
      jeśli jest według lekarza ku temu podstawa to jak najbardziej. Pozdrawiam!

  • Marcin Sieńkowski
    9 maja 2018 at 11:45

    Witam
    Dzisiaj mam zastrzyk kwasu w prawe kolano. Gram amatorsko w kosza kiedy mogę znowu zacząć? Czy po zastrzyku potrzebna jest przerwa , kiedy zacząć ćwiczenie i od czego zacząć?
    Z góry dziękuję za odpowiedz.
    Pozdrawiam.

    • Piotr
      Piotr
      10 maja 2018 at 19:24

      Witam,
      po zastrzyku wstrzymałbym się tydzień i wrócił normalnie do sportu tak, jak dotychczas. Pozdrawiam!

  • Natalia
    13 maja 2018 at 08:26

    Mam pytanie odnośnie tych ‚nieostniejących skutków ubocznych’. Od pierwszego zastrzyku minęło 6 dni i od tego czasu kolano jest opuchnięte i obolałe, w dodatku drętwieje stopa. W ogólnym obrazie stan kolana jest gorszy niż przed zastrzykiem. Ortopeda każe się ‚nie przejmować’. Czy to może być efekt zastrzyku czy zbieg okoliczności?

    • Piotr
      Piotr
      15 maja 2018 at 20:31

      Może to być efekt zastrzyku, ale proszę się nie przejmować. 🙂 Powinno przejść wkrótce. Pozdrawiam!

  • Krzysztof
    23 maja 2018 at 09:28

    Dzień dobry,

    bardzo dobry artykuł. Mam jednak pytanie dotyczące stabilizowanego kwasu hialuronowego. Non-Animal Stabilised Hyaluronic Acid o ile się nie mylę z angielskiego.
    Dostałem informację od koleżanki że zna lekarza ortopedę sportowego, który sprowadza z Wielkej Brytanii własnie kwas stabilizowany i otwarcie mówi o jego wyższości nad tymi dostępnymi u nas w kraju (rzekomo nie do kupienia w aptekach i generalnie bardzo trudno o dostęp do tego). Chciałem trochę zgłębić temat ale w języku ojczystym nie znalazłem nic w kontekście zastosowania ortopedycznego, a artykuły po angielsku trochę zbyt specjalistyczne.

    Mógłbyś coś napisać na ten temat?

    Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      23 maja 2018 at 20:50

      Witam,
      nie znam się na poszczególnych rodzajach kwasu. To raczej pytanie do farmaceuty niż do fizjoterapeuty. To co wiem o kwasie opisałem w artykule. 🙂 Pozdrawiam!

  • Karolina
    23 maja 2018 at 13:50

    Witam, mam 26 lat w badaniu MRI chondromalacja rzepki prawe kolano III-IV, lewe II, po leczeniu kwasem hialuronowym zwiększyły się dolegliwości bólowe. W marcu 2018 r miałam artroskopie kolana prawego, pobrano wycinek do badań histopatologicznych. Podejrzenie RZS lub przewlekła borelioza. Zrobiłam badania, które nie potwierdziły żadnej choroby. Lekarze mają problem w znalezieniu przyczyny uszkodzenia kolan. Jakie badania warto jeszcze zrobić, aby prawidłowo leczyć kolana? Dodam, że nikt w rodzinie nie ma problemów ze stawami kolanowymi, brak urazu, prowadziłam aktywny tryb życia teraz dolegliwości bólowe uniemożliwiają mi uprawianie sportu. Pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      23 maja 2018 at 20:53

      Witam,
      nie wiem. Niestety skoro lekarze tego nie wiedzą po serii badań, to tym bardziej ja przez internet raczej nie mam szans na trafny kierunek diagnozy. Pozdrawiam!

  • Rafał
    28 maja 2018 at 20:35

    Dzień dobry,
    rezonans magnetyczny wykazał m.in.:
    Rozległe pogrubienia i rozwarstwienie wiązadła krzyżowego przedniego, uszkodzenie stopień 2 możliwy krwiak śródstrukturalny okolicy przyczepu bliższego lub ganglion.
    Czy w tej sytuacji zastrzyk kwasu hialuronowego ma sens? Ortopeda zalecił właśnie takie rozwiązanie, ale mam opory co do ingerencji z zewnątrz w staw kolanowy.

    • Piotr
      Piotr
      28 maja 2018 at 21:16

      Witam,
      wg mnie nie ma żadnego sensu. Nie wiem co ortopeda chce dzięki temu wyleczyć, ale na pewno nie ACL ani krwiak się po tym nie poprawi. Pozdrawiam.

  • Kinia
    28 maja 2018 at 20:49

    Dzień dobry
    Mam 52 lata i problem z kolanem, trzeszczy, nie mogę go zgiąć do końca a o uklęknięcie na nim nie ma mowy. Chodzę do fizjoterapeuty, po zsbiegach widzę poprawę ale nie do końca jest tak jak powinni być. Ortopeda zalecił zastrzyki z kwasu hialurynowego. Czy są jakieś przeciwskazania abym zażyła zastrzyki ale dalej kontynuowała pracę z fizjoterapeutą?

    • Piotr
      Piotr
      28 maja 2018 at 21:17

      Witam,
      nie ma żadnych przeciwwskazań. Pozdrawiam!

  • Michal
    29 maja 2018 at 12:26

    Dzin dobry,
    jestem umowiony na kontrole to ortopedy ( bol po wewnetrzej stronie kolana ( nderwane wiazadla krzyzowe w 2001r)
    Niestety najbliszy termin jest dopiero za tydzien – mieszakm w londynie ,
    czy nie ma zadnych przeciwskazan aby zaczac uzywac kwas w tabletkach (Jointace sport – glucosamine Hyaluronic acid)-
    zakupiony tutaj w aptece bez recepty przed ewentualnym zastrzykiew z kwasu w przyszlym tygodniu?

    dziekuje i pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      31 maja 2018 at 20:11

      Witam,
      nie ma sensu jedzenie tych tabletek, nie będą miały prawdopodobnie żadnego efektu. Pozdrawiam!

  • Patryk
    30 maja 2018 at 18:24

    Witam,
    Od 6 miesięcy zmagam się z urazem stawu skokowego po tym jak w zbyt niskich butach źle stanąłem na meczu koszykowki i skrecilem kostke.
    Chodzenie po ortopedach, maści i tabletki bezskuteczne. Usg i Mri wykazały ubytek chrząstki i obrzęk szpiki kostnego.
    Ortopeda powiedział po rezonansie, że „to nic takiego i powinno samo przejść”. Tyle, że od pół roku nie przeszło. Nie uprawiam co prawda sportu od tego czasu ale nie oszczędzam jakos tej kostki gdyż pracuje i jezdze samochodem. Uraz nie przeszkadza mi w życiu codziennym ale od 6 miesięcy kostka jest uśmiechnięta i czuje jakby luz w stawie skokowym.
    O uprawianiu sportu nie ma mowy. Teraz ortopeda skierował mnie na rehabilitację laserem i polem magnetycznym i po 7/10 zabiegach nie widze żadnej poprawy.
    Zasugerował mi właśnie kwas hialuronowy. Co Pan myśli o jego użyciu w mojej sytuacji?
    Może powinienem poddac sie zastrzykowi i wziąć tydzień wolnego?

    • Piotr
      Piotr
      31 maja 2018 at 21:03

      Witam,
      laser i pole to żadna rehabilitacja stawu skokowego. Na blogu znajdzie Pan informacje o rehabilitacji w takich przypadkach. Proszę udać się do fizjoterapeuty, który popracuje nad kostką i może uda mu się zniwelować ból. Kwas wg mnie nie ma tu większego zastosowania jeśli nie było dobrej rehabilitacji. Pozdrawiam.

  • Paula
    4 czerwca 2018 at 09:39

    Dobrze było tu trafić! Aktywna sportowo bywałam raczej słabo, w poprzednim roku zaczęłam przygodę z kettlebells, ćwiczyłam około 3-4 miesiące, wydawało mi się że dopasowuję ciężar do swoich możliwości. W styczniu skończyłam z powodu okropnego bólu w kolanach. Ból nieco ustąpił, ale do tej pory przy zbyt długim chodzeniu bądź przetańczeniu – bolą. Jestem po 3 miesięcznej kuracji structum, przyjmowaniu zastrzyków arthrum, dostałam propozycję od lekarza aby zastosować kwas hialuronowy do kolana. Nie miałam żadnego badania rezonansu, zdjęcia RTG. Podczas USG chirurg wykonujący badanie stwierdził „wysięk”. Co robić, czy kwas hialuronowy będzie miał zastosowanie ?

    • Piotr
      Piotr
      5 czerwca 2018 at 06:21

      Witam,
      większe zastosowanie będzie tu miała rehabilitacja niż zastrzyki w kolano leczące skutki, nie przyczyny dolegliwości. Pozdrawiam!

      • Paula
        5 czerwca 2018 at 06:46

        Dziękuję bardzo za odpisanie ! Dzięki temu przemyślę jeszcze kwas i faktycznie znajdę dobrego fizjoterapeutę aby zastosować rehabilitację. Dobrze, że w dobie takich social mediowych śmieci istnieją merytoryczne blogi jak ten. Od pół roku zupełnie odstawiłam sport, to jest ok czy mogę cokolwiek wdrażać ?

        • Piotr
          Piotr
          6 czerwca 2018 at 20:34

          Jeśli sport będzie wdrażany powoli i bezpiecznie to jak najbardziej. 🙂 Warto po prostu poprosić o prowadzenie takiego wdrażania specjalistę. 🙂 Pozdrawiam!

          • Paula
            1 sierpnia 2018 at 19:21

            Wracam po pomoc 🙂 rehabilitacja pomaga średnio. Chwytać się kwasu czy gdzie szukać pomocy? Uczucie „pieczenia” w kolanach jest bardzo uciążliwe, przy tym wciąż ból przy ruszaniu stawem i słynne chrupanie, które chyba słyszą sąsiedzi. A mówili, że sport to zdrowie!

          • Piotr
            Piotr
            2 sierpnia 2018 at 17:01

            Witam,
            spróbować z kwasem hialuronowym. 😉 Pozdrawiam!

  • Jacek
    5 czerwca 2018 at 19:54

    Panie Piotrze mam inne pytanie, ogólnie mam mocne uszkodzenia w kolanach w lewym zastosowany hondrofier kolano i tak boli w drugim ból się na sila, ale nie będę szykował się do operacji. Pytanie moje jest następujące czy posiada Pan informacje czy na rynku pojawiają się środki które skutecznie radzą sobie z chonodromalacja???? Czasami Pana porada to kierowanie poszkodowanego do ortopedy aby określili powód takiego stanu, niestety lekarze nie szukają rozwiązania problemu a z reguły przywołują standardowe wytłumaczenie to genetyka. Czy można przeprowadzić jakieś badania które określi realną przyczynę degeneracji chrząstki????

    • Piotr
      Piotr
      10 czerwca 2018 at 07:42

      Witam,
      niestety degeneracja chrząstki jest tak złożonym procesem, na który wpływa tyle czynników, że nie da się jednoznacznie określić jednym badaniem skąd chondromalacja u pacjenta. Nie ma również aktualnie na rynku środków, które tej degeneracji skutecznie by zapobiegały, ponieważ chrząstka nie ma praktycznie możliwości regeneracyjnych. Pozdrawiam!

  • Krzysztof Kozłowski
    7 czerwca 2018 at 15:51

    Panie Piotrze pozdrawiam z tej strony Krzysztof. gram w tenisa już od 22lat. niestety nie rozciągałem nóg. Zacząłem odczuwać chrupanie w kolanie i trzaski, coś strzeli, ostatnio odczuwam ból i mam spuchnięte kolano. Tak jakby coś w nim ocierało. Odstawiłem sport a jak chcę zagrać to jednak ból powraca. Byłem u ortopedy i zlecił MRI. Wynik bez płynu, łąkotki o.k., ACL, PCL, MCL, LCL o.k., chrząstka gładka bez chondromalacji, kaletki o.k., Jednak w opisie jest że mam fałd przyśrodkowy błony maziowej grubości 2mm i niewielki obrzęk ciała tłuszczowego Hoffy z wysiękiem pomiędzy boczną częścią więzadła właściwego rzepki a przednią krawędzią kłykcia bocznego kości udowej- obraz może sugerować cechy konfliktu.
    Panie Piotrze ortopeda zlecił mi kwas hialuronowy cingal. Nie znam się na kwasach ale czytałem że jest to mieszanka kwas+steryd. Mam pytanie czy ten steryd nie wpłynie źle na wiązadła, bo czytałem że sterydy są dla nich złe? I czy warto robić prądy, krio i inne zabiegi w tym stanie, czy to coś pomoże( a nie tylko wydam pieniądze) A jeśli tak to czy ustalam dobra kolejność, najpierw zrobić 10 zabiegów( czy po zabiegach odczekać?to ile czasu) a potem podać kwas ze sterydem. Po tym jak się lepiej poczuje zgłosić się do fizjoterapeuty i robić ćwiczenia na wzmocnienie mięśni. Czy nie brać tego kwasu. Skupić sie na zabiegach krio, pole magnet., ultradzwięki a potem zacząć robić ćwiczenia na wzmocnienie. Dodam że mogę chodzić ale jednak odczuwam ból w kolanie i chyba mam stan zapalny bo jest lekko opuchnięte. A na koniec jak to jest z tymi kwasami jak się raz zaaplikuje to czy trzeba brać je do końca życia?
    Dzięki za odpowiedz

    • Piotr
      Piotr
      10 czerwca 2018 at 07:55

      Witam,
      osobiście skupiłbym się aktualnie na rehabilitacji, ale nie fizykoterapii, a terapii manualnej i ćwiczeniach. Odpowiednio dobrane ćwiczenia nie będą dla Pana szkodliwe. Co do kwasu na razie bym się wstrzymał. Nie trzeba go brać do końca życia po pierwszym zabiegu. Pozdrawiam!

  • Katarzyna
    8 czerwca 2018 at 13:25

    Co Pan sądzi o zastrzykach z osocza bogatoplytkowego? Mialam jeden zastrzyk z kwasu w kolano (chondromalacja III stopnia) i nie pomógł NIC (byl robiony bez USG – czy to jest ok?). Czy jest sens próbowac z osoczem? Jeśli tak, to czy poleca Pan jakichś lekarz z Warszawy do tego zabiegu?

    • Piotr
      Piotr
      10 czerwca 2018 at 08:06

      Witam,
      osobiście uważam, że przy chondromalacji 3 stopnia PRP nie będzie miało większego zastosowania. Tu trzeba skupić się na przyczynie chondromalacji, a nie leczyć tylko jej skutek. Co do lekarzy: dr Ziółkowski w Mediq oraz dr Słynarski w CM Gamma. Pozdrawiam!

  • Kasia
    8 czerwca 2018 at 19:45

    Czy po otrzymaniu zastrzyku z kwasem hialuronowym w kolano mogę prowadzić pojazdy?

    • Piotr
      Piotr
      10 czerwca 2018 at 08:06

      Witam,
      tak. Pozdrawiam!

  • Karol
    12 czerwca 2018 at 10:22

    witam
    jestem po rezonansie kolana, w opisie mam dyskretne wzmożenie ilości płynu stawowego, więzadło krzyżowe przednie o podwyższonym sygnale i częściowo zatartym obrysie cechy częściowego uszkodzenia ACL w zakresie pęczka przednio przyśrodkowego. Więzadło krzyżowe tylne i oba poboczne prawidłowe. Poziome pęknięcie trzonu łąkotki przyśrodkowej obejmujące jej dolna powierzchnie. Niewielki obrzęk szpiku kostnego podchrzęstnie w kłykciu przyśrodkowym piszczeli. Łąkotka boczna oraz chrząstki stawowe w tym chrząstka rzepki w wykonanym badaniu MR zmian nie wykazują. Lekarz zalecił mi podanie zastrzyków z kwasu ale przed tym kazał mi brać leki Arthryl w saszetkach i Doloxib w tabletkach. Czy w moim przypadku konieczne jest podanie tego kwasu bo nie jestem do tego przekonany tym bardziej że miał obstawione całe biurko tymi ampułkami od tańszych (hialurom) do najdroższych???

    • Piotr
      Piotr
      17 czerwca 2018 at 17:46

      Witam,
      to zalezy jak długo jest Pan po urazie, ale w mojej ocenie podawanie kwasu w takich przypadkach nie ma większego sensu. Rehabilitacja jest tu zdecydowanie lepszym pomysłem. Pozdrawiam!

  • Rafał
    12 czerwca 2018 at 19:08

    Witam

    Jestem po dwóch atroskopiach. Pierwsza w 2003 po rozerwaniu łąkotki bocznej stawu kolanowego – Atroskopia meniscektomia boczna częściowa. Druga w 2011 wycięcie torbieli włóknisto-tłuszczowej okolicy przednio-bocznej. Obecnie na początku maja 2018 nastąpił uraz i nie mogłem zrobić pełnego wyprostu i zgięcia stawu kolanowego po paru dniach przeszło.

    Zrobiłem rezonans w maju tego roku. Zwiększona ilość płynu w jamie stawowej , gromadzącego się głównie w zachyłku nadrzepkowym , ze śladem płynu w kaletce podrzepkowej głębokiej.
    Położenie rzepki prawidłowe; index Insall-Salvati, dystans TT-TG w normie.Ciągłość troczków
    zachowana. Zmiany chondromalacyjne I/II stopnia chrząstki przedziału rzepkowo-udowego. Niewielki obrzęk kaletki przedrzepkowej .
    Więzadło krzyżowe przednie ,tylne oraz więzadła poboczne : przyśrodkowe i boczne o zachowanej ciągłości bez widocznych uszkodzeń.
    Podchrzęstne torbiele degeneracyjne na obszarze ok 9mm w okolicy przyczepu dalszego więzadła ACL.
    Łąkotka przyśrodkowa objęta zmianami degeneracyjnymi w obrębie rogu tylnego, bez widocznych w badaniu szczelin pęknięć.
    Początkowe zmiany chondromalacyjne przedziału przyśrodkowego stawu.
    Łąkotka boczna ścieńczała zachowana fragmentarycznie z zaawansowanymi zmianami degeneracyjnymi. Na tym tle całkowite ścieńczenie chrząstki przedzału bocznego (chondromalacja IV stopnia)z lokalnymi ogniskami podchrzęstnego obrzęku szpiku kłykcia bocznego kości udowej i piszczelowej. W porównaniu z badaniem poprzednim progresja zaawansowania zmian.
    W dole podkolanowym wolne ciała kostno-chrzęstne śr. do ok 7mm.
    Zmiany zwyrodnieniowe z osteofitami krawędzi powierzchni stawowych stanu kolanowego i rzepkowoudowego.
    Innych zmian nie uwidoczniono.
    Wnioski:
    Gonartroza stawu kolanowego z chondromalacją przedziału bocznego.
    Progresja zmian w odniesieniu do badania poprzedniego.

    Generalnie mam prawie całkowicie startą chrząstkę z jednej strony.

    Byłem u trzech lekarzy i każdy ma swoją wizję.

    Pierwszy chce zrobić atroskopię coś tam przeczyścić bo twierdzi że być może jest jakaś ewentualnie pozostałość po rozerwanej łąkotce.

    Drugi chce dać zastrzyk shot – trzy w jednym i zobaczyć za jakieś pół roku co dalej.

    Trzeci chce dać zastrzyk PRP.

    Jedyne w czym się wszyscy zgadzają to to że powinienem przestać grać w piłkę – mimo że gram amatorsko na hali jako bramkarz – i przerzucić się na rower i pływanie.

    Jestem teraz w dużej kropce bo nie wiem co wybrać.

    Proszę o jakieś wskazówki bo ma już 44 lata i nie ma czasu na jakieś eksperymenty.

    Pozdrawiam Rafał

    • Piotr
      Piotr
      17 czerwca 2018 at 17:54

      Witam,
      PRP raczej nie ma szans na odbudowę czegokolwiek, samo czyszczenie też jest rozwiązaniem na krótko. Osobiście pomyślałbym nad zabezpieczeniem w jakikolwiek sposób ubytku (membrana chrzęstna lub implant łąkotki jeśli to jeszcze możliwe w takim przypadku). Jednym z najlepszych lekarzy w tych tematach jest doktor Słynarski w CM Gamma w Warszawie. Proszę pomyśleć o konsultacji przypadku z Nim. Pozdrawiam!

  • Przemo Matlawski
    12 czerwca 2018 at 22:12

    Witam
    Brawa za te wszystkie odpowiedzi na pytania !

    Dorzucę więc swoje – PRP osocze bogato płytkowe każdy zna 🙂
    Jest też inna frakcja która można „wywirowac” a mianowicie PRF ( dostawowo raczej nie do podania gdyż ma formę fibrynowego gluta . Jednak niejaki dr Choukroun z zespołem i dalszymi kolegami ( m.in dr Ghanati ) „wynaleźli” inne formy jak np i-prf ( injectable czyli taki do wstrzyknięcia ) . Stąd pytanie : czy słyszałeś o powyższych ? Czy ktoś stosuje to w ortopedii ? ( Wiem że do stawów skroniowo rzuchwowych i-prf był podawany )
    Osobiście zawodowo jako stomatolog zajmujący się implantowaniem i odbudowa kości cenię sobie wszystkie formy PRF jako znakomicie poprawiające i wspomagające leczenie , pobudzające angiogenezę ( dla chrząstki była by ona zabójcza 😉 )
    Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      17 czerwca 2018 at 17:57

      Witam,
      niestety kompletnie nie znam tematu w ortopedii, więc nie mogę ocenić obiektywnie. 🙂 Pozdrawiam!

  • Marzena
    14 czerwca 2018 at 11:55

    Witam. We wrześniu 2017 miałam mr kolana lewego 1. Róg tylni łąkotki przyśrodkowej z brzeżnym uszkodzeniem wielokierunkowym 2. Chrząstka SRU prawidłowej grubości z widocznym w przedziale bocznym 12 mm obszarem chondromalacji IIIA. 3.Płyn w zachyłku nadrzepkowym do 5 mm. 4. Niewielka ilość płynu w kaletce brzuchato półbłoniastej.
    Niestety w listopadzie złamałam kostkę boczną podudzia prawego. Wskutek czego obciążałam więcej nogę lewą. Obecnie odczuwam coraz mocniejszy ból kolana. Czy zastrzyk z kwasu hialuronowego pomoże na moje problemy?

    • Piotr
      Piotr
      17 czerwca 2018 at 18:19

      Witam,
      na takie problemy zazwyczaj pomaga rehabilitacja. Zastrzyk może być tylko dodatkiem. Pozdrawiam!

  • Your name
    17 czerwca 2018 at 20:31

    Dzień dobry
    Miałam podane w odstępstwie tygodnia dwa zastrzyki z kwasem hialuronowym w lewe kolano (zmiany zwyrodnieniowe), od drugiego zastrzyku nie minął tydzień a ja mam wrażenie, że boli bardziej niż przed zastrzykiem i do tego boli generalnie nie tylko chore kolano ale i prawe bez większych zmian a nawet okolice odcinka lędźwiowego. Koszmar jakiś. Może tak organizm reagować? Poza tym Czytam że najlepsze na zwyrodnienie jest ruch ale jak sama próbuję ćwiczyć to kolano zaraz się odzywa, boli i trzeszczy więc dalej nic nie robię. W piątek jestem umówiona z fizjoterapeutą może On mi pokaże jak ćwiczyć a może i lepiej nie nadwyrężać jeszcze tego kolana?

    • Piotr
      Piotr
      25 czerwca 2018 at 21:21

      Witam,
      zdecydowanie fizjoterapeuta to najlepsza opcja w takim wypadku. Pozdrawiam!

  • Krysia66
    18 czerwca 2018 at 20:21

    Witam
    Mam pytanie; ortopeda zdiagnozował u mnie na podstawie USG boczne przyparcie rzepki a konkretnie wytłumaczył że mam w dwóch miejscach w lewym kolanie zwyrodnienia, które widać na zdjęciu i przepisał kwas hialuronowy, jestem już po 2 zastrzykach ale mam pytanie: dużo się naczytałam w tym internecie i czy dobrze rozumiem że tych zeyrodnień już nie cofnę i te wypustki na kościach zawsze będą mnie już tarły??? Mam dopiero 50 lat☹️?

    • Piotr
      Piotr
      25 czerwca 2018 at 21:33

      Witam,
      zmian nie da się cofnąć, ale nie oznacza to, że cały czas muszą dawać dolegliwości. Warto nad tym popracować z fizjoterapeutą, kwas sprawy nie załatwi. Pozdrawiam!

  • Kasia
    19 czerwca 2018 at 12:36

    Witam. Problem z kolanem pojawił się 3 tygodnie temu. Zaczęło mi przeskakiwać w kolanie a potem boleć. Ortopeda wykonał test McMurraya i Childressa ( wyszły dodatnie) oraz usg. Rozpoznanie: rozdarcie łąkotki przyśrodkowej. Skierował mnie na MRI. W rezonansie wyszło, że łąkotka jest cała natomiast stwierdzono chondromalacje 2 stopnia chrząstki powierzchni stawowej rzepki ze szczeliną pęknięcia pełnej grubości chrząstki i niewielkim wysiękiem w SUR. Lekarz zaproponował zabieg wiskosumlementacji i dostałam kwas hialuronowy w staw. Dodam, że wykonanie było rewelacyjne, nie bolało kompletnie nic. Kolejna wizyta za około miesiąc. Jeśli objawy się nie uspokoją, ortopeda zaleci rehabilitacje pod kątem bocznego przyparcia rzepki (lateralizacja).Teraz mija tydzień od podania kwasu, ale kolano przeskakuje nadal. Jak chodzę ( a w pracy bardzo dużo chodzę) co chwilę ucieka mi kolano ( momentami zaboli, ale do wytrzymania). Zawijam bandażem elastycznym, bo inaczej było by ciężko. Pytanie: Czy to przeskakiwanie po tygodniu od podania kwasu jest normalne? Czekać na wizytę jeszcze 3 tygodnie czy iść szybciej?

    • Piotr
      Piotr
      25 czerwca 2018 at 21:49

      Witam,
      nie wiem na co lekarz czeka z fizjoterapią. Powinna być zlecona od razu bez względu, czy problemem jest łąkotka, czy chrząstka. Proszę szukać dobrego fizjoterapeuty i się do niego udać. Pozdrawiam!

  • Maciej
    22 czerwca 2018 at 12:51

    Witaj Piotr! Mam pytanie odnośnie Twojego doświadczenia z pacjentami po iniekcji kwasu hialuronowego przy dolegliwości palucha sztywnego. Czy w większości przypadków udaje się uzyskać poprawę, a jeśli tak to na jak długo? Jestem osobą młodą (26l.), do niedawna aktywną fizycznie, jednak przez ból w kolanie od roku nie uprawiam swojej dyscypliny (koszykówka). Sam przypuszczałem, że problem nie leży w kolanie (prawidłowy obraz w USG), lecz właśnie w ograniczonym (40 stopni) wyproście palucha, potwierdziłem to na ostatniej wizycie u dobrego fizjoterapeuty w moim mieście. Ograniczenie wyprostu pojawiło się po „rozchodzonej” kontuzji przodostopia która miała miejsce 2 lata temu. Od tej pory przez rok udało mi się trenować ale czułem, że nie jestem już tak sprawny jak wcześniej. Dodam, że sam jestem fizjoterapeutą, przez ostatnie pół roku próbowałem robić z moją stopą cuda, codziennie na siłę „wyginam” palec a dodatkowo oczywiście działam na tkankach miękkich ale doszedłem do punktu w którym mimo dalszych działań nie ma poprawy… Nie chciałbym poddawać się zabiegowi chirurgicznemu, traktuję to jako ostateczność. Dodam że palec nie jest w stanie opłakanym, chociaż z zewnątrz widać nadbudowaną tkankę kostną, opór końcowy przy ruchu jest dość twardy. Dzięki za poświęcony czas i za bloga którego odwiedzam regularnie. Pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      25 czerwca 2018 at 22:12

      Witaj serdecznie,
      niestety jeśli ograniczenie jest kostne i przez pół roku mobilizacji większego efektu nie widać to podejrzewam, że kwas hialuronowy absolutnie nie zdziała tu cudów. Osobiście penwie pomyślałbym nad zabiegiem. Pozdrawiam!

  • Aneta
    6 lipca 2018 at 19:50

    Dzień dobry. Czy można przyjmować zastrzyki z kwasem hialuronowym podczas rehabilitacji (fizykoterapii) danej części ciała? Czy te zabiegi mogą być stosowane jednocześnie? Pozdrawiam

    • Piotr
      Piotr
      10 lipca 2018 at 22:05

      Witam,
      tak. Pozdrawiam!

  • Mateusz
    6 lipca 2018 at 21:15

    Dzień Dobry. Mam pytanie odnośnie zastrzyku z kwasu hialuronowego przy urazie łąkotki. Po rezonansie wyszło: łąkotka przyśrodkowa – linijna strefa podwyższonego sygnału o rogu tylny, nie dochodzi do powierzchni stawowej – obraz zmiany pourazowej lub degeneracyjnej/łąkotka boczna – echy poziomego pęknięcia w obrębie rogu przedniego, z którym łączy się torbiel łąkotkowa o wymiarach 23x6x16mm. Konsultowałem uraz z dwoma ortopedami – jeden polecił artroskopię; drugi natomiast nie zalecał operacji i polecił właśnie kwas. Dodam, że kolano prostuje się i zgina jak zdrowe, a jedynym objawem jest ból (szczególnie przy dużej aktywności). Chciałem się zapytac czy Pana zdaniem należy poddać się artroskopii czy jednak nie (i np. spróbować zastrzyku kwasem). Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam, Mateusz.

    • Piotr
      Piotr
      10 lipca 2018 at 22:08

      Witam,
      kwas raczej niewiele tu zmieni. Jeśli ból jest duży i występuje długo to warto naprawić łąkotkę zabiegowo. Tym bardziej w łąkotce bocznej. Pozdrawiam!

  • Krystyna
    18 lipca 2018 at 19:48

    Witam Panie Piotrze, jestem już po dwóch zastrzykach z kwasem hialuronowym o nazwie Biolevox H2 i nic nie jest lepiej a wręcz gorzej mimo, że to już miesiąc minął. Z fizjoterapeutą pracuje po godzinie średnio dwa razy w miesiącu bo to niestety na własny koszt. Ale myślałam o zmianie ortopedy, czy mógłby mi Pan poradzić wg Pana dobrego ortopedę w Poznaniu? Kolano boli i nawet puchnie zwłaszcza gdy na dworze pada deszcz, jakby to coś miało wspólnego z kolanem? Poza tym jak przeskakiwało tak dalej przeskakuje, nie mogę wyprostować kolana w 100% i chodzę na lekkim przykurczu.

    • Piotr
      Piotr
      23 lipca 2018 at 19:00

      Witam,
      skoro ma Pani przykurcz to kwas na pewno na niego nie pomoże. Zamiast inwestować kolejne pieniądze w kolejne zastrzyki prosze przeznaczyć to na dobrą rehabilitację. Fizjoterapeutów znajdzie Pani tu: https://www.fizjologika.pl/fizjoterapeuci-ktorych-polecam/

      Pozdrawiam!

  • Anna Nowak
    19 lipca 2018 at 12:33

    Dzień dobry.
    Jestem dwa tygodnie po zabiegu artroskopii kolana lewego – częściowa resekcja MM, shaving zmian rzepki, mikrozłamania oraz częściowa resekcja ciała Hoffy. Lekarz proponuje zastrzyki z kwasu hialuronowego w celu odbudowy chrząstki – chondropatia. Czy wykonanie pierwszego zastrzyku w okresie jednego miesiąca po zabiegu nie będzie za wcześnie ? Pozdrawiam. Ania.

    • Piotr
      Piotr
      23 lipca 2018 at 19:07

      Witam,
      osobiście nie zrobiłbym go sobie wczesniej niż po 8 tygodniach, ale może lekarz ma inną koncepcję. Pozdrawiam.

  • Przemysław
    20 lipca 2018 at 12:17

    Witam jestem po rekonstrukcji ACL które miałem robione w styczniu w tym roku. Mam chondromalacje chrząstki klykcia bocznego III stopień. Czy kwas mi w czymś pomoże? Może są inne sposoby na jakoś odbudowanie lub poprawienie chrząstki? A może zna Pan jakiegoś bardzo dobrego ortopede który się podejmie leczenia i mi pomoże? Mam 24 lata i jestem po 2 artroskopiach i jednej rekonstrukcji.

    • Piotr
      Piotr
      23 lipca 2018 at 19:35

      Witam,
      dr Słynarski z Cm Gamma zajmuje się głównie leczeniem takich zmian. Pozdrawiam!

  • Justyna
    24 lipca 2018 at 12:52

    Witam. Czy masz może wiedzę na temat pozabiegowym etapie? Czy mogę od razu wrócić do aktywnego tryby np. bieganie, po zastrzyku? W październiku planuję półmaraton a lekarz zalecił mi właśnie zastrzyki kolagenowe. Czy nie będą one zbieżne z moimi przygotowaniami? czy lepiej zaaplikować je dopiero po półmaratonie? mam dwa ogniska uszkodzeń chrząstki rzepki o średnicy koło 0,8 cm bardziej drążące po stronie przyśrodkowej gdzie obejmuje około 3/4 grubości chrząstki. Proszę o poradę. Pozdrawiam 🙂

    • Piotr
      Piotr
      2 sierpnia 2018 at 08:41

      Witam,
      po kilku dniach (3-5) można już normalnie funkcjonować, więc nie ma się czym martwić. 🙂 Pozdrawiam!

  • Katarzyna
    30 lipca 2018 at 14:02

    Witam, pisze w sprawie mego ojca. Ojciec we wrześniu skończy 81 lat, skarży się na bóle kolan, ortopeda stwierdził że oba kolana są praktycznie już do wymiany, z racji wieku ojciec jednak nie zdecyduje się na operację,lekarz zalecił zastrzyki Biolevox HA 2,5%. Czy ma sens robienie takich zastrzyków osobie w wieku 81 lat? Z tego co czytam na internecie to owszem może taki zastrzyk pomóc ale w przypadku niedużych zwyrodnień stawów kolanowych.

    • Piotr
      Piotr
      2 sierpnia 2018 at 16:31

      Witam,
      innego wyjścia za bardzo pewnie nie ma, można ewentualnie przed zastrzykiem spróbować kilku sesji rehabilitacji i zobaczyć czy będzie poprawa. Pozdrawiam!

  • Sylwia
    31 lipca 2018 at 15:11

    Witam,
    po dość aktywnej eksplatacji stawów w górach pojawił się problematyczny ból kolana. Lekarz zdiagnozował u mnie pęknięcie łąkotki i chondromalację rzepki na co zalecił ostrzykiwanie osoczem bogatopłytkowym z kwasem hialuronowym. Niestety koszt zabiegów przerósł moje oczekiwania (940 zł jeden zastrzyk, docelowo zastrzyki powinnam wykonac trzy razy)
    I tu moje pytanie, czy zrezygnowanie z kuracji po dwóch zastrzykach ma sens czy w ten sposob zmarnuję tylko wydane już pieniądze? Lub może ograniczenie sie tylko do kwasu w zupelnosci wystarczy?
    Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź

    • Piotr
      Piotr
      2 sierpnia 2018 at 16:45

      Witam,
      w takim przypadku w ogóle 3 razy zastanowiłbym się czy warto pakować pieniądze w coś, co nie naprawi ani łąkotki ani nie zniweluje chondromalacji, a jedynie lekko zmniejszy czasowo dolegliwości. Poszedłbym jednak w stronę fizjoterapeutów. Pozdrawiam!

  • Ewa
    2 sierpnia 2018 at 15:01

    Dzien dobry, mam 28 lat jestem po trzech operacjach biodra – usuniecie wyrosli chrzestnokostnej z szyjki kosci udowej lewej. Jedna operacja była przez przednie zwichniecie stawu. Ta noga jest jakby inaczej „zamontowana” jestem jakby troche krzywa i czuje przy chodzeniu jakby byla obciazana jedyna moja prawa strona a noga operowana byla dluzsza. Nk ale… Po operacji zaczely sie dolegliwości, ale boli mnie drugie biodro to nieoperowane i kregoslup ledzwiowy. Kazda rehabilitacja odpada i terapia manualna. Probowalam wszystkiego a po, ból nasila sie. Bol nieoperowanego biodra i kregoslupa powodowal i powoduje problemy ze snem ( teraz bol przeciazeniowy dopadl takze kolano po nieoprerowanej stronie) trafilam do poradni leczenia bolu i biore leki – silne ktore blokuja neuroprzekazniki, nie sa to leki nspz. Nie daja one jednak ma ból stuprocentowego efektu a nie chce sie truc bo moj uklad pokarmowy nie pozostawia tego bez odpowiedzi. Bardzo pana prosze o poradę czy taki zastrzyk do przeciazonego biodra moze mi pomoc ?! Juz nie wiem co robic bo bol uniemozlowia mi funkcjonowanie. Dodatkowo jak swiezy powinien by rezonans by wybrac sie do ortopedy po taki zastrzyk ? I prosze powiedziec czy poleci mi Pan jakiegos lekarza prosze z wojewodztwa lubelskiego ?

    • Piotr
      Piotr
      2 sierpnia 2018 at 17:14

      Witam,
      tu musiałby się wypowiedzieć ortopeda, ale pewnie nie jest to zły pomysł żeby podać tam kwas hialuronowy. Wydaje mi się, że w lubelskim przyjmuje dr Walawski, można spróbować u Niego. rezonans tak naprawdę nie jest konieczny do zastrzyku HA. Pozdrawiam!

  • Ewa
    3 sierpnia 2018 at 14:38

    Bardzo Panu dziękuję bo nie wiedzialam juz do kogo sie udac. Nie trafilam dotad do lekarza o nowatorskim podejściu

  • Andrzej
    9 sierpnia 2018 at 13:34

    Panie Piotrze , mam 69 lat , trzydziesci lat temu w czasie pracy w kopalni mialem usunieta łąkotke w prawym kolanie przez dlugi okres bylo wszystko ok , ale juz tak od 3 lat nasilal sie bol w ostatnim czasie coraz wiekszy w ostanim roku juz nie do wytrzymania , ortopeda po badaniu i zdjeciach zakwalifikowal staw do endoprotezy . Problem jest tylko w tym ze ja juz jestem na srodkach przeciwbolowych a termin operacji mam wyznaczony za 2 lata , prosze mi doradzic czy kwas hialurionowy w jakis sposob zlagodzi bol

    • Piotr
      Piotr
      11 sierpnia 2018 at 06:04

      Witam serdecznie,
      zainwesowałbym tą kwotę na pewno w pracę z fizjoterapeutą, który poprawi trochę biomechanikę na tyle, ile to możliwe i spróbuje wyciszyć ból. Pozdrawiam!

  • Marta
    9 sierpnia 2018 at 20:57

    Witam, czy ma Pan jakieś doświadczenia z preparatem noltrex? Ostatnio padła taka nowa propozycja od ortopedy dla mamy przyjmującej wiskosuplementację już od kilku lat w związku ze zmianami zwyrodnieniowymi kolan. Poszukuję opinii kogoś kto „siedzi” w temacie :)pozdrawiam!

    • Piotr
      Piotr
      11 sierpnia 2018 at 06:12

      Witam,
      niestety nie miałem styczności z tym preparatem. Pozdrawiam!

  • Magdalenia
    17 sierpnia 2018 at 10:24

    Witam. Jestem dwa miesiące po zabiegu artroskopii kolana – wykonywane były m. in. mikrozłamania oraz częściowa resekcja łąkotki. Czy w terminie 9 tygodni od zabiegu można już przyjąć pierwszy zastrzyk z kwasu hialuronowego? Czy nie zaburzy to samoczynnego (przez organizm) procesu regeneracji chrząstki, kiedy to kwas pokryje skrzepy po mikrozłamaniach ? Pozdrawiam serdecznie. Magdalena.

    • Piotr
      Piotr
      20 sierpnia 2018 at 19:10

      Witam,
      teoretycznie pewnie można, ale osobiście wstrzymałbym się do 3 miesięcy gdyby to było moje kolano. Pozdrawiam.

  • Natalia
    3 września 2018 at 19:24

    Witaj Piotrze. Mój problem to przerost, zapalenie fałdu przysrodkowego błony maziowej kolana.
    Chondromalacja stawu rzepkowo ludowego I/II stopnia.
    Zapalenie ciała Hoffy.
    Dostałam zastrzyk ze sterydem Diprophosu. Oraz zalecenie trzykrotnego wstrzyknięcia kwasu hialuronowego, pole magnetyczne, laser i mobilizacja rzepki.
    Czy jest sens wstrzykiwania kwasu? I czy ćwiczenia mobilizacji rzepki po instruktażu mogę wykonywać sama?
    Wiem że mogę jeździć na rowerze, a czy orbitrek lub bieg na bieżni?
    Czy jest szansa wyleczenia kolana czy to już tylko odległa narazie w czasie artroskopia?
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    • Piotr
      Piotr
      4 września 2018 at 06:54

      Witam,
      jeśli problemem est głównie fałd błony maziowej to jak najbardziej jest możliwość wyleczenia go zachowawco. Tu potrzebna jest po prostu dobra rehabilitacja. Co do roweru/orbitreka/bieżni to tu musi się wypowiedzieć fizjoterapeuta po badaniu Pani kolana. Pozdrawiam!

  • Magdalena
    6 września 2018 at 07:47

    Dzień dobry.
    W przyszłym tygodniu będę miała wykonany pierwszy zastrzyk z kwasu hialuronowego – w okresie ok. 2,5 miesiąca po zabiegu artroskopii kolana – wykonywane były m. in. mikrozłamania oraz częściowa resekcja łąkotki.
    Czy po takim zastrzyku (dwa, trzy dni) zalecany jest odpoczynek – w sensie mało chodzenia, leżenie, żeby nie obciążać kolana? Czy powinnam np. na dzień po zastrzyku wziąć urlop w pracy (praca biurowa)? Czy raczej należy chodzić, wykonywać jakieś ćwiczenia lub jeździć na rowerku stacjonarnym? Ewentualnie czy są jakieś inne zalecenia po przyjęciu zastrzyku?
    Pozdrawiam. Magdalena.

    • Piotr
      Piotr
      8 września 2018 at 08:10

      Witam,
      wystarczy, że nie będzie pani forsować kolana przez kilka dni po zastrzyku ciężkimi ćwiczeniami. Może Pani normalnie chodzić do pracy. Pozdrawiam!

  • Rafał
    7 września 2018 at 15:24

    Witam,

    Mam 29 lat, stwierdzono u mnie chondromalację I/II stopnia. Lekki ból pojawia się tylko przy sporym wysiłku (głębokie przysiady z obciążeniem, długi bieg 8-10 km włączając w to interwał). Towarzy temu natomiast chrupanie w kolanie, głównie przy głębokich przysiadach. Ortopeda polecił jednorazową iniekcję kwasu oraz kinesiotaping (przy planowanym wysiłku o wysokiej intensywności).

    Co Pan o tym myśli? Rozumiem, że nie znając dokładnie przypadku nie może dać Pan jednoznacznej opdowiedzi – chodzi mi bardziej o ogólny komentarz. Czy rzeczywiście jest szansa, że chrupanie ustanie i jaka może być przewidywana częstotliwość takich iniekcji.

    Dziękuję,
    Rafał

    • Piotr
      Piotr
      8 września 2018 at 08:23

      Witam,
      zaleciłbym tu bardziej dobrego fizjoterapeutę, który oceni skąd bierze się trzeszczenie i chondromalacja, będąca tylko skutkiem nie przyczyną. Może trzeba tu dodać kilka prostych ćwiczeń, które funkcjonalnie poprawią działanie kolana. Kwas i taping na pewno tego nie zrobią. Pozdrawiam!

  • JERZY
    26 września 2018 at 16:52

    Serdecznie Pana pozdrawiam – mam bolące zwyrodnienie stawów skokowych – zmniejszone szpary w stawach / widoczne na RTG /. Czy można zrobić zastzyki z kwasu i to może pomóc i zmniejszyć bolesność tych stawów.

    • Piotr
      Piotr
      29 września 2018 at 07:12

      Witam,
      może warto najpierw popracować nad stawami z fizjoterapeutą? Wyjdzie taniej, a efekt może być co najmniej taki sam. 🙂 Pozdrawiam!

  • Ania
    29 września 2018 at 21:59

    Witam. Świetny blog! Trafiłam tu, szukając informacji o trzeszczacym kolanie ale zobaczylam tez wpis i chondromalacji, czyli mojej „usterce” kolana. Mialam wstrzykiwany kwas, ostatnka dawka bodajze w marcu. Kolano trzeszczy mi przy wyproscie, w koncowej fazie ruchu. Co moze byc przyczyna? Czy podany kwas moze się juz „kończyć” i stąd trzeszczenie? Dodam, że z niedawno rozpoczęłam naukę jazdy na rolkach, a na co dzień praktykuje Pilates (choć na szczęście to akurat na plus dla kolanka;)). Pozdrawiam. Ania

    • Piotr
      Piotr
      1 października 2018 at 14:24

      Witam,
      może to być po prostu nierówność na chrząstce. Jeśli nie daje dolegliwości bólowych i nie przeszkadza w życiu codziennym to takie krepitacje są naturalną rzeczą. Pozdrawiam!

  • Emila
    5 października 2018 at 06:53

    Witam, czy kwas sprawdzi sie przy zapaleniu kaletki? Mecze sie już pół roku ale lekarze nie chcą wycinać bo „za małe” (jestem sportowcem i potrzebuje sprawnego kolana jak najszybciej). Ile czasu po zastrzyku można już uprawiać aktywność fizyczna (nawet lekką) i ile czasu trzeba „oszczędzać” kolano ?
    Pozdrawiam 🙂

    • Piotr
      Piotr
      9 października 2018 at 21:10

      Witam,
      kwas hialuronowy nie ma raczej zastosowania w przypadku zapalenia kaletki. Tu Trzeba szukać przyczyny i rozwiązania problemu. Pozdrawiam!

  • magda
    7 października 2018 at 11:31

    Dzień dobry, mam chondromalację kolan 1 i 2 stopień z powodu koślawości kolan. Zastanawiam się czy w moim przypadku lepsze będą zastrzyki z kwasu 4 raz co tydz. czy warto zainteresować się zastrzykami z osocza bogato płytkowego?. Wiem, że z kwasu nie ma refundacji ale czy osocze jest refundowane?
    pozdrawiam
    Magda

    • Piotr
      Piotr
      9 października 2018 at 21:21

      Witam,
      wydaje mi się, żę żadna z tych metod nie jest refundowana. Osobiście zainwesowałbym te pieniądze po prostu w dobrą rehabilitację. :0 Jeśli już Pani musi inwestować je w zastrzyki to chyba sensowniejszą opcją jest kwas hialuronowy. Pozdrawiam

  • Dagmara
    9 października 2018 at 11:36

    Witam,
    ortopeda stwierdził chondromalację rzepki II stopnia. Polecał dwa kwasy Biovisc Ortho Single i Monovisc. Który lepiej się sprawdzi?

    • Piotr
      Piotr
      9 października 2018 at 21:26

      Witam,
      prawdopodobnie w efekcie końcowym nie będzie żadnej różnicy, bez względu który Pani wybierze. Pozdrawiam.

  • Kasia
    16 listopada 2018 at 07:59

    Panie Piotrze, czy można podac dwa zastrzyki (w odstępnie np. tygodniowym) z kwasem przeznaczonym do iniekcji jednorazowej? Miałam już kiedys robiony jednorazowy zastrzyk, ale nic nie pomogł (j.w.). Chciałabym teraz wziąc serię, ale zastanawiam się, czy nie lepiej wybrac preparat o większej objętości (i wstrzyknąć więcej niż raz) – spotkał się Pan z takim dawkowaniem? Rozumiem, że przeciwwskazaniem może tu byc zbyt duża objętośc preparatu, która rozpiera staw. Preparat BIOVISC ORTHO SINGLE 90MG / 3ML zawiera jednak tlyko 3 ml.

    • Piotr
      Piotr
      18 listopada 2018 at 09:20

      Witam,
      skoro preparat jest do ostrzyknięcia jednorazowego, to sama nazwa wskazuje, że staw ostrzykuje się nim tylko raz. Podwójna dawka w krótkim czasie jest niemożliwa i bardziej zaszkodzi niż pomoże. 😉 Pozdrawiam!

Napisz komentarz

PARTNERZY